EU bruger dansk telemodel

Danmark har glansbilledstatus i EU, når det gælder forhold på telemarkedet. En samlet pakke af direktiver blev forleden godkendt af ministerrådet, og flere af tiltagene for at øge konkurrencen er hentet i Danmark.

Danmark sætter et fingeraftryk på europæisk telepolitik. En omfattende telepakke blev forleden godkendt af EU's ministerråd, og flere af direktiverne i pakken er inspireret af dansk praksis.

Formålet med telepakken, der har været undervejs i flere år, er overordnet at sikre gennemsigtighed og fri konkurrence for kommunikationsnet og -tjenester.

Det drejer sig især om teleselskaberne, der skal øge konkurrencen til glæde for de europæiske forbrugere.

Til gengæld får de lettere adgang til at søge om frekvenser og andet, der er reguleret af myndighederne. Vilkårene skal være ens i alle medlemslandene.

Konkurrence

Telepakken består af fire direktiver og en beslutning. Populært sagt lægger direktiverne op til, at færre myndighedsopgaver skal varetages af det, vi herhjemme kender som Telestyrelsen.

Flere opgaver skal til gengæld løses af Konkurrencestyrelsen.

Store teleselskaber, der har monopollignende status på et marked, forpligtes samtidig til at levere mere gennemsigtige oplysninger til myndighederne.

Herhjemme imødekom TDC denne udvikling, da koncernen i 2000 af egen drift blev splittet op i flere selvstændige selskaber, herunder TDC Tele Danmark, TDC Mobil og TDC Internet.

Danske erfaringer

Også den danske lovgivning er igennem de senere år blevet forberedt på disse harmoniseringer.

Det, sammenholdt med at der ikke er egentlige monopolforhold på det danske telemarked, har fået EU's embedsmænd og politikere til at vende blikket mod Danmark, da der skulle hentes erfaringer forud for vedtagelsen af direktiverne.

I de kommende måneder skal Videnskabsministeriet danne sig et overblik over, hvilke danske love, der alligevel skal justeres på grund af EU's nye telepakke.

Oprindeligt skulle telepakken have omfattet et sjette direktiv om beskyttelse af personoplysninger og privatlivets fred. Det blev dog så omfattende, at det behandles for sig selv.

Forslaget indebærer, at borgernes rettigheder indenfor kommunikation udvides fra primært telefoni til også at gælde internet. For eksempel vil direktivet beskytte EU-borgerne mod spam, altså uønskede reklame-emails.

Relevant link:

Ministerrådets pressemeddelelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere