Nu koster internettet penge

Tirsdag åbnede det første organiserede danske mikrobetalingssystem, Valus, med indtil videre fire deltagere. Langt det meste indhold vil fortsat være gratis, og betalingen vil primært blive afkrævet for nye tjenester.

Danskerne skal nu vænne sig til, at et lille Valus-logo popper op på skærmen, når vi vil bestille en service eller en vare på nettet.

På et pressemøde tirsdag åbnede Foreningen af Danske Internet Medier (FDIM) for sluserne til det nye mikrobetalingssystem, der lægger forsigtigt ud med fire sites som prøveklude.

Det ene er TV2 Interaktiv, hvis chef, Rune Bech, er formand for den styregruppe i FDIM, der siden sidste år har beskæftiget sig med Valus-systemet.

- Vi agter at flytte en stor del af indtægterne på mobile tjenester over fra teleselskaberne til TV2 ved at benytte Valus, forklarede Rune Bech og henviste til, at tv-stationen nu vil tilbyde ringetoner til ni kroner stykket mod den sædvanlige overtakserede SMS-pris på ti kroner per styk.

Spil skal drive mikrobetalinger

Derudover vil TV2 markere Valus-åbningen med at lægge sit indslagsarkiv med historiske nyhedsindslag fra eksempelvis TV2/Nyhederne tilgængeligt på nettet.

Hidtil har det kostet 1.250 kroner at købe en kopi af et nyhedsindslag, men det kan gøres billigere over nettet, sagde Rune Bech.

Indtil videre er fire websites klar med Valus-betalinger:

Jubii
TV2
MyMusic
Easypark

En anden pionér hedder Jubii, der er Danmarks mest besøgte website. Her underbyder direktør Martin Thorborg straks TV2 ved at sælge ringetoner via Valus til en pris på otte kroner stykket.

Både TV2 og Jubii kan enes om, at spil bliver den helt store driver i forbindelse med mikrobetalinger. Begge sites vil nu satse yderligere på at lægge spil på nettet, som brugerne til gengæld skal betale for at få adgang til.

- Vi har mange erfaringer fra vores Jubii Nation (betalt medlemskab hos Jubii, red.), hvor vi nu har 10.000 betalende brugere. Men vi har også hørt på meget vrøvl og brok fra brugerne, så vi er glade for, at vi nu i mere samlet flok kan forklare forbrugerne, at nu skal nogle tjenester altså koste penge, sagde Martin Thorborg.

Dyrere tjenester hos Jubii

Hos Jubii bliver det primært lidt dyrere tjenester, der skal betales igennem Valus. Det kan være antivirussoftware, indrykning af boligannoncer og trykning af visitkort.

Jubiis børstjeneste, Euroinvestor, vil tilbyde aktiekurser uden den sædvanlige 15 minutters forsinkelse mod en mindre Valus-betaling.

Idéen med Valus er, at forbrugeren kan forudbetale et bestemt beløb ind på en konto, eller opnå en kredit, og det ser Martin Thorborg som et væsentligt incitament:

Ikke meget at tabe

- Vi kan sige til forbrugeren, at det er fair nok, at han er bange for at bruge sit Dankort på nettet. Med Valus skal han bare én gang indbetale et beløb på måske 200 kroner, og han kan aldrig miste mere end det, sagde Martin Thorborg og sammenlignede det med en bytur, hvor man kun tager 200 kroner med i pungen:

- Uanset hvad der måtte ske i løbet af aftenen, vil man ikke kunne miste mere end de 200 kroner, og det er psykologisk vigtigt at vide, mener Thorborg.

De to sidste websites, der tilbyder betaling via Valus, er musikportalen MyMusic og Easypark, der formidler mobilbetaling af parkeringsbilletter.

MyMusic har 50.000 registrerede brugere og vil bruge Valus til at kræve penge hjem til nogle af de over 450 bands, der har lagt musik ind på portalen (læs første test af Valus hos MyMusic her).

Flere tjenester henover sommeren

Easypark vil åbne sine tjenester for privatpersoner, der kan forudbetale et beløb til parkeringsbilletter og - via mobiltelefonen - købe parkeringstid direkte fra p-pladsen.

En lang række andre indholdsudbydere vil henover sommeren stable Valus-tjenester på benene. Men overordnet vil de fleste nuværende gratistjenester forblive gratis, bedyrer udbyderne, der samlet tæller omkring 50 forskellige websites.

- Hvis vi kigger 6-8 uger frem, vil langt over halvdelen af Top 20 over de meste besøgte sites herhjemme være med i Valus, sagde Søren Queitsch fra FDIM på pressemødet.

Valus får konkurrence fra et mikrobetalingssystem fra en række danske pengeinstitutter.

Relevant link:

Valus.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere