Ny aftale mellem Microsoft og Apple?

For snart fem år siden indgik rivalerne Microsoft og Apple en aftale om at udvikle software til hinandens platforme. Som resultat kom der eksempelvis Microsoft Office til Mac. Nu er tiden inde til en fornyelse af aftalen, men .Net spøger som en sten i skoen for Apple og Mac-brugere.

Mange øjne vil være rettet mod en præsentation på onsdag i Californien, hvor chefen for Microsofts forretningsafdeling for Mac, Macintosh Business Unit (MacBU), Kevin Browne vil gå scenen.

Opmærksomheden skyldes ikke blot MacBU?s produkter, men i lige så høj grad Kevin Brownes udtalelser om samarbejdet mellem Microsoft og Apple.

Det er nemlig ved at være fem år siden, at Microsoft og Apple indgik en gensidig aftale om at udvikle versioner af egne programmer, der kunne køre på konkurrentens styresystem. Der var ikke tale om en kærlighedserklæring, men en teknisk aftale, der imidlertid betød, at Microsoft skød 150 millioner dollar ind i Apple, som da var ude i en større krise.

Aftalen blev forhandlet på plads af Steve Jobs, der netop da var vendt tilbage til firmaet som chef ? og chokerede deltagerne ved en Mac-konference ved at lade den hidtidige ærkerival, Bill Gates, tone frem på en storskærm for at fortælle om glæden ved den nye aftale.

Den har siden bragt MS Office og Internet Explorer ind på Mac-platformen ? og Apples Quick Time medieafspiller ind på Windowsmaskinerne.

Aftalen fornyes

Til august rinder aftalen ud, og spørgsmålet ifølge analytikere er: Hvordan vil den blive fornyet? Ingen er overhovedet i tvivl om, at aftalen vil blive fornyet. Som en analytiker fra IDC, Roger Kay, udtrykker det:

- Office til Mac er virkelig en integreret del af, hvad Apple tilbyder. Det er yderst vigtigt for firmaet fortsat at kunne tilbyde Office til kunderne, siger han til IDG News Service.

For Microsoft er aftalen også vigtig, men det er set ud fra softwarefirmaets ønske om at få .Net-strategien bredt ud til så mange brugere som muligt. Netop .Net-strategien i forhold til Mac-brugerne ventes at blive berørt af Kevin Brown på onsdagens præsentation i Californien.

Ingen ved dog, hvordan Apple er tænkt ind i de planer som aktør, selv om Microsoft har bekræftet, at Apple kommer med i et eller andet omfang.

Hvad angår ønsket om at være inkluderet i .Net-strategien, har Apple været vage i meldingerne.

- Grundlæggende er vi ikke helt sikre på, hvad .Net egentlig er, fordi det ikke er veldefineret. Men vi ser altid på nye teknologier, og hvordan de kan gavne Mac-brugerne, sagde en Apple-talsmand i sidste uge.

Pisket til .Net

Imidlertid mener senior analytikeren ved IDC, Rob Enderle, at Apple er pisket til at få sin ?.Net-velsignelse?.

- Kommer Apple ikke med på .Net-platformen, risikerer selskabet at blive skubbet ud af de store koncern-netværk. Allerede nu ringer firmaer til os, fordi de er bange for, at deres Mac-maskiner vil ende som isolerede øer i de store computernetværk, forklarer han til IDG News Service.

Analytikeren peger på, at Microsoft sammen med Corel er ved at udvikle faciliteter til .Net, som kan binde Apples styresystem OS X sammen med .Net.

Det sker på Unix-varianten, FreeBSD, hvor de to firmaer i øjeblikket arbejder med en alternativ version af .Net Runtime Environment. FreeBSD er en del af kernen i OS X ? og derved kan Microsoft skabe sig en hurtigere genvej til Mac-maskinerne ? uden om Apple.

Så ifølge Rob Enderle har Apple og Macbrugere ikke andet alternativ end at gå med på .Net-vognen, om end det ikke vil være med begejstring.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere