Bella Vista!

Næste Windows byder på både mange funktionelle detaljer under den forkromede overflade.

Bella Vista!

Det er et spørgsmål om "little differences", som lejemorderen Vincent så smukt formulerede det i Pulp Fiction. Hans pointe var ganske vist, hvorfor hollandske coffee-shops og fadøl i biffen var en rigtig fed idé kontra USA’s mange restriktioner, men lad det nu ligge.

I denne artikel drejer det sig om Windows – også her er det de små forskelle, der skiller Windows XP og efterfølgeren Vista, der skulle kunne købes af privatkunder fra januar 2007.

Startmenuen og alle de kendte elementer ligger, hvor de hele tiden har gjort. Men samlet set har især den grafiske brugergrænseflade fået en overhaling, ligesom operativsystemet også byder på en række nye muligheder.

Dem fik PC World en forsmag på, da vi mødte Microsofts øverste produktchef for Windows Vista, David Siroky, som netop har været på en kort visit i Danmark.

Med sig havde han det seneste Vista-udgave, hvor eksempelvis indekseringsfunktionen og langt de fleste synlige elementer virkede efter bogen, mens blandt andet forældrekontrol og Media Center-applikationerne ikke var helt på plads endnu.

– Især Media Center gemmer jeg altid til sidst i min præsentation, for den får undertiden computeren til at crashe, undskyldte Siroky.

Fejlrettelser tog ekstra tid

Rimeligvis er udryddelsen af skavanker den primære årsag til den seneste – og angiveligt sidste – udskydelse af Vista-lanceringen fra et udefineret tidspunkt i andet halvår af 2006 til januar 2007.

– Vi vil helst levere et produkt, der er så fejlfrit som muligt, og det tager altså tid, sagde Siroky. Hvormed han formentlig antyder, at Microsoft har lært lektien fra tidligere Windows-lanceringer. Dertil kan man bemærke, at når Microsoft alligevel lader os vente mere end fem hele år mellem lanceringerne af XP og Vista, så gør et par ekstra måneder næppe fra eller til.

Luftigt udseende

Det mest synlige element i Vista er den nye brugergrænseflade, benævnt Aero, der findes i alle Vista-versioner på nær Windows Vista Home Basic (se “Fem versioner af Vista”).

Aero giver Vista et meget poleret udseende med afrundede, animerede og delvist transparente vinduer og menuer. Men selv om Microsoft givetvis vil påstå det modsatte, så forøger al den krom naturligvis ikke brugerens effektivitet med blot en enkelt promille.

Til gengæld er det flot og velfungerende.
Mere interessant er det, at man kan bladre mellem åbne vinduer og applikationer, hvilket gør det muligt at have et stort antal åbne programmer uden at miste overblikket.

– Du kan endda se vinduerne, deres indhold og indbyrdes placering i 3D, så du kan overskue indholdet uden at åbne dem hver især, pointerede Siroky.

Samme tanke ligger bag Aeros indholdsbaserede visning af mapper og filer, der ændrer mappernes udseende afhængigt af hvilke filtyper, der overvejende ligger i mappen.

Desuden kan man, hvis man åbner mappen, zoome så tæt ind på de ikoner, der repræsenterer de enkelte filer, at det er muligt at skelne overskrifter og billeder i filerne. Sammen med den drastisk forbedrede søgefunktion bliver det dermed lettere at finde, hvad man leder efter.

Søg, og du skal finde

Hvor søgemekanismen i Windows XP er omtrent lige så troværdig som at lede efter jordstråler med en gammel renseribøjle, så mødes man i Vista af en indeksbaseret funktionalitet af en helt anden støbning.

Teknikken er velkendt for brugere af Google Desktop eller Microsofts egen Windows Desktop Search, og det har fået kritikere til at bemærke, at der ikke er meget nyt under solen her.

Det er nu ikke helt retfærdigt. I Vista omfatter indekseringsfunktionen nemlig ikke blot filer og deres indhold. Den omslutter hele operativsystemet og dets delfunktioner – helt ned til mediefiler, indstillingsmuligheder og funktionsgenveje.

Det er altså ikke nødvendigt at kunne huske, hvilken afkrog der rummer “Indstillinger for ydeevne” eller computerens administrationsmodul. Indtaster man “ydeevne” eller “administration” i det allestedsnærværende søgefelt, er der en god chance for, at det ønskede resultat ligger som en af de øverste i resultatlisten. Ligeledes slipper man for at bede Media Player 11 søge efter tilføjede mediefiler i tide og utide; det sker helt automatisk.

Så er det sengetid

En anden ny egenskab ved Vista er Forældrekontrol; et velment forsøg på at gøre it-hverdagen mere sikker – eller moralsk forsvarlig – for familiens yngste medlemmer. Her kan man dels specificere hvilke websteder og hvilken type indhold, der ikke må vises på computeren – og det virker sikkert fint, lige til det øjeblik knægten lærer at stave til "porn".

Familieindstillingerne kan dog også anvendes til at logge nettrafik, så man trods alt har mulighed for at blokere for de værste udskejelser over tid.

Man kan desuden indstille Vista til at logge brugeren ud i nærmere angivne tidsrum, hvilket ret effektivt forhindrer ungerne i at sidde oppe hele natten og chatte på Arto.dk.

Ligeledes kan man forhindre afvikling af computerspil udenfor bestemte aldersratings, hvilket skåner poderne for de mest blodige og amoralske udskejelser.

Dude, where's my picture?

Vista rækker også en hjælpende hånd til dem, der tager bunkevis af digitale billeder, men aldrig får dem sorteret. Med Windows Photo Gallery vil man kunne mærke sine billeder eller overskue fotos per dato, mappe eller kategori. Desuden kan man foretage de mest basale billedforbedrende operationer.

Desuden vil Windows Vista understøtte RAW-formatet, hvilket i et vist omfang begrænser antallet af nødvendige tredjeparts-applikationer for at kunne arbejde med filtypen i for eksempel Photoshop.

Helt kommer man dog ikke til at undgå plug-ins, idet hver kamerafabrikant stadig vil skulle stille specifik software til rådighed, så fotobehandlingssoftwaren kan importere de digitale skud.

Ud til siden

En helt ny grænseflade-facilitet er den såkaldte Windows Sidebar, hvor man kan placere såkaldte gadgets. Gadgets er små, Java-baserede programmer, der for eksempel viser RSS-feeds, klokken, en notesblok eller noget helt fjerde.

Princippet kendes også fra Google Desktop, men med Vista er konceptet også stilistisk integreret i den samlede brugergrænseflade – i hvert fald med de gadgets, Microsoft lige nu fremviser.

– Det er så relativt enkelt at programmere en velfungerende gadget, at der nok hurtigt vil være en hel underskov af slagsen fra tredjeparts leverandører, forventer Siroky.

Sikkerhed under overfladen

Microsoft fremhæver markant forbedret sikkerhed som en af de primære salgsargumenter for Windows Vista. Det er i sagens natur umuligt at sige, om den holder i byretten, eller om hackere og ormeavlere har overhalet tiltagene, når Vista står i butikkerne.

Men med en række gode takter – og et langt mere markant fokus på sikkert softwaredesign end under Windows XP-udviklingen – er der dog ingen tvivl om, at Microsoft mener det alvorligt. Vista vil blandt andet have:

  • Ind- og udgående firewall; Windows XP's firewall behandler kun indgående trafik
  • Indbygget anti-spyware, kaldet Windows Defender (samme navn som den nyligt opdaterede Microsoft Antispyware til XP).
  • Lettere kontrol med opstartssekvens samt anbefalinger om, hvilke programmer man bør – eller ikke bør – lade starte automatisk.
  • Bedre forklaringer på sikkerhedsproblemer, så brugeren kan tage stilling til advarsler på et informeret grundlag i stedet for at klikke på lykke og fromme.
  • Internet Explorer 7, der blandt indeholder en markant forbedret sikkerhed mod phishing.
  • Outlook Express afløses af Windows Mail, som blandt andet har indbygget spamfilter.

PC World ser nærmere på sikkerhedsfunktionerne, når Vista-lanceringen rykker nærmere.

Kan du køre Vista?

Den færdigkompilerede udgave af Windows Vista vil ifølge Microsoft stille følgende overkommelige minimumkrav:

  • 2 Ghz Intel Celeron CPU eller tilsvarende
  • 512 MB RAM. Man kan desuden sætte en USB-nøgle i computeren og bruge ledig plads som ekstra systemhukommelse.
  • 1,5 GB plads på harddisken
  • For at køre den grafiske brugergrænseflade, Aero, kræves desuden DirectX 9-kompatible grafiske kredsløb med mindst 64 MB dedikeret hukommelse.

Imidlertid forudsiger den ansete analytikerkoncern Gartner Group, at man ikke vil kunne afvikle Aero på tilfredsstillende vis, med mindre man har et endnu mere magtfuldt grafikkort og mindst en gigabyte hukommelse under hjelmen.

På forhånd er det naturligvis svært at afgøre, hvilken forudsigelse, der holder stik. Men eftersom det er en dårlig idé at køre gode gamle Windows XP med under end 512 MB – i hvert fald hvis man har ambitioner om at afvikle mere avancerede applikationer end Minestryger – så har Gartner nok fat i noget af det rigtige.

Fem versioner af Vista

Microsoft Danmark vil markedsføre Windows Vista i fem forskellige versioner. Alle udgaver understøtter både 32- og 64-bit processorer og indeholder antispyware samt ind- og udgående firewall.

Windows Vista Business

Målrettet virksomhedsbrug, kan købes i løssalg. Fuld netværksbaseret funktionalitet. Svarer til Windows XP Professional Edition.

Windows Vista Enterprise

Til virksomheder, der har tegnet en særlig abonnementsaftale med Microsoft. Avanceret netværksfunktionalitet, harddiskkryptering med mere.

Windows Vista Home Basic

Til privatbrug. Den mest begrænsede Vista-udgave. Mangler en del avanceret netværksfunktionalitet samt – som eneste Vista-udgave – Aero-brugergrænsefladen. Svarer til Windows XP Home Edition.

Windows Vista Home Premium

Svarer til Windows XP Media Center Edition.

Windows Vista Ultimate

Til private superbrugere, indeholder alle funktioner fra business- og home-udgaverne, inklusive harddisk-kryptering, mediefunktioner til podcasting med mere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere