Advarsler mod terrorpakke

Opbevarelse af data om borgernes mails og brug af mobiltelefon krænker principielle rettigheder ? og de dele bør hives helt ud af regeringens forslag til en terrorpakke. Det slår IT-Brancheforeningen fast i sine kommentarer til terrorpakken.

Efter måneders behandling af regeringens lovforslag L 35 til bekæmpelse af terrorisme, kaldet terrorpakken, skal Folketingets Retsudvalg i næste uge drøfte, hvad der skal stå i udvalgets betænkning om forslaget. Når betænkningen er afgivet, er L 35 klar til anden behandling i Folketinget.

Ved formuleringen af betænkningen kan Retsudvalgets medlemmer blive inspireret af de mange skriftlige kommentarer, som privatpersoner og organisationer har sendt ind til udvalget. En af de seneste kommentarer indløb til udvalget i sidste uge, og afsenderen var IT-Brancheforeningen.

Terrorpakken har været heftigt debatteret, siden den forrige regering fremsatte et forslag sidste efterår ? oven på terroranslaget i New York og Washington. Et element i pakken har været øget mulighed for politiet for at få adgang til data om mistænktes brug af internet og mobiltelefon.

Netop disse områder griber IT-Brancheforeningen resolut fast i og beder om, at to af de mest vidtgående forslag fuldstændig bliver slettet fra lovforslaget L 35.

Voldsom udvidelse af regler

IT-Brancheforeningen er overordnet bekymret over, at lovforslaget lægger op til en pligt for internetudbydere til at lagre trafikdata ? uden at definere klart, hvad loven skal forstå ved sådanne data, og hvordan de kan afgrænses.

En manglende afgrænsning er ?stærkt betænkelig?, og derfor bør lovgiverne af hensyn til retssikkerheden definere, hvad de forstår ved trafikdata, pointerer IT-Brancheforeningen.

Ud fra det formulerede mener foreningen dog, at lovforslaget kan ramme visse dele af digital kommunikation meget hårdt. For det første kan lovforslaget i sin nuværende formulering kræve af internetudbydere, at de gemmer oplysninger om dele af indholdet af en e-mail, nemlig adressen på afsender og modtager.

IT-Brancheforeningen er meget imod sådan et krav, fordi såfremt ?brevhovedet? bliver gemt, så vil overskriften eller emnet for mailen også blive gemt.

Det vil svare til at optage første del af en almindelig telefonsamtale på bånd ? og det er retspolitisk betænkeligt med en sådan voldsom udvidelse af reglerne, argumenterer foreningen.

Ligeledes tager IT-Brancheforeningen også kraftigt afstand fra kravet om løbende registrering af mobilkunders færden.

- Man kræver med andre ord, at teleselskaberne ikke alene skal deltage aktivt i en forebyggende generel overvågning af borgerne ? deres kunder ? men også at de aktivt og tilsyneladende for egen regning indretter deres net til at logge begivenheder, som det ikke er forretningsmæssigt begrundet at logge for det pågældende teleselskab, skriver foreningen.

Digital Rights enige

Overordnet set undrer det IT-Brancheforeningen, at regeringen så drastisk vil udvide mulighederne for overvågning af alle borgere, der bruger internet og mobiltelefoni.

Det sker uden en principiel retspolitisk drøftelse af, om det er hensigtsmæssigt og forsvarligt og ?uden en klar, lovfæstet afgrænsning af, hvordan den pågældende hjemmel kan anvendes?, som foreningen formulerer det.

Kommentarerne fra IT-Brancheforeningen viser, at foreningen langt hen ad vejen er på linie med borgerrettighedsorganisationen Digital Rights, der tidligere har indsendt sine indsigelser mod lovforslaget.

Her har Digital Rights kaldt det for et vidtgående indgreb i privatlivets fred med øget lagring af trafikdata ? og hvad angår e-mail data, er det ?et uforholdsmæssigt stort indgreb i borgernes privatliv, der ikke bør accepteres i et demokratisk samfund?, som det står i foreningens kommentarer til terrorpakken.

Organisationen har også i et brev til Retsudvalget gjort opmærksom på, at udover Danmark er det i EU kun Frankrig og Storbritannien, der overvejer en tvungen lagring af trafikdata.

Nu vil betænkningen fra Retsudvalget vise, om der herfra vil komme krav om ændringer af lovforslaget. Måske får IT-Brancheforeningen mulighed for mundtligt at argumentere over for udvalget, da foreningen i sin kommentar fra sidste uge erklærer sig villig til at aflægge politikerne et besøg.

Relevante links:
Lovforslag L 35 Terrorpakken
Digital Rights kommentarer til terrorpakken - Word-fil
IT-Brancheforeningens synspunkter vedrørende terrorpakken - pdf-fil




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere