Dyremose: Barskt år med hård konkurrence

TDC havde et 2001, der levede op til forventningerne, men konkurrencen på telemarkedet er hård, og myndighederne i Danmark er strikse. Året var barskt og udfordrende, konstaterede den optimistiske topchef Henning Dyremose på onsdagens pressemøde.

Danmarks største IT-virksomhed, TDC, havde et hårdt år 2001 med store enkeltposter, der forringede regnskabet. Men den regulære drift tjenes der store penge på, og antallet af kunder stiger.

- Det har været et temmelig barskt år for telebranchen og et udfordrende år for TDC, som administrerende direktør Henning Dyremose forsigtigt udtrykte det på onsdagens pressemøde.

TDC's vækst sker især i udlandet, mens koncernen i Danmark kæmper en kamp med myndighederne.

Senest har Telestyrelsen tvunget TDC til at sænke sine engrospriser på fastnettelefoni med 20 procent, og det gjorde den ellers muntre topchef mere bister i tonen:

- Det, man opnår, er at fjerne omkring 50 millioner kroner fra vores overskud til at dække underskuddene i en række statsfinansierede udenlandske teleselskaber, uden at det kommer kunderne til gode i form af lavere priser, sagde Henning Dyremose.

Nummerflytninger uden betydning

Engrospriserne betales af de øvrige teleselskaber, der lejer sig ind på TDC's netværk. Ingen af selskaberne har endnu benyttet lejligheden til at varsle prissænkninger oven på Telestyrelsens indgreb imod TDC i sidste uge.

TDC nyder alligevel sin status som det tidligere monopolselskab, der fortsat sidder tungt på det danske telenet. Nummerflytninger (portabilitet) har kostet TDC omkring 1.500 kunder, men det er Henning Dyremose ligeglad med:

Selvom 1.500 TDC-kunder flytter til en anden udbyder, vil mange af dem blive på TDC's net, og TDC vil fortsat tjene penge på dem ved at sælge trafik til det nye selskab til grossistpris. Det gælder både fastnet og mobilnet.

- Vi er lige så glade for grossistkunder (kunder fra andre selskaber, der benytter TDC's net, red.) som for detailkunder (kunder hos TDC, red.), og vores nettotilstrømning har faktisk været 10.000 kunder på grund af nummerportabilitet, forklarede Henning Dyremose.

Slut med tilskud til telefoner

TDC's udbyder af mobiltelefoni i Danmark, TDC Mobil, leverede en vækst på 17 procent i omsætningen, hvorimod driftsresultatet (EBITDA) faldt med 12 procent til et plus på 1,3 milliarder kroner.

I det forløbne år afskaffede TDC og andre mobiloperatører tilskuddet til mobiltelefoner, og trods rumlen i branchen afstår TDC på det bestemteste fra at genindføre tilskuddet.

- Jeg kan ikke forestille mig, at man skulle indføre det igen, når man nu har fået fjernet noget så usundt som tilskud til mobiltelefoner på et marked med så høj en markedspenetration (udbredelse, red.), sagde Henning Dyremose og tilføjede, at de selskaber, der opretholdt tilskuddene i slutningen af 2001 alligevel ikke forbedrede deres markedsandele.

Succes med ADSL

TDC kan i dag levere ADSL til 91 procent af den danske befolkning, og selskabet har lovet at nå op på 95 procent inden udgangen af første halvår i år.

Danskerne har taget vel imod ADSL, ikke mindst efter et meget voldsomt reklamefremstød, der har efterladt konkurrenterne med stærkt forringede markedsandele i 2001.

Hvad TDC tjener på ADSL-løsninger, vil Henning Dyremose ikke afsløre, omend han fastholder, at koncernen har overskud på ADSL trods de store prisfald sidste år.

Schweiz fylder i regnskabet

Tallene i regnskabet var især præget af aktiviteterne i Schweiz, der for første gang tæller rigtigt med i TDC's samlede regnskab.

Forventningerne var for et år siden, at datterselskabet TDC Switzerland ville tabe 400 millioner kroner på driften (EBITDA), men fordi kunderne i alpelandet lige siden er strømmet ind i TDC-selskabet, endte tabet med at blive reduceret til 77 millioner kroner.

- Men husk på, at langt den største del af omsætningsvæksten skyldes Schweiz, understregede Henning Dyremose.

TDC's flagskib i Schweiz, Sunrise, skal helst give et rigtig overskud inden for 2-3 år. En eventuel børsnotering af selskabet er dog udsat på ubestemt tid, lød det på pressemødet.

Oprydning i Tyskland

Langt værre stod det til i Tyskland, hvor TDC har ryddet godt og grundigt op i teleselskabet Talkline.

Efter skuffende resultater og et mislykket frasalg skar TDC ind til benet og fjernede fastnet- og internetaktiviteter i det tyske selskab, så der i dag kun er et mobilselskab tilbage. Det giver til gengæld overskud.

Talkline-tabene blev tidligere på året opgjort til 2,1 milliarder kroner, og denne engangsudgift var den direkte årsag til, at TDC samlet gav underskud sidste år.

TDC er konservative

Teleanalytikeren John Strand, Strand Consult, kalder udmeldingerne fra TDC for "konservative":

- De lover ikke noget, de ikke kan holde, og det er lige præcis det, aktiemarkedet gerne vil høre, siger John Strand til Computerworld Online efter en dag, hvor kursen på TDC-aktier steg markant.

- Men derfor behøver man jo ikke at være visionsløs, og jeg savner en strategi for 2½G og 3G telefoni, tilføjer John Strand.

Årsrapporten fra TDC er stort set blottet for begreber som 3G og UMTS. Henning Dyremose konstaterede blot, at så længe der ikke er terminaler på markedet, så har TDC ikke travlt med at sætte navn på en leverandør af UMTS-sendeudstyr.

Europas mest positive forventninger
Kundetilgangen var markant med en stigning på 19 procent i 2001. Og det er de 13,5 millioner kunder, der skal trække læsset og generere overskud i 2002.

TDC's forventninger til 2002 er nemlig meget positive, og Henning Dyremose forventer en vækst i driftsresultatet (EBITDA) på ni procent til 13,9 milliarder kroner.

- Det er vores indtryk, at det er den stærkeste vækst i EBITDA, som noget europæisk teleselskab har turdet fremlægge endnu, sagde Henning Dyremose.

Omsætningen skal helst stige med to procent til 52,8 milliarder kroner. Overskuddet på bundlinjen forventes at blive 1,7 milliarder kroner, men så må der absolut ikke komme store negative engangsposter igen i år.

Relevant link:

TDC's årsregnskab 2001




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere