Udnyt pladsen 100%

Et partitioneringsprogram hjælper dig med at holde styr på harddiskpladsen og kan flytte ledig plads fra et område af harddisken til et andet. Eftersom det er komplicerede ting, som programmet skal udføre, gælder det om at vælge rigtigt. Hvordan klares for eksempel en strømafbrydelse midt under en flytning?

Udnyt pladsen 100%

Da harddiskene var mindre og dyrere kunne et partitioneringsprogram hjælpe til med at spare nogle dyrebare, uudnyttede megabyte her og der.

I dag er behovet for partitioneringsprogrammer mindre, eftersom harddiskene er så tilpas store, at de rækker til de fleste behov. De fleste brugere behøver aldrig at spare på harddiskpladsen. Det er heller ikke særlig dyrt at købe en ekstra harddisk, når pladsen er ved at være opbrugt.

Der findes dog stadig en række tilfælde, hvor partitioneringsprogrammerne er mildest talt uundværlige. Det kan for eksempel være, når du skal installere et nyt operativsystem på en allerede fyldt harddisk, eller når du vil omfordele lagringskapaciteten mellem dine harddiske.

Netop der er det vigtigt at have et godt partitioneringsprogram, der kan tage hånd om opgaven.
Et partitioneringsprogram anvendes til at opdele harddiskpladsen i mindre dele og til at reducere eller øge størrelsen på disse. Programmerne kan også bruges til at flytte ledig plads fra ét område på harddisken til et andet.

Flere avancerede funktioner

Partitioneringsprogrammerne nu om dage har desuden fået flere og mere avancerede funktioner og er efterhånden blevet mere eller mindre komplette programmer til håndtering af harddiske.

I årets test har vi medtaget fire af de største og mest velkendte programmer på markedet. Det drejer sig om Acronis Disk Director Suite 9, Paragon Partition Manager 7, Symantec Norton Partition Magic 8 og Vcom Partition Commander 9.

Kan programmerne klare en strømafbrydelse?

Ud over at se på brugervenlighed og funktioner har vi også testet programmernes præstation. Det gjorde vi ved at udvide og reducere en partition på vores testharddisk af typen SATA. Det nye i år er, at vi desuden har undersøgt, hvordan programmerne håndterer en strømafbrydelse under en igangværende handling. Resultatet var mildest talt interessant.

De gode og de mindre gode

De fire programmer kan inddeles i to grupper, i de rigtig gode programmer og de middelgode. Til den første kategori hører Partition Magic og Partition Manager, som begge er meget gode og gennemarbejdede programmer.
Selv Partition Commander og Disk Director Suite, som lander i den anden kategori, fungerer ret godt, men de har ikke samme udvalg af funktioner og føles heller ikke lige så stabile.

Partition Commander kan ikke køres fra Windows, hvilket er en stor ulempe. Ikke mindst fordi alle handlinger tager længere tid.

En skuffelse ved alle programmerne var, at de ikke kunne håndtere strømafbrydelse på den måde, vi havde tænkt os. Vi havde håbet, at de ville kunne genoptage en partitionering efter en strømafbrydelse, men dette gav ingen af programmerne mulighed for.

Det burde være en mulighed at få inkorporeret en sådan funktion i kommende versioner.

Acronis Disk Director Suite 9

Acronis har med Disk Director Suite 9 samlet en række af deres tidligere særskilte værktøjer i en samlet pakke kaldet Disk Director Suite. Navnet gør, at vi har ret høje forventninger.

Ud over partitioneringsprogrammet består pakken af fire værktøjer, der er tilgængelige direkte i programmet, men alligevel optræder som helt separate programmer.

OS Selector er måske det mest anvendelige af dem. Som navnet antyder, er det et program, der gør det muligt at køre flere operativsystemer på din computer.

Et andet anvendeligt værktøj er Disk Editor, der gør det muligt at ændre og kopiere indholdet på harddisken med en høj detaljeringsgrad. Det sker ved at gå helt ned på sektorniveau.

De andre to værktøjer er Recovery Expert, der genskaber partitioner, og Bootable Media Builder, der opretter startbare redningsdisketter og cd-diske.

Grænsefladen i Disk Director Suite er i princippet hentet direkte fra Windows XP, hvilket indebærer, at den føles meget bekendt. Acronis har valgt at, programmet skal være så nemt for brugeren som muligt, og det opnås ved at fjerne unødige oplysninger og knapper fra hovedvinduet. Det giver et pænt og ordentligt indtryk, samtidig med at det er nemt at få et overblik over alle funktioner.

Det gode er, at det er muligt at konfigurere grænsefladen på flere forskellige måder, så den kommer til at se ud, lige som du vil have det. Hvis du synes, at det ser rodet ud, når alle funktioner er tilgængelige samtidigt, er det nemt at fjerne nogle fra menulinjen.

Der kan anvendes to indstillinger: automatisk eller manuel. Med den automatiske indstilling er alt blevet forenklet mest muligt, og de fleste handlinger på harddisken klares ved hjælp af nemme guider.

Vælger brugeren i stedet den mere avancerede manuelle indstilling, er der store muligheder for at påvirke alle funktioner ned i detaljen. Den passer med andre ord til dem, der føler sig lidt mere hjemme i partitioneringsverdenen.

Der er fire guider, der er gode at have ved hånden, når du skal oprette, kopiere, genskabe eller udvide en partition.
Det sidstnævnte er nemt. Det er blot at regulere antallet af ønskede gigabyte med en nem kontrolknap.

Hvis du vælger den automatiske indstilling, kan du ikke se SATA-harddiske i oversigten over de forskellige enheder. Det er muligt at oprette partitioner på en SATA-harddisk, men der kræves en del fiksfakserier. Vi syntes, det var en smule forvirrende og mærkeligt.

Acronis angiver, at Disk Director Suite kan håndtere harddiske, der er større end 180 GB. Det er lidt uklart, hvor store harddiske programmet i virkeligheden kan klare, men vi antager, at det kan klare selv de største på markedet, eftersom producenten ikke har angivet nogen øvre grænse.

I vores første præstationstest af Disk Director Suite var resultaterne mildest talt blandede. Vi reducerede en partition fra 149 til 100 GB, og den første gang tog det hele 20 minutter og 34 sekunder. Da vi lavede testen igen, tog det kun 33 sekunder.

Sådan fortsatte det så under testen. Nogle gange tog det rigtig lang tid, og andre gange gik det hurtigt. Det ligger selvfølgelig lige for at skyde skylden på en hardwarefejl, men eftersom de andre programmer i testen ikke havde samme problem på samme computer, kan vi ikke bruge den undskyldning.

I deltest 2, hvor vi udvidede partitionen til den oprindelige størrelse, var programmet mere stabilt. Den målte tid lå i gennemsnit på seks minutter. Efter testen angav programmet, at partitionen var på 149 GB, mens Windows Stifinder kun angav 148 GB. En GB hang med andre ord og svævede et eller andet sted.

Vi fandt også ud af, hvad der sker, hvis strømmen afbrydes, når programmet er i gang med en opgave. Først bad vi programmerne om at reducere en partition, hvorefter vi lod dem køre i to minutter. Derefter trak vi strømkablet ud af testcomputeren.

Disk Director Suite klarede ikke strømtesten med et resultat, som kunne godkendes. Efter testen var harddisken stadig synlig i Windows Stifinder, men kunne ikke anvendes. Den eneste tilbageblevne mulighed var at genformatere den, hvis vi skulle få den til at virke igen.

Paragon Partition Manager 7

Partition Manager har måske ikke en lige så farvestrålende og gennemarbejdet grænseflade som konkurrenterne, men er sådan set ikke dårligere. Den ser bare lidt mere kedelig ud.

En af fordelene er, at vinduer og ikoner kan tilpasses efter dine behov. Det fungerer på samme måde som i Disk Director Suite, selv om der ikke er lige så mange valgmuligheder. En anden god detalje er, at farvekodningen af de forskellige partitionstyper er tydelige og lette at overskue.

Partition Manager er ikke lige så brugervenligt som de øvrige programmer i testen og er derfor i højere grad rettet mod mere erfarne brugere. Programmet har ikke desto mindre tre guider, der bruges til at omfordele ledig plads, sammenlægge partitioner og genskabe partitioner.

Mærkeligt nok skal man bruge guiden for at kunne bruge de to sidstnævnte funktioner. Guiderne er ellers rigtig gode og funktionsdygtige.

Den tidligere version af Partition Manager havde ingen batchindstilling. Det er der heldigvis rettet op på i version 7. Ved hjælp af denne mulighed kan man udføre flere opgaver efter hinanden, uden at det er nødvendigt at foretage noget manuelt mellem dem.

Du opretter blot en liste over opgaver, programmet skal udføre, og trykker på start. Programmet gennemgår listen trin for trin, uden at du behøver at løfte en finger.

Nogle af de ting, som et partitioneringsprogram udfører, kan tage lang tid. Drejer det sig om rigtig mange data, kan det vare flere timer. Partition Manager har en smart funktion, som gør, at man slipper for at sidde og vente på, at et eller andet bliver afsluttet. Der sendes en e-mail-meddelelse til den systemansvarlige, når programmet er færdigt med sine opgaver.

Derudover er programmet proppet med en masse gode funktioner. Det eneste, der er lidt ærgerligt er, at der ikke er nogen funktion, som giver mulighed for at slette data på en sikker måde.

Partition Manager klarede sig rigtig godt i vores præstationstest. Deltest 1 tog to minutter og 33 sekunder, mens deltest 2 tog blot to sekunder. De to testresultater gør Partition Manager til testens hurtigste program.

Det var dog lidt irriterende, at da vi reducerede parti­tionen til 100 GB under deltest 1 blev den kun til 97,6 GB, og det til trods for at vi i programmet angav, at partitionen skulle være på præcis 100 GB.

Strømafbrydelsestesten gik betydeligt bedre for Partition Manager. Efter første deltest var harddisken stadig synlig i programmet, men den havde mistet sit enhedsbogstav. I Windows Stifinder var den derimod helt usynlig.

Ved at bruge programmets åbningsfunktion kunne vi atter gøre harddisken tilgængelig i Windows Stifinder. Hvis dette ikke lykkes for dig, kan du også vælge at bruge Partition Managers egen stifinder til at redde data med.

Symantec Norton Partition Magic 8.0

Partition Magic blev tidligere markedsført under navnet Powerquest. Imidlertid har Symantec opkøbt Powerquest og dermed også fået sit eget navn på produktet. Desværre er der ikke sket særlig meget med Partition Magic siden da. Programmet er i princippet det samme.

I lighed med Disk Director Suite er Partition Magic meget nemt at bruge, takket være en smart grænseflade og rigtig gode konfigurationsmuligheder. Programvinduet er delt op i to hoveddele, hvor det venstre indeholder alle tilgængelige kommandoer, mens det højre viser alle tilgængelige harddiske.

De fleste funktioner kan indstilles ved hjælp af guider. Det er aldeles udmærket, fordi det ikke giver nogen større problemer at gennemføre de fleste partitionshandlinger, uden man først skal kigge i hjælpefilerne. De få funktioner, hvor der ikke er nogen guide til, er så nemme, at de ganske enkelt ikke behøver nogen forklaring.

Nogle af de rigtige gode funktioner er, at programmet kan beskyttes med adgangskode, og at det er muligt at skrivebeskytte harddiske. Den sidstnævnte funktion sikrer, at du ikke ved et uheld komme til at gøre noget ved din primære harddisk, så det ikke længere er muligt at starte fra den.

Partition Magic har også en funktion, som gør det muligt at slette data på en sikker måde, hvilket giver yderligere et plus i bogen. Med i købet får du også Drive Mapper som et separat program. Det løser et velkendt problem, som kan opstå, når du for eksempel skifter enhedsbogstavet til en harddisk eller dvd-enhed. Programmer, der anvender de tidligere enhedsangivelser, omdirigeres så af Drive Mapper på en smidig måde.

Ligesom de øvrige programmer i testen kan Partition Magic oprette såkaldte redningsdisketter, som man kan bruge, hvis computeren bryder sammen. Problemet med Partition Magic er, at programmet ikke giver mulighed for at oprette en cd- eller dvd-disk til formålet.

I stedet er man nødt til at tage sig til takke med en diskette, hvilket efterhånden virker noget forældet i denne sammenhæng. I den første præstationstest reducerede vi en partition fra 149 til 100 GB, og det tog præcis syv minutter. Da vi derefter gjorde det modsatte, altså udvidede partitionen igen, tog det kun tre sekunder.

Partition Magic var med andre ord omtrent lige så hurtig som Partition Manager.
Derudover havde Partition Magic og Partition Manager det til fælles, at til trods for at vi valgte en partition på lige præcis 100 GB, viste Stifinder i Windows XP, at partitionen var på 97,6 GB.

Noget andet, der er irriterende med Partition Magic, er, at den statusmåler, der skal vise, hvor lang tid der er tilbage af en opgave, ikke er særlig nøjagtig.
Partition Magic klarede sig ret godt i testen med den simulerede strømafbrydelse. Også her opstod der problemer tilsvarende dem, vi havde med andre programmer, for eksempel at harddisken forsvandt i Windows Stifinder.

Partition Magic har sin egen lille stifinder, og via den var det muligt at få adgang til dataene på harddisken. Dermed bliver det muligt at kopiere vigtige filer over til en anden harddisk på computeren. Hvis du ikke har flere harddiske installeret, er problemet givetvis lidt større.

Vcom Partition Commander 9

Efter installationen af Partition Commander vises en ikon med navnet Partition Wizard på skrivebordet. Hvis du klikker på det, vises en meddelelse, der kommer med den ret forbløffende oplysning, at det slet ikke er muligt at køre programmet i Windows. Computeren bliver nødt til at blive genstartet, og Partition Commander køres derefter i en slags DOS-tilstand.

Denne løsning er virkelig irriterende, hvis man blot ønsker at foretager en enkel handling i programmet.
Noget, der også er værd at nævne, er, at programmet, uden vores vidende, installerede en startmenu, hvor det er muligt at vælge mellem forskellige operativsystemer under opstarten af computeren.

Det er unægteligt en smule ubehageligt, at programmet tager sig så store friheder uden at spørge brugeren først.
Når computeren endelig er kommet op igen, og partitioneringsprogrammet er startet, bliver vi beroliget af, at grænsefladen er så tilpas velkendt og nem.

Her har man ligesom i Acronis Disc Director Suite ganske enkelt kopieret opsætningen fra Windows XP, hvilket indebærer, at alle handlinger styres fra en nem startmenu.

Menuen indeholder fire hovedfunktioner. Det nemmeste er at anvende den såkaldte Partition Wizard, som giver dig mulighed for at udføre de fleste opgaver, du kan komme i tanke om.

Hvis du anvender den, vises et antal valgmuligheder, hvor du kan vælge, hvad du vil foretage dig. Det er for eksempel utroligt smidigt at installere et nyt operativsystem ved hjælp af denne guide.

En ulempe med Partition Commander er, at programmet ikke er nær så fleksibelt som konkurrenterne. Det skyldes, at menuer og lignende ikke kan tilpasses efter brugerens ønsker. Det er lidt synd, selv om grænsefladen trods alt er så tilpas nem og god, at den formodentlig vil falde i de flestes smag.

Der mangler vigtige funktioner

Partition Commander har de mest almindelige funktioner, men alligevel savner vi to ting: en batchfunktion og muligheden for at sammenlægge partitioner. Vi synes, det er en ret stor ulempe, at disse to funktioner mangler.

Mere positivt er det, at Partition Commander har noget, som kaldes Backstep Wizard. Med denne kan du fortryde funktioner, der er blevet udført tidligere. Det er dog lidt mærkeligt, at det ikke kan lade sig gøre at fortryde noget, efter computeren er genstartet.

Det indbyggede værktøj Copy Commander er et plus. Det anvendes til at kopiere hele indholdet fra én harddisk til en anden. Funktionerne minder om dem i Norton Ghost, selv om disse værktøjer langt fra er sammenlignelige.

Vores test med at udvide og reducere størrelsen af en partition tog præcis lige så lang tid i begge tilfælde – to minutter og 57 sekunder. Partition Commander er med andre ord det næsthurtigste program, når det gælder om at reducere størrelsen på en partition, men samtidig næstlangsomst til at udvide den.

En detalje, som kan være værd at nævne i denne sammenhæng, er, at Windows-programmet til diskkontrol blev startet efter alle handlinger, vi udførte med Partition Commander. Eftersom det er et program, der normalt går i gang efter et systemsammenbrud eller lignende, efterlader Partition Commander ikke et indtryk af stabilitet.

Vores unaturlige strømafbrydelse voldte ikke Partition Commander nogen egentlige problemer. Harddisken så ikke ud til at have taget nogen skade overhovedet, og alle data fandtes stadig på den. Godt nok gik diskkontrolprogrammet også i gang efter denne test, men netop i dette tilfælde behøver det ikke just at have noget med Partition Commander at gøre.

Sådan testede vi

Alle programmer blev testet på den samme testmaskine, en stationær computer med to harddiske. Den ene var en IDE-harddisk på 80 GB og den anden en SATA-harddisk på 160 GB.

Computeren var desuden udstyret med 512 MB hukommelse, og en processor med en klokfrekvens på 2,8 GHz. Operativsystemet var Windows XP Professional med Service Pack 2. Programmerne blev testet ved hjælp af den store harddisk på 160 GB, som var fyldt med 57 GB data.

Den første test bestod i at reducere en partition fra 149 til 100 GB, mens vi tog tid på opgaven. Den næste test var at udvide partitionen fra 100 GB til de oprindelige 149.

I den sidste test genstartede vi deltest 1, som vi lod køre i to minutter. Derefter trak vi strømkablet ud af testcomputeren for at kontrollere, hvordan programmerne håndterede den opståede situation. For at nulstille harddisken mellem hver test anvendte vi Norton Ghost.

Ud over præstationstestene kiggede vi også på, hvor nemt det er at installere og anvende programmerne, samt hvor pædagogiske de er. Vi sammenlignede også, hvor mange funktioner programmet har, og hvor gode de er.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere