WorldCom under hårdt pres

Det amerikanske moderselskab er i krise. I Danmark vil kunderne orienteres, og flere danske analytikere vurderer, at WorldComs danske division vil få svært ved at gå uberørt gennem moderselskabets turbulens.

Danske analytikere ser med bekymring på WorldCom´s situation og har svært ved at se, hvordan moderselskabets krise kan undgå at påvirke den danske division af selskabet.

? Der er så absolut en risiko for, at WorldCom ikke klarer det. De ville ikke være den første telegigant, der bukker under. I forvejen er Global Crossing gået ned med flaget ? og måske snart også KPNQuest. En af overlevelsesmulighederne for den danske division er, hvis moderselskabet kan sælge det fra, siger David Huang, porteføljemanager hos Gudme Raaschou Invest.

Den samme forudsigelse finder man hos teleanalytiker Torben Rune fra Netplan. ? Jeg tvivler på, at WorldComs division i Danmark går igennem krisen uden skræmmer, for deres produkter og services er tæt forbundne med moderselskabet i USA. Det mest realistiske fremtidsscenario for WorldCom er nok, at koncernen splittes op og sælges fra i mindre bidder ? eventuelt i regionale størrelser som Europa og Asien, siger han.

At være investor i den amerikanske telegigant WorldCom kræver i disse dage is i maven. Den seneste måned har koncernen optrådt som hovedperson i et utal af negative medieoverskrifter. Stifteren Bernie Ebbers er blevet tvunget til at forlade posten som koncernchef efter mistænkelige personlige lån i virksomheden til en værdi af tre milliarder kroner. Virksomhedens kreditvurderinger er i bund, senest er WorldCom blevet ekskluderet fra det ansete Standard & Poor?s Top 500 indeks, og aktiekursen er raslet ned omkring den kritiske en-dollar-grænse.

Problemerne stammer fra markedsspekulationer om, hvorvidt WorldCom kan overleve på et brutalt marked for tele- og dataydelser med en gæld på omkring 30 milliarder dollars, der tynger koncernen.

WorldCom i tal:

WordCom beskæftiger 80.000 på verdensplan. Den danske division tæller 100 ansatte.

Ifølge koncernens årsregnskab fra den 7. februar 2002 var den konsoliderede omsætning for regnskabsåret 2001 på 35,2 milliarder dollars. Det svarer til et fald på en procent i forhold til 35,6 milliarder dollars for regnskabsåret 2000.

Likviditetsoverskuddet for hele året var 3,3 milliarder dollars. Den konsoliderede nettoindkomst reserveret til aktionærerne var 2,1 milliarder dollars.


Omstrukturering er på vej
Hvorvidt den danske division bliver solgt fra, står endnu uklart, men WorldComs ny koncernchef, John Sidgemore, gør i en telebriefing til investorer fra den 9. maj klart, at en omstrukturering af koncernen er på vej.

? Vi har påbegyndt en omfattende gennemgang af hele vores forretning, og dette vil fortsætte i flere uger frem. Programmet for de næste måneder vil indeholde en massiv finansiel omstrukturering, herunder frasalg af aktiver. Det sker ikke nødvendigvis for at rejse kapital, men for at simplificere forretningen og skabe en mindre enhed, der kan komme tilbage i en vækstposition, siger han.

Begge danske analytikere er dog enige om, at WorldComs frasalgs-plan ikke bliver let at gennemføre på det nuværende marked.

? Lige nu er markedet for teleselskaber med høje omkostninger og få kunder meget begrænset, siger Torben Rune.

Computerworld har talt med en af WorldComs danske kunder, der dog ønsker at være anonym. Virksomheden har fulgt moderselskabets kamp på det amerikanske aktiemarked og har udbedt sig orienteringsmøde hos WorldCom Danmark for at drøfte situationen.

? Vi er ikke specielt nervøse, for vi har selvfølgelig en nødplan i tilfælde af et ?worst case scenario?. Samtidig er vi godt klar over, at dette ikke er et specifikt WorldCom-problem, men en situation, der har ramt telemarkedet generelt, siger kunden.

WorldComs danske kundeportefølje tæller omkring 500 virksomheder.

Fra det danske hovedkontor i Albertslund er der stille. Direktør René Buch har ingen kommentarer til den nuværende situation og henviser til et generelt internt forbud mod at udtale sig til pressen i den nuværende situation.

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere