Portræt: Motorglad arbejdshest i spidsen

IT-branchens talerør har fået ny formand efter Conni Simonsens farvel til Ericsson. Han er en inkarneret iværksætter og brænder for udvikling og forskning. Mød den 56-årige ingeniør Søren Rathman, der selv er overrasket over, at valget ikke faldt på en yngre person.

Han er en læsehest, og han spiller klaver ? til husbehov. Han kører motorcykel og sejler i sin motorbåd. Han drikker god rødvin med gode venner. Og to gange om året tager han til Paris for at nyde Byernes By med sin kone. Det lyder, som om brancheorganisationen under Dansk Industri, ITEK, har valgt en ægte livsnyder som formand. Men tag ikke fejl. 56-årige Søren Rathmann er ikke kendt som en, der driver den af. Han er snarere kendt som en, der driver det vidt.

Nærmest ved et tilfælde startede han sin karriere som nyuddannet svagstrømsingeniør i elektronikvirksomheden Silcon i Kolding i 1972. Her regerede den lokale margarinekonge Per Bech Jensen. Han var en initiativrig sjæl, som tjente sine penge på margarineproduktionen og brugte sine kreative evner i sin elektronikvirksomhed.

? Der var ikke så mange job dengang, men der var mange margarinekonger. Jeg tror ikke, margarinekongen i Kolding rigtig vidste, hvad han ville med sin virksomhed. I hvert fald blev det mere og mere spændende at være ansat der, for vi var ikke sikre på, vi ville få den næste løncheck, fortæller Søren Rathmann.

Det her nye IT

Han havde længe leget med tanken om at blive selvstændig, og da Nordisk Solar sidst i 70?erne havde overtaget Silcon, besluttede han sammen med en ven at købe Silcon og gøre firmaet til deres eget.

? Vi fik lov at købe 75 procent. I vores forretningsplan satsede vi på, at der ville komme et kæmpe boom inden for power-elektronik til det her nye IT, tænkte vi. Den branche vil få brug for UPS-systemer, der sikrer, at strømmen ikke pludselig forsvinder. Og engang imellem har man jo lov at være heldig, konstaterer Søren Rathmann på den ben-tørre facon, som kun en ægte jyde mestrer.

Søren Rathmann:
    Poster::
  • Direktør i LS Consult
  • Bestyrelsesmedlem IRD
  • Bestyrelsesformand i Kirk Telecom
  • Bestyrelsesmedlem i Kirk Scantel
  • Bestyrelsesmedlem i Fodboldalliancen AC Horsens
  • Stifter og bestyrelsesnæstformand i American Power Conversion DK
  • Bestyrelsesmedlem EHP Toftlund
  • Bestyrelsesmedlem Danlab Electronics
  • Bestyrelsesmedlem i Forskningscenter for Elektroniteknisk Energiomformning

For Søren Rathmann havde set rigtigt. IT-sektoren havde brug for power-elektronik, og i løbet af 80?erne og 90?erne voksede Silcon fra at være en underskudsforretning til at omsætte for flere hundrede millioner kroner. 95 procent af produkterne blev eksporteret, og i 1991 gik Silcon via en fusion med et investeringsselskab på børsen. I 1998 omsatte virksomheden for 600 millioner kroner med, hvad Rathmann beskriver som, et komfortabelt overskud, og amerikanske APC, American Power Conversion, købte virksomheden.

? Vi havde fået henvendelser fra flere konkurrenter, men det lå i luften, at de ville købe os for at lukke os. APC lavede UPS?er til pc-industrien. Det marked har vi aldrig kunnet konkurrere på, så vi satsede på de kæmpestore strømsikkerhedsanlæg, der understøtter telefonanlæg, serverparker, datacentre og webhoteller. På den måde kom vi til at supplere APC?s produktudbud, siger Søren Rathmann.

International erfaring

Med salget af Silcon var en økonomisk sorgløs tilværelse sikret. Men Søren Rathmann har ingen planer om trække sig tilbage, flytte ned i varmen eller på anden vis drosle ned. Lige nu befinder han sig i centrum for IT- og elektronikindustriens bestræbelser på at skabe gunstige betingelser for sig selv.

? Jeg er lidt overrasket over at være valgt til ny formand for ITEK. Jeg troede, man ville have foretrukket en yngre, men det var åbenbart mig, man kunne blive enige om at vælge. Det er jo en temmelig ung organisation, og der er behov for en fase med ro. Og den ro kan jeg bibringe, siger formanden, der forventer at sidde i mindst to år.

Søren Rathmann brænder for forskning og udvikling. Han håber på at være med til at skabe en kobling mellem grundforskning og den målrettede erhvervsforskning, anvendt forskning, som han kalder det.

? Jeg har ikke belæg for at sige andet, end at grundforskningen i Danmark er god. Men jeg savner, at det fører til noget konkret. Der bruges så mange skattekroner på grundforskning her i landet, at det må være rimeligt, at vi kommer op på det næste niveau. Forskning og erhvervsliv skal mødes på den bro, der hedder anvendt forskning, og det skal der komme nye produkter ud af.

At han ikke har nogen erfaring i at bedrive lobbyarbejde i de politiske cirkler bekymrer ham ikke. Der har vi en kompetent mand i Tom Togsverd, ITEK-direkøren, mener han:

? Jeg har heller ikke et stort netværk i Danmark, men jeg har international erfaring, og det er vel også noget værd.

Klaver og motorcykel

Søren Rathmann er gift og har to døtre. De studerer begge naturvidenskabelige fag. Han er også lige blevet bedstefar, og da den lille bor i København, er det ikke kun ITEK-møderne, der trækker Rathmann over broen fra hjemmet i Horsens.

? Jeg har ikke, bevidst, påvirket dem til at vælge naturvidenskabelige uddannelser, siger han, men han er tydeligvis tilfreds med det, også fordi han mener, at det er katastrofalt for samfundet på længere sigt, at de tekniske fag har så lidt appel til de unge i dag.

Netop hvad angår tekniske færdigheder har Søren Rathmann genoptaget sin ungdoms snilde for klaverspil og øver sig for at nå tidligere tiders kunnen.

? Men kun når jeg er alene hjemme, siger han.

Han har også realiseret et stykke af sin tabte ungdom i den Norton Commando 850 ccm fra 1973 (det er en motorcykel), som han har købt nyrenoveret og i original stand.

? Det er engammel drøm, erklærer manden, der ikke vil være pensionist. Søren Rathmann har kontrakt som forsknings- og udviklingsdirektør hos APC til 2004. Han kan ikke forestille sig at skulle holde op med at arbejde.

? Jeg har allerede startet mit eget lille konsulentbureau. Jeg kunne også tænke mig at blive business angel for små iværksættervirksomheder. Der er mange muligheder.

Relevant link:
ITEKs præsentation af den ny formand

Denne artikel er fra Computerworld IT Job




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere