Hver fjerde pønser på nyt job

Hver fjerde IT-medarbejder ville hellere arbejde et andet sted. Men den matte stemning i IT-branchen gør, at de alligevel tøver lidt med at tage springet. Læs meget mere om troskab og udlængsel i dette tema om jobloyalitet.

Mere om jobloyalitet

Fagligt dødvande fører til jobskift

Risikabelt at spare på medarbejderpleje

Personaleflugt giver minus i chefens løn

Gode kolleger giver grund til at blive
Kan man ikke få den, man elsker, må man elske den, man har. Sådan synes tankegangen at være inde i mange IT-medarbejderes hoveder for øjeblikket.

IT-medarbejdernes loyalitet har fået stor bevågenhed gennem de senere år, hvor der har været trængsel om den sparsomme IT-arbejdskraft.

Nu viser en undersøgelse, at IT-krisen faktisk skaber falsk medarbejderloyalitet. Hver fjerde IT-medarbejder er nemlig på vej væk fra sin nuværende arbejdsplads, til trods for, at loyaliteten i branchen er steget markant.

Undersøgelsen er gennemført af Computerworld i samarbejde med SCR Gruppen og Loyalty Group International. I oktober og november 2001 spurgte man avisens læserne om deres loyalitet over for deres arbejdsplads. 2.265 læsere deltog i undersøgelsen.

Loyalty Group International har lavet loyalitetsundersøgelser blandt IT-medarbejdere siden 1999. Sidste år deltog 1.352 IT-folk, og det er den undersøgelse, årets resultater sammenlignes med. Ifølge projektchef Lars Jepsen fra Loyalty Group International er det statistisk forsvarligt at sammenligne resultaterne, fordi begge undersøgelser er baseret på et repræsentativt udvalg af IT-medarbejdere.

Kortfristet troskab

Krisen i IT-verdenen har tvunget IT-medarbejderes loyalitet i vejret. Andelen af meget loyale IT-medarbejdere er steget fra 17 procent til 28 procent siden sidste år, viser Computerworlds store læserundersøgelse, som er lavet i samarbejde med SCR Gruppen og Loyalty Group International.

Alligevel forventer 28 procent af de 2.265 deltagere i undersøgelsen, at de finder en ny arbejdsplads inden for det næste år. 19 procent af dem søger allerede nu job.

? Vi må konkludere, at stigningen i loyaliteten er markedsbestemt. For på trods af den voldsomme loyalitetsstigning er andelen af ansatte, der forventer at skifte arbejdsplads i løbet af året, ikke faldet nævneværdigt i forhold til de sidste tre år, hvor vi har lavet denne undersøgelse. Lidt firkantet kan man sige, at der i vid udstrækning er tale om falsk loyalitet, siger den ansvarlige for undersøgelsen, projektchef Lars Jepsen fra Loyalty Group International.

Tryggere at blive - foreløbig

Stigningen i loyaliteten skyldes, at medarbejdernes følelsesmæssige relation til arbejdspladsen er blevet markant forbedret, og at deres vurdering af, hvor attraktiv arbejdspladsen er, også er steget en smule. Men hos Loyalty Group International mener man, at krisen i branchen i høj grad er medvirkende til, at IT-folk nu sidder lidt tungere i stolen og tilsyneladende er blevet mere loyale overfor deres virksomhed.

? Loyalitet er meget en subjektiv ting. Hvis du lige pludselig finder ud af, at det ikke er så nemt at gå ud og finde et nyt job, og du ikke ville få en høj hyre, hvis du endelig fandt et, så er det ikke så attraktivt at skifte. Derfor holder folk fast i det, de har, og bliver lidt mere tilfredse med det, siger Lars Jepsen, der fra sin kontakt til en række IT-virksomheder ved, at personaleomsætningen rundt omkring er dalet meget gennem sidste halve år.

Der er flere grunde til, at det ikke er attraktivt at skifte job i en tid, hvor efterspørgslen efter IT-folk er hårdt ramt.

? Når man kan se, at der sker afskedigelser rundt omkring, så er man nok ikke så meget for at komme i den situation, at man er den sidst ankomne ? det tager jo et stykke tid, før man får et ?navn? på sin nye arbejdsplads. Og hvis man har siddet i sit nuværende job i en årrække, så sidder man rimelig sikkert og har gode vilkår, hvis man skulle blive afskediget. Jeg tror, at folk generelt søger lidt sikkerhed i denne periode, hvor vi ikke rigtig ved, hvad der sker med verdensøkonomien, siger han.

Ansatte over 50 særligt loyale

Specielt blandt IT-medarbejdere over 50 år gør loyalitetsstigningen sig gældende. Hvor 28 procent af alle undersøgelsens deltagere er ?loyale? eller ?ambassadører?, er tallet for denne aldersgruppe helt oppe på 43 procent.

De ældre IT-folks høje loyalitet er i høj grad også markedsbestemt, mener Lars Jepsen. Fordi den generelle holdning er, at det er svært for folk over 50 at finde nyt job.

? Det er folk, der måske ikke sidder med udsigt til at kunne gå ind i et tilsvarende job i en anden virksomhed, hvis de skifter. Så de vil være mere tilbøjelige til ? lidt negativt sagt ? at klamre sig til jobbet, siger han.

Denne artikel er fra Computerworld IT Job




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere