Åbne standarder i mobiltelefoner

Nokia og Siemens talte meget lidt om nye mobiltelefoner på deres Cebit-pressemøder tirsdag. Nu drejer det sig om åbne standarder, der kan skabe nye tjenester og få kunderne til at bruge de mange funktioner i telefonerne.

Hannover: Stemningen var hektisk på Cebit-messen i dag, tirsdag. Messen åbner ganske vist først onsdag morgen, men nogle af udstillerne står på nakken af hinanden for at præsentere deres nyheder for pressen hurtigst muligt.

Men det er så som så med de tunge nyheder. Siemens, verdens tredjestørste producent af mobiltelefoner, havde således kun en ny model at byde på, M50, og der er endnu ikke produktionsklare telefoner klar til tredjegenerations mobiltelefoni, UMTS/3G.

Hos Nokia hev den europæiske direktør for Nokia Mobile Phones, Anssi Vanjoki, en lille rød tingest frem fra inderlommen og lod som om, han tog et billede af det stopfyldte auditorium.

- Den virker, men foreløbigt putter jeg herind igen, sagde han og gelejdede telefonen tilbage i inderlommen.

Det tætteste, journalisterne kom på Nokias første 3G-terminal blev en melding om, at telefonen kommer på markedet den 26. september.

Åbne standarder

Hos Siemens fortalte direktøren for mobiltelefon-divisionen, Peter Zapf, at 3G-telefonerne bliver præsenteret inden for nogle få uger, men først er markedsklar "i løbet af året".

- Selvfølgelig har vi også nye telefoner med. Men tiden er løbet fra blot at præsentere nye telefoner. GSM, HSCSD, GPRS og UMTS er kun motoren i telefonen, og i den kommende tid er det vores opgave at levere spændende tjenester til telefonerne via vores samarbejdspartnere, sagde Peter Zapf.

Den store hemmelighed er Java-applikationerne. Når først telefonerne kan understøtte Java, kan hvem som helst i princippet levere indhold til en mobiltelefon - og tjene penge på det.

- Teleindustrien skal lære, hvad computerindustrien har vidst længe og åbne for tredjepartsleverandører og deres ideer til tjenester og spil, fortsatte Peter Zapf.

Ny betalingsløsning

Den store nyhed fra Siemens var M50-modellen med Java, der skal markedsføres som den personlige telefon, der kan sættes op til glæde for alle målgrupper.

En nyhed i forbindelse med Java er en OTA (over-the-air) betalingsløsning, hvor kunden kan prøve et spil på telefonen og derefter betale for det, hvis han eller hun vil beholde det. Samme løsning kan bruges, når der kommer nye baner eller niveauer i spillene.

Siemens havde udover M50-modellen også en nyhed med om de eksisterende S45- og ME45-modeller.

En gratis softwareopdatering gør GPRS omkring en tredjedel hurtigere på telefonerne, der ligeledes vil kunne sende og modtage udvidede SMS-beskeder, EMS. Opgraderingen vil kunne foretages direkte over nettet i løbet af denne måned.

Levende billeder hos Nokia

Nokia havde en række nye mobiltelefoner med, og en af de væsentligste nyskabelser er udover Java også MMS, multimediebeskeder til afløsning for de velkendte SMS'er.

En af nyhederne var Nokias kommunikator 9210i, der har indbygget en RealPlayer til at vise levende billeder. Samarbejdet med det amerikanske firma RealNetworks betyder, at alle fremtidige Nokia-terminaler baseret på Symbian-operativsystemet vil være udstyret med en særlig tilpasset RealPlayer.

Aftalen med RealPlayer betyder også, at den særlige software til at bringe levende billeder ud i mobilnetværkene bliver standard i Nokias infrastruktursystemer til mobiloperatørerne.

Farver hos Nokia

Endelig havde Nokia også sin første egentlige mobiltelefon med farveskærm klar. Det har længe undret, at Sony Ericsson med sin T68-model skulle blive ved med at være eneste leverandør af mobiltelefoner med farveskærme. Model 7210 kan også hente Java-programmer på nettet og understøtter MMS-beskeder.

En anden nyhed er model 3410 med Java, billededitor og mulighed for at hente nye Java-spil på nettet. Telefonen har dog hverken EMS, der bygger på et samarbejde mellem Sony Ericsson, Motorola, Siemens og Alcatel, eller MMS.

Storebror til 3410 bliver 3510, der har GPRS, MMS og polyfoniske ringetoner. Mere spændende er de udskiftelige covers til telefonen, der nu skal kunne blinke og åbner for en ny industri af tilbehørsproducenter.

Sony Ericsson har en række nye mobiltelefoner med på Cebit, men de blev afsløret på pressemøder i sidste uge.




IT-JOB

IT & Co ApS

IT-tekniker

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Alsidig testmanager til udvikling af vigtige IT-systemer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Underdirektør til gældsområdet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere