Cebit: Transmeta satser på tablet pc'er

Den amerikanske producent af pc-processorer, Transmeta, har store forventninger til markedet for tablet pc'er. Men det er kun japanerne, der viser interesse, og det prøver Transmeta nu at leve med.

Hannover: Regnskaberne er katastrofale. Nye storkunder udebliver. Og Transmeta Corporation har fravalgt at have sin egen stand på Cebit, for i stedet at præsentere sine produkter og strategier for udvalgte journalister på det nærliggende Mercure-hotel i Hannover.

På den baggrund kunne man tro, at den lille producent af mikroprocessorer ønsker at leve det stille liv og kryber langs panelerne, men det er absolut ikke tilfældet.

Selvtilliden er i top hos Transmeta, der har nye produkter på vej og satser på at få en god bid af markedet for processorer til tablet pc'er og små bærbare computere.

Antallet af computerproducenter, der er kunder hos Transmeta, står imidlertid slet ikke mål med de mange roser, den softwarestyrede Crusoe-processor har fået siden lanceringen for cirka 18 måneder siden.

Satser på tablet pc'er

Transmeta har defineret en "Crusoe Zone" med produkter, som Crusoe-processoren egner sig til: Ikke store desktop-computere eller bærbare over to kilo, og ikke mobiltelefoner og håndholdte computere (PDA'er) uden harddisk.

Derimellem findes et voksende marked for ultratynde bærbare pc'er, tablet pc'er og flere andre, der især produceres af japanske virksomheder som Sony og Toshiba, og her ser branding-direktør Frank Priscaro en sikker plads til Transmeta:

- Vi leverer processorer til 50 forskellige designs, hvoraf 25 er på markedet nu. Japanerne er fantastisk dygtige og ikke bundet af vaner. De kan arbejde sammen med hvem som helst, siger Priscaro.

- Selvfølgelig ville vi gerne have flere kunder i USA. Men vi må erkende, at det er i Japan, visionerne findes på dette område. Det er ikke første gang i historien, at Japan løber amerikanerne over ende med deres flair for teknologi, siger Frank Priscaro.

Status quo i USA

Transmeta havde fra starten håbet på større interesse fra pc-producenterne i USA, men den er stort set udeblevet:

- De amerikanske computerproducenter foretrækker status quo. De producerer hyldevarer og konkurrerer ikke på funktioner, men på prisen. I det spil er det Dell, der vinder, fordi det selskab har den mest effektive produktion, siger Frank Priscaro.

Det manglende vovemod hos amerikanerne har ført til, at der kun er få fabrikanter af pc'er tilbage i USA, mener man hos Transmeta:

- Og de baserer alle deres forretninger på de strategier, Intel lægger frem, siger Priscaro, som er ved at komme sig over skuffelsen over den manglende interesse for Transmeta-processorer i de amerikanske udviklingsafdelinger.

- Vi er ikke afhængige af at få kunder i USA. Husk på, at det ikke er døgnfluer, vi handler med i Asien, siger Frank Priscaro og henviser til kunder som Sony, Toshiba og flere andre.

Forhandler med Nokia og Ericsson

Det er for så vidt ligegyldigt, hvor mange computerfabrikanter, Transmeta leverer til, hvis blot det går godt for de få aftagere:

- Det, vi har størst behov for, er, at forbrugerne køber nogle flere af vore kunders produkter i USA. Så har det ingen betydning, om produktet har været omkring Japan eller er samlet i USA siger Frank Priscaro.

Hos Transmeta taler man mest om USA og Asien.

Hvad med producenter i Europa?

- Vi forhandler med flere virksomheder i Europa, blandt andre Nokia og Ericsson, siger Frank Priscaro og understreger, at der ikke er noget håndfast på vej med netop de to velkendte firmaer.

Og i givet fald bliver der hverken tale om Crusoe-chips til mobiltelefoner eller PDA'er (små håndholdte computere).

Hvor længe kan I holde forretningen kørende med store underskud?

- Vi har mange penge i banken. Men ikke så mange som Intel, lyder det kryptiske svar fra Frank Priscaro, som i øvrigt kun vil henvise til virksomhedens førstekvartalsregnskab, der offentliggøres i april.

Store underskud

I fjerde kvartal 2001 opnåede Transmeta kun en omsætning på 1,5 millioner dollars mod 12 millioner dollars i det samme kvartal året før. Underskuddet blev på 23 millioner dollars mod et underskud på 17 millioner dollars i fjerde kvartal 2000.

- Men ingen Intel-konkurrent er nogensinde kommet så langt, som vi er. Vi har skræmt Intel til at forsøge at udvikle processorer med samme egenskaber som vores, siger Frank Priscaro.

Han henviser til adskillige tests og anbefalinger, der viser, at Crusoe-processoren er Intel overlegen til visse opgaver:

- Vi har aldrig mistet en kunde. De store asiatiske producenter er glade for vores processorer, og de vil gerne have, at vi får succes, så vi kan udvikle nye processorer til dem, siger Frank Priscaro, der for alvor har talt sig varm.

Kritikere har sagt, at I har oversolgt jeres produkter, så I blot har opnået at skuffe markedet. Hvad har I lært af de reaktioner?

- At evnen til at kunne levere varen betyder alt, udbryder Frank Priscaro og fortsætter:

- Vi har haft nogle alvorlige produktionsproblemer, som vi heldigvis er kommet over nu, siger han og afviser desuden, at Transmeta har lovet højere ydelse og lavere strømforbrug, end Crusoe-chippen har kunnet leve op til.

- Men forventningerne til os har været store hos både pc-producenterne og slutbrugerne, slutter Frank Priscaro.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere