Slut med gratis StarOffice

Det er snart slut med gratis at downloade Suns StarOffice. Selskabet vil opkræve et engangs-beløb på ?nogle få hundrede kroner? som Suns markedschef, Peter Lange udtrykker det. Det vil gælde for virksomheder og private, oplyser han.

Der bliver længere og længere mellem de gratis snapse i cyberspace. En af de allermest eksponerede af slagsen, kontorpakken StarOffice, ophører snart med at høre til i freeware-kategorien. Indtil nu har computerbrugere verden over kunnet downloade den gratis softwarepakke med database, tekstbehandling og regneark som alternativ til Microsoft Office.

Det ophører om kort tid. Firmaet bag StarOffice, Sun Microsystems, har besluttet sig for at opkræve licens-betaling for brugen af softwaren. Det oplyser markedschef for Sun Danmark, Peter Lange, til Computerworld Online.

Det vil fremover koste et engangsbeløb for virksomheder og private at bruge StarOffice, mens det fortsat vil være gratis for uddannelsesinstitutioner at benytte kontorpakken.

- Endnu er beløbet ikke blevet fastlagt, men der vil formentlig blive tale om pris på 200 ? 400 kroner per licens for virksomheder. Det vil hovedkontoret beslutte inden for den næste måneds tid, forklarer han. Prisen for licens til privatbrugere bliver lavere, men hvor lav ved markedschefen ikke.

Betaling skal øge tillid til StarOffice

Den nyeste udgave af StarOffice 6.0 bliver lanceret i løbet af kort tid, efter at den har været tilgængelig i en beta-version i nogle måneder. Peter Lange har tidligere sagt, at han tror på, at netop 6.0 for alvor vil få de store virksomheder til at gå fra Microsofts Office-pakke til StarOffice.

Det har nemlig været sværere end som så at få virksomheder til at tage StarOffice til sig. I Sun tror man, at det handler om tiltroen til den fremtidige udvikling af produktet.

- Vi har oplevet en blokering i større virksomheder, fordi de har stillet spørgsmålstegn ved vores forretningsmodel med at forære StarOffice væk. De er nervøse for, at vi ikke vil videreudvikle på produktet, når det er gratis, fortæller Peter Lange.

Ved at tage penge for StarOffice bliver der sendt et signal om seriøsiteten i produktet. Samtidig kan licenspengene bidrage til den fortsatte udvikling.

Ifølge markedschefen for Sun Danmark har de virksomheder, som softwareselskabet har luftet ideen over for, reageret positivt. Hvad angår fremtidige opdateringer af StarOffice 6.0 ? til 7.0, 8.0 etc, er der ikke besluttet noget ? men Peter Lange vurderer, at de også vil koste et engangsbeløb at benytte.

Undervejs i interviewet gentager han imidlertid flere gange Suns andet hovedforsvar for den fremtidige opkrævning af penge for StarOffice.

- Det vil stadigvæk være langt billigere end at benytte Microsoft Office, siger han.

Endelig gør Peter Lange og Sun opmærksom på, at der både for virksomheder og private fortsat vil være en gratis kontorpakke til alverdens computerbrugere.

Det er OpenOffice, der er en barberet version af StarOffice. Her kan størstedelen af elementerne fra StarOffice downloades ? undtagen de dele, der ikke er open source. Det drejer sig blandt andet om databasen i StarOffice, Adabas samt nogle fonts og templates.

Relevante links:
OpenOffice kan hentes her
StarOffice-side




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere