Ny forening for fri software på vej

Fri software er lige så essentielt som ytringsfriheden, mener en gruppe folk fra open source-miljøet. De er derfor ved at danne en nordisk organisation, der skal kæmpe for udbredelsen af fri software og mod softwarepatenter.

Som en af de mest gennem-digitaliserede regioner i verden med flertallet af befolkningen på nettet og med en computer på hjemmekontoret, er Norden også et område, hvor der er stigende interesse for åbne standarder, Linux og fri software.

Der er vokset en livlig græsrodsunderskov frem af brugergrupper inden for GNU, Linux, BSD-platformen ? i de nordiske lande. Her i landet findes der regionale brugergrupper i Nordjylland, Østjylland, Fyn og Sjælland, mens det samme gør sig gældende i de øvrige lande, især Sverige og Norge.

Imidlertid mangler der en paraply-organisation, der kan fungere som et fælles-nordisk forum for opsamling af viden, argumenter og samtidig bedrive lobbyarbejde over for regeringer og myndigheder. Alt samme med det formål at fremme udbredelsen af fri software. Fri software er lig demokratisk åbenhed og valgfrihed, hedder det.

Sådan lyder begrundelsen for de første spæde forsøg på at danne Nordic Association for Free Software, NAFS.

På lørdagens Linuxforum 2002 var en diskussionsgruppe helliget præsentation af organisationen, der skal ses som en nordisk udgave af den amerikanske Free Software Foundation, startet af amerikaneren Richard Stallmann.

Han opfandt GNU operativsystemet og påbegyndte en mere ideologisk baseret kamp for fri software ? ud fra en overordnet holdning om, at det er lige så vigtigt som ytringsfriheden.

- Vi skal ikke umiddelbart arbejde med det tekniske og filosofiske element ved fri software, men for at oplyse om, hvad der forståes ved fri software og fremme brugen af det, forklarede svenskeren Jonas Öberg ? en af initiativtageren bag organisationen. Han er samtidig næstformand i den europæiske afdeling af Free Software Foundation, FSF Europe, der blot har ét år på bagen.

Ved præsentationen blev han suppleret af Anne Østergaard, der sidder i Skåne Sjælland Linux User Groups (SSLUG) bestyrelse med ansvar for de internationale relationer.

Begge fremhævede, at NAFS ikke skal være en bureaukrati-tung organisation, men et sted, hvor de nordiske fortalere for fri software og åbne standarder kan arbejde sammen om kampen mod softwarepatenter. Det skal ikke være en kaffeklub, pointerede Jonas Öberg.

- Vi vil have folk til at være mere aktivistiske. Der skal etableres kontakter til regeringerne, gennemføres kampagner over for offentligheden og arbejdes på lokalt, kommunalt plan for at udbrede den fri software, understregede han.

I øjeblikket består NAFS af en arbejdsgruppe, en mailingliste og en hjemmeside, men i løbet af i år håber Jonas Öberg, at foreningen vil blive dannet.

Relevante links:
NAFS hjemmeside
Free Software Foundations websted
FSF Europes websted




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere