Minister tilhænger af afgift på IT-udstyr

Kulturminister Brian Mikkelsen vil sænke afgiften på cd-rommer, men til gengæld indføre en afgift på pc'er, cd-rom-brændere og mange andre apparater. "Hinsides al fornuft" og "galimatias", lyder kommentarerne fra IT-branchen.

Debatten om afgifter på cd-rommer og digitale apparater som minidisc-afspillere og cd-rom-brændere nåede tirsdag til Christiansborg, hvor Folketinget førstebehandlede et beslutningsforslag fremsat af SF.

Formålet med forslaget var at hjælpe de kunstnere og andre rettighedshavere, der blev ramt af den ændrede lov om ophavsret fra sidste år, hvor forbrugerne med visse begrænsninger fik lov at kopiere digitale produkter til eget forbrug.

Dengang stemte samtlige partier på nær Venstre og Konservative for at sikre kunstnerne en passende portion penge til gengæld for det tabte salg, der af kunstnernes egne organisationer blev beregnet til omkring 200 millioner kroner om året.

Fastholder niveau

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) havde under debatten tirsdag ikke meget at sige om SF's forslag, udover at han vil fastholde en kompensation til kunstnerne på 40-60 millioner kroner om året.

De penge skal i særlig grad hentes på de såkaldte blankmedier, og det vil primært sige brændbare cd-rommer.

Men Brian Mikkelsen lagde samtidig op til at sænke den nuværende afgift på omkring fire kroner per cd-rom, mod til gengæld at opkræve en afgift på apparater som eksempelvis pc'er, cd-rom-brændere, mp3-afspillere og mange andre, der kan bearbejde digitale værker.

Reducerer grænsehandel

Hvad angår cd-rom-afgiften, var der opbakning fra regeringspartneren Venstre:

- Den eksorbitant høje cd-rom-afgift, der ligger hundredvis af procent over nabolandene, skal sænkes, fastslog Ester Larsen (V), som dermed vil reducere den kraftige grænsehandel.

Regeringen kan først have et egentligt lovforslag om kompensation til kunstnerne parat i efteråret, og det fik forslagsstilleren Ole Sohn (SF) op af stolen.

Han efterlyste en langt højere kompensation til kunstnerne og forstod ikke, at de borgerlige partier på den ene side gerne vil hjælpe rettighedshaverne, men samtidig også har travlt med at udleve ambitionerne om at gøre Danmark til en stor IT-nation:

- Er det da en hæmsko for IT-udviklingen, at forbrugerne betaler for den musik, de kopierer? En rimelig kompensation skal jo komme et sted fra, bemærkede Ole Sohn.

Det måtte Ester Larsen give ham ret i, men konstaterede samtidig, at sagen er så kompliceret, at repræsentanter fra ministerier, rettighedshavere og IT-branchen bør mødes og komme med et oplæg, før politikerne kan tage stilling.

Ingen kollektiv straf

Uden for Christiansborgs mure står IT-branchen klar med en helt anden løsningsmodel, der skal gøre det af med afgifterne.

- Brian Mikkelsen glemmer at sige til kunstnerne, at de selv kan beskytte deres produkter med forskellige former for sikringer, det såkaldte "Digital Rights Management", siger direktør Tom Togsverd fra Dansk Industris IT-branchegruppe, ITEK.

- Dermed kan man flytte objektet fra bare at opkræve skat til at kræve betaling for forbrug over nettet, siger Tom Togsverd og tilføjer, at man dermed helt kan afskaffe kompensationen til kunstnerne efter en treårig periode, når de har vænnet sig til at handle med kunderne via internet.

Han kalder en afgift på IT-apparater for "hinsides al fornuft", da der vil være tale om en kollektiv straf til alle, der uanset formål benytter IT-udstyret.

Truer IT-kompetencen

ITEK ligger dermed helt på linje med IT-Brancheforeningen, der også tager stærkt afstand fra en apparaturafgift:

- Det vil være galimatias at lægge afgifter på pc'er, samtidig med at regeringen har genindført hjemme-pc-ordningen, som har det formål at fremme anvendelsen af IT og dermed det generelle IT-kompetenceniveau i Danmark, siger direktør Jakob Lyngsø, IT-Brancheforeningen.

Tilbage i folketingssalen var der slag til Dansk Folkepartis ordfører Poul Nødgaard, der sidste år stemte for en stor kompensation til kunstnerne, men som nu holder med den borgerlige regering og afventer lovforslaget fra regeringen, der skal fremlægges i efteråret.

Inden da må IT-branchen og kunstnerne mødes for at finde ud af, hvad de skal indstille som forslag til politikerne. Det bliver næppe nogen nem opgave.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere