Sov dig fra fejl

Simpelt og billigt kan fejl og mislyde på arbejdspladsen forebygges. Man genopliver den ældgamle middagslur, men omdøber den til en powernap. 15 minutter med lukkede øjne midt på arbejdsdagen batter langt mere end knaldsort kaffe.

Plejer din effektivitet og veloplagthed at dale, når klokken nærmer sig to eller tre om eftermiddagen på jobbet? Så bliver du nok ramt af det, som søvnforskere kalder "the Afternoon Dip" - en nedgang i vågenhed og kvikhed, som direkte kan måles i hjernen.

Men dette dyk er ikke nogen sjælden sygdom. Det er helt naturligt og et signal om at kroppen og hjernen godt lige kunne trænge til lille opladning.

- Det kan godt betale sig at tage sig en lille skraber på jobbet, så man ikke laver noget kodejuks, og det hele går i fisk, fordi man er træt og irritabel.

Ordene er søvnforsker Jan Ovesens. Han er overlæge og direktør i den nordiske søvnklinik Scansleep, der behandler, forsker og rådgiver i søvnproblemer.

Ulykker i mørket
Jan Ovesen fortæller, at undersøgelser viser, at der på arbejdspladser med aften- og natarbejde sker en ophobning af fejl og ulykker i de mørke timer.

En af de væsentlige årsager er, at natarbejdernes "nattesøvn" i dagtimerne bliver for kort og forstyrret af den vågne del af befolkningen.

- Det er jo faktisk Thomas Edisons skyld. Fordi da han opfandt glødelampen, blev vi i stand til at arbejde om natten, siger Jan Ovesen med et glimt i øjet.

- Men undersøgelser viser, at når disse natarbejdere får lov at tage et kort uforstyrret hvil - en powernap - undervejs i arbejdstiden, forbedres deres præstationer og veltilpashed faktisk, selv om det kun er en overfladisk søvn, siger han.

Forsøg med lur på jobbet

Fænomenet powernapping på jobbet opstod i USA, hvor undersøgelser viser, at godt hver anden amerikaner tyer til det.

I Tyskland indførte kommunen Vechte 20 minutters middagslur ved frokosttid.

Nu er det første forsøg med powernapping på vej i Danmark. Medarbejderne på rådhuset i Hillerød Kommune får mulighed for at deltage i et forsøg med "superlur" på jobbet. Det sker i samarbejde med søvnklinikken Scansleep.

Selv har Jan Ovesen som læge også arbejdet helt i strid med den naturlige døgnrytme.

24 timers vagt
- Det er helt godnat med for eksempel lægers 24 timers vagter. Og det er ejendommelige er, at man benægter og ignorerer de advarselssymptomer på træthed, som kommer. For eksempel bliver ens reaktionsevne dårligere, fortæller han om sine erfaringer på egen krop.

Jan Ovesen pointerer, at powernappen ikke kan bruges til at indhente søvngæld. Men 15 minutters frakobling fra arbejdet giver alligevel ny energi.

- Powernap hverken kan eller skal erstatte nattesøvn. Men den kan forbedre arbejdsmiljøet og det samarbejdet med kolleger, fordi folk bliver mere oplagt og mindre irritable, siger Jan Ovesen fra Scansleep.

Til gengæld giver det bagslag, hvis man ikke følger den gyldne regel for powernapping. Den må aldrig vare mere end 15-20 minutter.

- Ellers kommer man til den dybe søvn. Den er meget svær at komme op fra igen. Søvnen bliver ligesom hængende i bevidstheden, så man fungerer endnu dårligere, end før man lagde sig, siger Jan Ovesen.

Det er heller ikke klogt at placere sin powernap for sent på dagen, da den så kan gøre det svært at falde i søvn i tide om aftenen.

Vi sover for lidt
I øvrigt er længden af vores nattesøvn gennemsnitligt skrumpet ind i forhold til for 100 år siden. Dengang sov man typisk syv til otte timer, nu nøjes vi med seks eller syv timer under dynen.

Dog gælder reglen om alting med måde også her: Det frarådes at sove eksempelvis 11 timer om natten, for så bliver man søvndrukken - bøvet af en overdosis søvn. Søvnforskerne betegner dog ikke syvsoveri som skadeligt.

Relevante links:
Scansleep om powernapping

Hillerød kommunes beskrivelse af sit søvnforsøg

Dansih Sleep Research Society




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere