Fremtidens processorer

Verdens næststørste processor-producent AMD har haft vind i sejlene de sidste par år, men Intel holder stadig forspringet på bærbare. Vi har set på processor-striden i den nærmeste fremtid.

Fremtidens processorer

Efter at Intel siden pc'ens barndom har domineret processormarkedet, har AMD de sidste par år fået vind i sejlene. På desktopsiden er AMD's processorer ganske enkelt meget køligere end Intels, der har haft store problemer med at begrænse varmeudledningen på sine hurtigste Pentium D- og Pentium 4-processorer.

AMD's nye løsninger betyder mindre massive køleløsninger og dermed mindre støj. Samtidig kunne AMD hurtigt præsentere effektive og hurtige Athlon64 X2 dobbeltkerne-processorer, mens Intel i første forsøg ikke kunne levere samme ydelse.

Først med introduktionen af Intels nye 0,65 nm-teknologi til Pentium D står parterne igen nogenlunde lige. På servermarkedet, hvor Intel fortsat dominerer, har AMD gjort begrænset fremskridt med sin Opteron processorlinje.

Det betyder, at det er muligt at købe AMD-servere fra kendte firmaer som for eksempel HP.

Tre år frem

Vi mødtes med AMD's Director of Advanced Technology Planning og Performance Labs Michael Goddard til en snak om kerner, sokler, CPU-udvikling og om at stå af megahertz-ræset.

Han arbejder blandt andet med gennemgang af software, for mens software selvfølgelig er skrevet til det system, det kører på, så er et af Michaels Goddards ansvarsområder hos AMD at analysere den eksisterende software.

Målet er at forstå udviklingen, så processorprodukterne i fremtiden kan blive bedre til at afvikle programmerne. Det er en kompliceret proces, der yderligere kompliceres af, at processorudvikling er en langsigtet beskæftigelse. Ifølge Michael Goddard tager det normalt omkring tre år at udvikle en ny processor.

Den tidshorisont betyder, at flere af de teknologier, som er sat til lancering i 2007 allerede i dag kører i demonstrationsmaskiner.

Således har Intel allerede tidligere på året fremvist et arbejdende system med en processor med fire kerner. AMD ligger ikke langt efter, og begge firmaer forventer at lancere de såkaldt quad core-løsninger i 2007.

Fra megahertz til watt

Fokus på flere kerner er et stort strategisk skifte for både AMD og Intel. AMD var i sin tid det første firma til at stå af megahertz-ræset.

Sandsynligvis fordi det var svært at få den almindelige forbruger til at forstå, at datidens 1.600 MHz Athlon fra AMD godt kunne sammenlignes med en 2.400 MHz Pentium 4.

I stedet introducerede man modelbetegnelser som 3.200+, der skal signalere, at ydelsen kunne matche en tilsvarende Pentium 4 med 3.200 MHz.

Senest er Intel stået delvist af ræset og har i stedet indført modelbetegnelser som eksempelvis Pentium D 950.

Fælles for begge producenter er, at de stort set er på vej væk fra megahertz-ræset og frem mod en ny referenceenhed, som handler om performance per watt, hvad der på dansk kan oversættes til ydelse set i forhold til strømforbruget.

Som privatbruger er du måske ikke synderligt bekymret for din pc's strømforbrug, mens du skriver en mail til moster Anna. Men bygger du servere, hvor varmen er et konstant problem, eller bærbare, hvis batterilevetid skal maksimeres, spiller det en meget væsentlig rolle.

Samtidig ønsker mange privatbrugere sig lydløse maskiner, og det kræver som minimum en processor, der ikke befinder sig lige under kogepunktet efter få minutters drift.

Det giver da også mening at konkurrere på strømforbrug og mindre kølebehov, efterhånden som selv de billigere processorer kan løse de fleste opgaver uden særligt besvær.

AMD skifter til DDR2

Har du imidlertid investeret i en god køler, så er der dårlige nyheder på vej. For midt i 2006 forventer AMD at skifte til sin nye sokkel, kaldet Socket AM2. Skiftet i sokler skyldes et samtidigt skift fra DDR1- til DDR2-ram.

Den nye sokkel adskiller sig fysisk fra de tidligere, og nye processorer fra AMD kræver derfor også et nyt bundkort. Et nyt monteringssystem betyder, at din køleløsning også skal udskiftes.

Man skal dog ikke gribe i tegnebogen for at få forbedret ydelsen, for Michael Goddard understreger, at skiftet fra DDR1- til DDR2-ram kun vil give en øget ydelse på to-tre procent.

Dermed kan skiftet til AM2 virke lidt overflødigt, men ifølge Michael Goddard handler ændringen primært om, at DDR1 er ved at blive dyrere end DDR2, blandt andet fordi udbuddet af DDR1 falder.

Ved at fastholde DDR1 risikerer AMD at fordyre indkøbet af en AMD-platform. På sigt vil AMD's kommende generationer opnå bedre ydelse, forsikrer Michael Goddard, men aktuelt handler teknologiskiftet altså om at sikre den prismæssige konkurrencedygtighed på hele AMD-platformen.

Nye bærbare løsninger

På det bærbare område et det mere småt med konkurrencen. Her har Intel et meget stærkt brand med Centrino-mærket.

Løsningen er baseret på Pentium M, som nu er blevet udvidet med dobbeltkerneløsninger Core Duo. De nye Core Duo-processorer er så kraftige, at de matcher hovedparten af de stationære pc'er, der findes ude på skrivebordene.

Blandt andet viser testen af bærbare computere med Core Duo-processor andetsteds i bladet, at ydelsen er øget med op til 50 procent i forhold til Pentium M, uden at det er gået ud over batterilevetiden.

Til sommer er AMD parat med sin mobile Turion-processor med to kerner, som sandsynligvis får navnet Turion X2. AMD planlægger ifølge Michael Goddard ikke at lancere en platform à la Centrino, men samarbejder i stedet med blandt andet IBM om at skabe en strømbesparende platform.

Turion X2 kan overraske, men aktuelt er der et stykke vej endnu, før AMD kan matche de nye Intel Core Duo-processorer.

Ikke mindst når afløseren med kodenavnet Merom allerede i dag spøger i kulissen, og ifølge Intel leverer op til 20 procent bedre ydelse uden at forringe batterilevetiden på din bærbare.

Tjek på processortyperne

Forvirret? Her er en oversigt over, hvad der findes, og hvad der er på vej

Single Core

En processor med én kerne. Standarden i mange eksisterende systemer.

Dual Core

Én processor, to kerner. Op til 60-80 procent højere ydelse med optimerede programmer. Hos Intel hedder den Pentium D og hos AMD Athlon X2.

Core Duo

Én processor, to kerner. Intels aktuelle processor til bærbare, afløseren for Pentium M. Findes også som Core Solo med kun én kerne.

Merom

Kodenavnet for Intels afløser til Core Duo. Forventes klar i sidste halvdel af 2006 eller første halvdel af 2007.

Turion

Én processor, én kerne. AMD’s aktuelle processor til bærbare. Ude nu.

Turion X2

Én processor, to kerner. Sandsynligvis AMD’s afløser for Turion og en bærbar processor med to kerner, der skal tage kampen op med Core Duo. Forventes sommer 2006.

Conroe

Én processor, to kerner. Intel forventer 40 procent mere ydelse og 40 procent mindre energiforbrug end med den aktuelle dual core-processor til stationære computere, Pentium D 950.

Clovertown

Én processor, fire kerner. Intel forventer at være klar i 2007.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere