Cebit: NEC vil lære os japansk

Japanske mobiltelefoner kan næppe få det til at gibbe i ret mange danske forbrugere. Men med I-mode-tjenester i Europa vil elektronikkoncernen NEC sparke til de etablerede producenters markedsandele. Bare vent til 3G, lyder budskabet i et interview til Computerworld Online.

Hannover: Han smiler forlegent, da han nødtvungent skal fortælle om sine mål med japanske NEC-mobiltelefoner i Europa:

- Det er ikke umuligt, at vi inden for en femårig periode opnår en markedsandel i Europa på 20 procent, kommer det endelig fra direktøren for NEC Europe, Koichi Matsuo, i et interview til Computerworld Online.

Men der er en finte gemt i ærmet, og en af Japans største elektronikvirksomheder mener dybest set, at dens mobiltelefoner har gode chancer på det europæiske marked.

Og det trods den knivskarpe konkurrence mellem ærkerivaler som Nokia, Sony Ericsson, Siemens og Motorola.

- Vi introducerer nu tre telefoner i Europa, som vi selvfølgelig håber bliver en succes. Men det er lige så vigtigt for os, at vi får erfaringer i Europa, for når vi ser fem år ud i fremtiden, er det jo ikke længere de nuværende GPRS-telefoner, der er interessante, siger Koichi Matsuo.

- Til den tid interesserer markedet sig mere for 3G-telefonerne, og dem har vi et stort forspring med i Japan, fortsætter han.

Tålmodighed med netværk

Foreløbig er han lidt utålmodig, fordi der endnu ikke er kommercielle 3G-netværk i drift i Europa. Jo længere tid det tager, jo bedre kan de klassiske mobilproducenter i Europa nå at indhente japanerne.


NEC 515 er den japanske elektronikkoncerns bud på en Nokia-killer-telefon. Vi ser den næppe i Danmark.

Nokia har netop sat en præcis dato for sin lancering af 3G-terminaler, nemlig den 26. september. Konkurrenterne er ligeledes godt på vej. Hvornår, de kommercielle netværk skydes i gang, vides ikke.

De to NEC-telefoner, som europæerne foreløbig skal lære at kende, hedder N21i og DB7000.

Den første introduceres i disse dage i Tyskland, idet den er den eneste mobiltelefon på markedet, der understøtter Tysklands nye I-mode-tjenester.

Kæmper mod sværvægtere

I-mode-tjenesterne er en japansk variant af det europæiske WAP, som nu skal drives på licens i Tyskland, Holland og Belgien i første omgang.

Den anden mobiltelefon, NEC 515, skal fra december konkurrere mod de nye sværvægtere, som de store vestlige producenter i disse dage præsenterer på Cebit-messen.

NEC 515 er Java-baseret, kan vise 65.000 farver i det relativt store display, har GPRS og understøtter EMS- og MMS-beskeder. Endelig er der mulighed for at tilkoble et lille digitalt kamera.

I 1980'erne, før GSM-telefonerne blev udbredt, havde NEC en vis succes med at sælge NMT-mobiltelefoner i Europa, så derfor anser Koichi Matsuo ikke det europæiske marked som tabt for evigt.

Han varsler nye toner i mobilmarkedsføringen, fordi NEC vil tilbyde forskellige mobiloperatører hver deres opsætning af mobiltelefonen.

Operatøren frem i lyset

Den teknik er velkendt i Japan, hvor mange mobiltelefoner sælges med operatørens navnetræk i stedet for producenten af mobiltelefonen.

- Det er primært softwaren i telefonen, vi vil tilpasse den operatør, vi samarbejder med. Men hvis ordren er stor nok, kan vi også justere på designet, så hver operatør kan sælge sin helt egen model, fortæller Koichi Matsuo.

Danmark er ikke umiddelbart at finde på NEC's nye Europa-kort.

- I Skandinavien har Nokia og Sony Ericsson så godt fodfæste, at det vil blive alt for svært at vinde markedsandele, siger Koichi Matsuo.

Den holdning ændrer sig i samme øjeblik, en dansk operatør som eksempelvis Sonofon måtte beslutte sig for at introducere I-mode-tjenester i Danmark.

Computerworld Online tester I-mode i Europa. Læs mere fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere