Den lydløse pc

Støjen fra pc’en kan reduceres meget, hvis man bygger sin pc med omtanke. Det handler om at fjerne varmen så lydløst som muligt.

Den lydløse pc

Niveauet af støj fra pc’en kan variere fra det næsten uhørlige til et stadie, de fleste vil sammenligne med jetmotoren på et moderne fly. Men mens de fleste har mindst en pc, er det de færreste, der har et jetfly i stuen eller på kontoret, og de tænder i hvert fald aldrig motoren indendørs.

De primære støjkilder i en pc er blæserne, der sørger for at lede den varme luft væk fra komponenterne og ud af kabinettet. En anden form for støj er vibrationer fra mekaniske drev som harddiske og dvd-drev – vibrationer, der forplanter sig som en summen ud i pc'ens kabinet.

Heldigvis kan meget af denne støj undgås eller reduceres ved at vælge de rigtige komponenter. Det er ikke en gratis manøvre, og den er ikke uteknisk, men belønningen kan være en stort set lydløs pc.

Bedre luftcirkulation i stort kabinet

Årsagen til pc'ens støjniveau er faktisk ikke blæserne, men den varme som pc'ens chips udvikler. Fjernede man blæserne, ville de varme chips blive overophedet og brænde sammen, og jo mere en moderne pc skal yde, desto varmere bliver hovedprocessoren, bundkortets chipsæt og grafikkortets chips. Blæserstøjen kan reduceres på flere måder.

Man kan investere i specielt støjsvage blæsere, eller man kan udskifte nogle af blæserne med store køleprofiler. Alternativt kan man vælge et vandbaseret kølesystem, men alle disse tiltag er blot symptombehandlinger. I virkeligheden er det meget vigtigere at arbejde med selve årsagen til varmeudviklingen.

Varmeudviklingen i chips skyldes strømforbruget, og at computerens chips bliver varme, kan der ikke ændres på. Men vil man undgå unødig støj, bør man undgå unødige koncentrationer af varme, og det kan gøres på forskellige måder.

Først og fremmest bør man vælge et kabinet af en vis størrelse, hvor der er god plads til at cirkulere luften mellem komponenter og kabler. Små kabinetter er fikse, men luften har også svært ved at bevæge sig i dem. I store kabinetter kan man holde en pæn afstand mellem komponenterne, og erstatter man samtidig de gamle IDE-drev og deres brede parallelkabler med moderne SATA-drev og deres tynde serielkabler, bidrager det også til luftcirkulationen.

Mens vi er ved drevene, kan det tillige betale sig at vælge de billigste kabinetter fra og satse på et kvalitetskabinet, der er mere solidt udført. Et ordentligt kabinet påvirkes mindre af vibrationer fra harddisken (se boksen "Den lydløse harddisk").

To ud af tre blæsere kan fjernes

I mange tilfælde sidder der en blæser på bundkortet til at køle chipsættet. Derudover er der altid en blæser på processoren, og har man et moderne 3D-grafikkort, er der sikkert også monteret en blæser på grafikchippen.

Det er tre støjkilder, som alle kan undgås, og så har vi slet ikke taget strømforsyningens blæser med – endnu.

Den nemmeste blæser at undgå er den på bundkortet. Der findes adskillige bundkort uden blæsere, og et af dem er Abits nye A8N 32X, hvor varmen fra chipsættet ledes ud i en heatpipe (en heatpipe er et hult rør, der er specielt effektivt til at lede varme).

Med mindre man spiller de nyeste computerspil og kræver et af de allerstørste grafikkort, kan man sagtens få et godt 3D-grafikkort uden blæser. Asus har blandt andet sit EN6600 Silencer baseret på nVidia GeForce 6600.

Med 256 megabyte hukommelse er sådan et grafikkort fint til selv tungere grafikopgaver, og al varmen opsamles af en passiv køleprofil (en køleprofil er et stykke aluminium monteret direkte på chippens overflade for at opsuge varme).

Processorens blæser er lidt mere kompliceret at have med at gøre. Standard processorblæsere er ret små og skal derfor køre ved høje omdrejninger for at fjerne varmen.

Ved at vælge en større blæser med en tilsvarende stor køleprofil kan man sænke omdrejningstallet og dermed støjniveauet. Store processorkølere behøver ikke være dyre, men man skal være opmærksom på, at de kan være ret tunge.

En tung blæser kan belaste bundkortet i en sådan grad, at det kan knække, når man flytter pc’en. Hermed er advarslen givet videre.

Et alternativ kan være en vandbaseret køleløsning, som traditionelt har været ret kompliceret, men Corsair har lavet Nautilus 500, som kan monteres af begyndere i løbet af 10 minutter.

Den passive strømforsyning

Når man har samlet en stærk pc i et stort kabinet med tynde kabler og en støjsvag harddisk, må man spørge sig selv, hvor varmen fra de passivt kølede komponenter bliver af. Hvis man hverken har køler på bundkortet eller grafikkortet, hvad sker der så med varmen?

Selvfølgelig forsvinder varmen ikke, bare fordi den overføres til en heatpipe eller en køleprofil. Varmen ledes blot væk fra chippen, men den skal selvfølgelig sendes helt ud af pc’en, og her får man igen glæde af det store kabinet.

Al varmen kan nemlig fjernes af en 120 millimeter blæser med et minimum af støj. Store 120 millimeter blæsere støjer mindre end små blæsere, fordi de kan levere den samme luftgennemstrømning ved lavere omdrejninger.

Men det stopper ikke der. Skal man have de sidste rester af støj væk, skal man overveje en passivt kølet strømforsyning. Californiske Antec har baseret sin populære Phantom-serie på store køleprofiler, hvor model 350 slet ikke har nogen blæser, og model 500 har en blæser, som kun tænder ved en vis temperatur.

Her skal man dog være op­­mærksom på, at en passivt kølet strømforsyning stiller yderligere krav til 120 millimeter blæseren i kabinettet. Måske skal den køre hurtigere. Måske skal der to blæsere til. En ting er sikkert: Varmen forsvinder ikke bare. Den skal fjernes aktivt, og helst så lydløst som muligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere