Ministerens IT-plan ikke konkret nok

Videnskabsminister Helge Sanders IT- og telehandlingsplan mangler nyheder, mener IT-branchen og oppositionen på Christiansborg. Planen indeholder en stribe initiativer, men de færreste har ikke været omtalt før.

Syv indsatsområder og 37 initiativer udgør kernen i den IT- og telehandlingsplan, som videnskabsminister Helge Sander fremlagde på et pressemøde onsdag.

Blandt de tungere initiativer ses det længe ventede gennembrud for digitale signaturer, opblødning af reguleringen på telemarkedet, flere forskningskroner til nanoteknologi og en jysk/fynsk IT-satsning til en værdi af 175 millioner kroner over de næste fire år.

Skudsmålet fra omverdenen er i første omgang, at det kan være svært at være uenig i nogle af de mange initiativer - men at der kunne være gjort mere ud af det:

Renskrift af kendt stof

- Der er ikke kommet noget nyt frem med handlingsplanen. Alt er renskrift af planer, vi har hørt om før, siger IT-Brancheforeningens direktør Jakob Lyngsø i en kommentar til Computerworld Online.

- Vi havde særligt set frem til, at der kom yderligere nye initiativer for at afhjælpe manglen på højtuddannet IT-arbejdskraft. Det er yderst vigtigt for vores branche, at der er tilstrækkeligt med højtuddannet arbejdskraft. Desværre kom ministeren ikke med nye konkrete initiativer på området, siger Jakob Lyngsø.

Helge Sander besvarer kritikken med, at handlingsplanen alene rummer initiativer, som rent faktisk kan sættes i værk med det samme - for de flestes vedkommende endda inden sommerferien.

- Men regeringen kunne godt fortælle os lidt mere om, hvad der venter af initiativer næste år, tilføjer Jakob Lyngsø.

Hos ITEK, Dansk Industris IT-branchegruppe, ser direktør Tom Togsverd en klar forskel mellem den nye regering og den forhenværende:

Mere erhvervsvenlig

- Før var der meget fokus på at skabe dygtige brugere af IT. Nu har man indset, at det også er nødvendigt med en sund IT-industri i Danmark. Den aktuelle erhvervsredegørelse er mere erhvervsvenlig, end vi har set det tidligere, siger Tom Togsverd til Computerworld Online.

Han forventer, at initiativerne omkring uddannelsen af IT-kompetente folk kommer "i næste runde" fra regeringen.

Det kan man ikke vente på i brancheforeningen Dansk Handel & Service, der vil have handling her og nu for at skaffe de 18.000 medarbejdere med høje IT-kompetencer, som der bliver brug for inden for de næste fire år:

- Vi realiserer ikke de store produktivitetsgevinster, som er mulige med IT. Derfor må der en særlig indsats til for at sikre flere højtuddannede IT-medarbejdere. Det skal ske igennem en øget satsning på de videregående uddannelser, hvor specielt IT-højskolens optag bør udvides markant, siger udviklingsdirektør Per G. Gotfredsen, Dansk Handel & Service.

Deregulering

På teleområdet har Helge Sander igennem de seneste uger lagt op til en opblødning af den kraftige regulering på området, der har haft til formål at skabe konkurrence og opløse TDC's monopol.

Nu foreligger planerne, men kun i meget løselige formuleringer, og det falder TDC-koncernen for brystet:

- Intentionerne er gode og rigtige, men de konkrete forslag er få og små, og de kommende måneder skal nu vise, hvor langt regeringen er villig til at gå i bestræbelserne på at deregulere telemarkedet, skriver TDC's vicedirektør Jens Hauge i en pressemeddelelse.

Teleselskabet Tele2, der efter TDC er den største udbyder af fastnettelefoni herhjemme, advarer regeringen mod at løsne for meget op på telereguleringen, medmindre man ønsker TDC som klar monopolist på fastnetmarkedet:

Tele2 kræver rimelig konkurrence

- For en virksomhed, der har fastnettelefoni som kerneforretningsområde, er det fortsat ikke nemt at få en fornuftig forretning kørende i Danmark. Vi har ganske vist et lille overskud på fastnetforretningen, men i en ulige konkurrence med et tidligere monopol, der fortsat har 88 procent af alle fastnetabonnementer, siger administrerende direktør i Tele2, Niclas Palmstierna.

- Tele2 er som et 100 procent privatejet teleselskab generelt imod regulering og for fri konkurrence. Men der må være en rimelig konkurrence i et telemarked, før man kan kalde det liberaliseret, tilføjer Niclas Palmstierna.

Det synspunkt deler Socialdemokratiets IT-ordfører Thomas Adelskov, der vil være sikker på, at en deregulering på teleområdet vil gøre anden gavn end at putte flere penge i teleselskabernes lommer:

- Jeg har sagt til teleselskaberne, at de skal være velkomne til at dokumentere, at en deregulering vil komme forbrugerne til gode i form af lavere priser og bedre produkter, siger Thomas Adelskov til Computerworld Online.

IT-sikkerhed

Dansk Dataforening griber fat i sikkerhedsområdet, som Helge Sander tillægger stor betydning trods nedlæggelsen af IT-sikkerhedsrådet per 1. april.

- Det kan undre, at der ikke i redegørelsen mere konkret skitseres, hvordan arbejdet på IT-sikkerhedsområdet skal tilrettelægges efter nedlæggelsen af IT-sikkerhedsrådet, siger Dansk Dataforenings formand, Per Buchwaldt.

Han henviser til, at Videnskabsministeriet i februar afholdt en høring om spørgsmålet, og det burde derfor have været muligt nu at fremlægge et forslag til organisering af IT-sikkerhedsarbejdet, siger Per Buchwaldt.

Ifølge Helge Sander gav høringen ikke noget brugbart bud på, hvordan et nyt IT-sikkerhedsråd kan organiseres, og derfor overvejer ministeren fortsat, om der skal lovgives på sikkerhedsområdet i stedet for.

Relevante links:

Videnskabsministeriet om handlingsplanen
IT-Brancheforeningen om handlingsplanen
Dansk Dataforening om handlingsplanen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere