Lørdag var Linuxdag

De danske og skånske Linux- og open source-folk netværkede, diskuterede tekniske løsninger og rustede sig i kampen for åbne standarder på det femte årlige Linuxforum 2002 lørdag. - I er alle del af en tradition, som I kan være stolte af, lød det fra Eric S. Raymond, hovedtaler og en af open source bevægelsens veteraner.

Lørdag i forskerparken Symbion var der ren festivalstemning ved åbningen af det årlige Linuxforum. Lige fra den lange kø ved indgangen til højrøstet gensynsglæde og engagerede diskussioner i grupperum samt til de mange stande med informationer om foreninger og forretningsløsninger.

Knap 700 deltog på den udsolgte konference.

Linuxforum er først og fremmest opstået som et mødested for de forskellige Linux brugergrupper, der er opstået rundt om i Danmark og i Sydsverige, nærmere betegnet Skåne. Samtidig er det også her, at folk fra open source miljøet møder hinanden til demonstration af nye programmer og diskussion af strategier i forhold til udbredelsen af software baseret på åbne standarder.

Der var pakket med mennesker på gangene i Symbion, mens hovedscenen var sat op i den store atriumgård. En storskærm dominerede bagvæggen med et sort banner ved siden - med et fredstegn, et hjerte og den lille Linux-pingvin, Tux.

Her optrådte en af årsagerne til den massive tilstrømning også, amerikaneren Eric S. Raymond, som en af hovedtalerne. Han har været en del af open source-bevægelsen siden slutningen af 70?erne og regnes for en af de førende meningsdannere inden for bevægelsen.

Net-antropolog
Selv kalder Eric S. Raymond - selvudlært programmør - sig for en antropolog, der samler iagttagelser om teknologien og nettets indflydelse på deltagerne. Det var også her, han tog afsæt i sin indlæg.

Han gav publikum et historisk view over udviklingen i open source-miljøet.

Fra de første grupper opstod i det amerikanske universitetsmiljø i 60'erne over entusiasterne, der begyndte at danne virtuelle communities via internettet i 70'erne til open source begyndte at komme på dagsordenen i 80'erne til world wide webs eksplosion i 90'erne - og Linux-pingvinens fremmarch.

- Det, som vi har kunnet følge, er en kultur under opbygning - med udspring fra flere forskellige hjørner. Små isolerede fællesskaber, der efterhånden er vokset sammen til én fælles kultur med en fælles historie og formulerede mål, forklarede Eric S. Raymond.

Han hyldede hackerkulturen - og benyttede lejligheden til efter eget udsagn for 117. gang rette en misforståelse, nemlig at ordet hacker henfører til "en eller anden dum kriminel, der krænker andres privatliv ved at gå ind i deres systemer", som han bemærkede det.

Den slags handlinger blev ordet forbundet med tilbage i midtfirserne på grund af nogle dovne journalister, slog han fast.

- Fra 60'erne og frem har hacker været betegnelsen for folk, der udvikler udvikler smukke koder til nyttige programmer - uden om de store centrale systemer, lød det bestemt fra scenen.

Fremvækst af en kultur

Det var også i hackergrupperne, at de første tegn på dannelsen af en kultur viste sig. Ifølge Eric S. Raymond var det kendetegnet ved en implicit formidling af kulturen. Der blev ikke direkte formuleret nogle rammer og retningslinier for, hvad det, at være en del af den kultur, indebar.

- Folk lærte det ved at gøre, som de andre folk i miljøerne. De imiterede væremåde og holdninger, forklarede han.

Efterhånden voksede miljøet med vide forgreninger uden for de snævre akademiske cirkler. Det skete efterhånden, som de første personlige computere kom frem - og folk ikke længere var afhængige af adgang til store centrale main frame systemer.

De kommunikerede over nettet via elektroniske opslagstavler og usenet - og derved blev kulturen udbredt.

- Vi havde imidlertid ikke nogen overordnet vision om, at vi ville levere åben software for at demokratisere infrastrukturen i samfundet. Vi ville blot udvikle vores egne små programmer, fortalte Eric S. Raymond, der selv startede i 1976 med at programmere.

Vær stolt af kulturen
Det næste skridt i kulturen kom, da amerikaneren Richard Stallman - grundlæggeren af det frie GNU operativsystem - formulerede de første overordnede ideologiske mål. Han er samtidig grundlæggeren af Free Software Foundation, der arbejder for udbredelsen af fri software.

- Han formulerede nogle mål, som open source bevægelsen kunne arbejde henimod. Dermed blev kulturen mere eksplicit, noget du tilslutter dig ved at erklære dig enig i en række mål og visioner, forklarede han og tilføjede.

- Det bliver så også udbredt af folk, der fortæller om det til andre. Kald dem kulturfrembringere. Og det er det, som jeg faktisk gør nu over for jer, sagde Eric S. Raymond.

Kulturen er stadig kendetegnet ved at være præget af en anarkistisk tankegang og et rum for den frie udfoldelse - lige som de grupper, som open source bevægelsen er udsprunget af.

- Derfor er I faktisk en del af en kulturel tradition, som I kan være stolte af, sluttede Eric S. Raymond af, inden deltagerne kunne gå over til de mere konkrete foredrag og diskussioner om Linux, open source, freeware, BSD, FreeBSD, samt hvad konferencen ellers bød på.

Blandt de øvrige talere på Linuxforum 2002 var Dr. Karl-Heinz Strassemeyer fra IBM, Phil Regnauld, Heinz Mauelshagen og Ole Tange. Alle foredragene kan findes i webcast på Linuxforums hjemmeside.

Eric S. Raymonds hjemmeside
Skåne Sjællands Linux User Group (SSLUG)
Se hele Eric S. Raymonds indlæg her
Find optagelser af de andre oplægsholdere her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere