Prosa siger nej til flere greencards

Der er ved at opstå en alvorlig ledighed i den danske IT-industri. Derfor er det ikke tusindvis af greencards til udlændinge, der er brug for lige nu, erklærer Prosa-formand Henrik Kroos.

? Med den nye regerings udlændingepakke lægges der op til udvidet adgang til greencards, altså arbejdstilladelser til udlændinge. Det er en dårlig ide, netop som den danske IT-sektor oplever øget arbejdsløshed, mener Henrik Kroos, formand for fagforeningen Prosa.

Formanden mener ikke, at der er brug for at importere udenlandsk arbejdskraft med greencards lige nu.

? Vi har brug for kompetenceudvikling, og for at virksomhederne begynder at opfatte en ung IT-mand som en investering og ikke en omkostning, siger Henrik Kroos.

Hver tredje måned får IT-fagforeningen Prosa tilsendt en liste over, hvor mange udlændinge der er kommet til Danmark for at arbejde i IT-sektoren.

Den liste har foreningen ingen indflydelse på, og sådan har det været siden finansloven fra 2000 lod det være op til Udlændingestyrelsen at behandle og godkende ansøgninger om udlændinges arbejde i Danmark.

? Vi er koblet af i den proces, og det er et problem. Udlændingestyrelsen har nemlig ikke noget overblik over, om der er ledig dansk arbejdskraft. De ved jo ikke, om der er en ledig C++-programmør i Sønderborg eller en Windows-ekspert i Århus, som kunne udføre jobbet. Og efterhånden som ledigheden er steget blandt danske IT-folk, er det blevet sværere for virksomhederne at finde argumenter for at hente udenlandsk arbejdskraft, siger Henrik Kroos.

Lugt af billig arbejdskraft
Der er hverken noget nyt eller forkert i, at virksomhederne bruger udenlandsk arbejdskraft. Men folk fra Østeuropa og Indien får oftest langt mindre i løn end deres danske kolleger. Nogle af dem arbejder her tilmed illegalt og er kommet hertil på turistvisum.

Prosa bliver et par gange om ugen kontaktet af ansatte, der vil orientere fagforeningen om, at der arbejder en udlænding på deres arbejdsplads i en stilling, der ikke har været slået op.

? Vi fornemmer i visse tilfælde en irritation over det, siger Henrik Kroos, der ikke har noget imod internationalisering.

? Men når der lukkes folk ind, der får mindre i løn, så lugter det af billig arbejdskraft mere end af globalisering.

To gråzoner
Omfanget af illegal udenlandsk arbejdskraft er det svært at sige noget sikkert om. Men 3.000 til 4.000 om året er ikke urealistisk, mener Henrik Kroos.

? Der er to gråzoner. Den ene er rejsemontørcirkulæret, hvor en udlænding kan arbejde i en bestemt periode i forbindelse med import af en maskine. Et edb-anlæg kan jo godt opfattes som en maskine.

? Den anden gråzone er turistvisumet. Man må ikke arbejde på et turistvisum, men det her er jo ikke folk, der hænger nede på hovedbanegården og slår folk ned, og myndighederne har da heller ikke udvist nogen interesse i at efterforske området, vurderer han.

Relevant link:

Hele regeringens udlændingeudspil "En ny udlændingepolitik".

Denne artikel er fra Computerworld IT Job




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere