B2B-salg i uventet stagnation

Virksomhederne havde ventet en fordobling af internetsalget sidste år, men sådan gik det slet ikke, afslører Danmarks Statistik. Stigningen var så lav, at den dårligt kan måles. Fokus flyttes til integrationen mellem IT-systemer.

Det var overraskende tal, Danmark Statistik kunne fremlægge på et pressemøde mandag. Hvor virksomhederne havde ventet en fordobling af internetsalget fra 2000 til 2001, er tallet stagneret.

- Det er en meget beskeden stigning i forhold til året før, konstaterede kontorchef Peter Bøegh Nielsen, Danmarks Statistik.

Stigningen er så lille, at den falder ind under den statistiske usikkerhed, og væksten i dansk internethandel er derfor knapt målbar.

I alt solgte danske virksomheder for 13 milliarder kroner på internet i 2001. Det er omkring en milliard kroner mere end året før, men omsætningen udgør stadig knap en procent af den samlede omsætning i de private byerhverv.

Byerhvervene omfatter ikke den finansielle sektor, transport- og rejsebranchen og sundhedssektoren. I alt 3300 virksomheder med flere end fem ansatte har medvirket i Danmarks Statistiks undersøgelse.

Hele 80 procent af netsalget foregår mellem virksomheder eller den offentlige sektor, mens resten er salg til private forbrugere. Eksportmarkederne aftager cirka 19 procent af internetsalget.

Fokus på integration

Når ikke salget stiger betydeligt, flyttes fokus mod andre forhold, og Danmarks Statistik har derfor tilføjet nye punkter til den årlige undersøgelse om virksomheders brug af IT.

- Vil man se, hvor IT har betydning for virksomhederne, er der ting, der er vigtigere, end hvor meget virksomhederne handler via internet, sagde Peter Bøegh Nielsen.

Derfor kan Danmarks Statistik nu vise, at en tredjedel af alle virksomheder med internetsalg har integreret deres salg med andre IT-systemer. Hyppigst gælder det ordresystemer og fakturering, så internetsalget ikke manuelt skal overføres til de traditionelle systemer.

I alt 89 procent af virksomhederne har adgang til internet, mens 62 procent har egen hjemmeside. Året før var tallene henholdsvis 81 og 52 procent.

Blot 23 procent af virksomhederne med netadgang modtager ordrer direkte gennem deres hjemmeside.

Det er dog vigtigt at skelne mellem internetsalg og EDI, der er en standard for overførsel af oplysninger mellem IT-systemer i eksempelvis virksomheder.

EDI har eksisteret i flere år og er indenfor elektronisk salg mellem virksomheder omkring fem gange større end B2B-handlen over internet, oplyser Danmarks Statistik, der imidlertid ikke har nøjagtige tal for EDI-salget endnu.

Netop EDI handler i høj grad om at få forskellige IT-systemer til at kommunikere og forstå hinanden. Efterhånden som det bliver udbredt via internet, kommer væksten i nethandelen for alvor, spår statistikfolkene.

Kim Østrup, underdirektør i IBM Danmark og medlem af Handelskammerets bestyrelse, erkendte på pressemødet, at der skal gøres endnu mere for at oplyse virksomhederne om fordelene ved nethandel og integration mellem IT-systemer.

Relevant link:

http://www.dst.dk/dst/dstfromext.asp?o_id=459&forward=http://www.dst.dk/pukora/view/pdf.asp?id=1360" target=_new>Danmarks Statistik: Opgørelse over virksomheders brug af IT 2001 (pdf)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere