Ementor stævner Århus Amt

Ementor skal ikke regne med opgaver hos Århus Amt i fremtiden. De to parter er blevet uenige om retten til den kildekode, som Ementor har udviklet i forbindelse med et IT-system til amtet. Århus Amt tilbageholder betalingen, så nu har IT-firmaet anlagt sag.

Arbejdet med at udvikle en elektronisk patientjournal (EPJ) i Århus Amt er nu delvist endt i en tvist mellem den ene af leverandørerne Ementor (tidligere Ernst & Young) og amtet. Med mindre de bliver enige om et forlig, ender sagen ved Vestre Landsret.

Uanset hvad er forholdet alvorligt skadet, som det fremgår af amtets bemærkninger i en status på EPJ-projektet fra 12. januar:

- Århus Amt overvejer på denne baggrund, om der overhovedet er mulighed for at fortsætte samarbejdet med Ementor, står der lakonisk i notatet fra embedsmændene.

Retten til kildekoden

Siden 2000 har Ementor sammen med Århus-virksomheden Systematic arbejdet på at udvikle et system, der kan lægges oven på de forskellige ældre IT-systemer, som amtet bruger. Når systemet er færdigudviklet til næste år, skal brugerne på sygehusene kunne logge sig på én web-brugergrænseflade og dermed få adgang til de underliggende systemer.

Ementor står blandt andet for integrationsdelen og har udviklet ny kildekode i den forbindelse. Ifølge kontrakten mellem amtet og de to leverandører har amtet ?alle immatrielle rettigheder til kildekode og systemdokumentation?, der relaterer sig til amtets projekt, som IT-chef i amtet, Mogens Engsig-Karup udtrykker det over for Computerworld Online.

Imidlertid opstod der ifølge IT-chefen før jul uenighed om, hvor stor en del af kildekoden, som amtet ejer.

- Ementor mener, at de fortsat har rettighederne til noget kode, som indgår i kildekoden. Den stump kode blev udviklet i forbindelse med et andet projekt og er så nu blevet integreret i kildekoden i vores projekt. Vi henholder os så bare til, at kontrakten klart siger, at vi ejer rettighederne til kildekoden, forklarer Mogens Engsig-Karup og peger på en anden del af kontrakten: rettigheder ved videresalg.

Her står der nemlig, at Århus Amt kan sælge kildekoden til en tredje part. Det giver bare ikke mening, hvis ikke amtet ejer det hele, mener IT-chefen:

- Hvis Mærsk Data eller CSC nu blev interesseret i det system, ville vi ikke kunne videresælge noget, såfremt vi ikke ejer hele kildekoden. Det ville ikke give mening. Det er almindelig praksis, at den, der bestiller et system, også ejer den kode, som er udviklet specifikt til systemet.

Tilbageholder ni mio. kr.

Uenigheden endte så med, at Århus Amt valgte at tilbageholde en del af kontantbetalingen til projektet ? cirka ni millioner kroner. Prisen for hele projektet lyder på 22 millioner kroner til Systematic og Ementor.

Svaret kom prompte fra Ementor for to uger siden. Firmaet udtog stævning mod amtet ? og parterne skal på et tidspunkt mødes i Vestre Landsret. Administrerende direktør Finn Hindkjær Pedersen fra Ementor bekræfter over for Computerworld Online, at amtet har holdt betalingen tilbage med henvisning til kildekoden, men han ønsker ikke at kommentere en igangværende juridisk sag.

- Vi har leveret en vare til tiden med den fastsatte kvalitet. Det er alt, hvad jeg vil sige. Jeg ønsker ikke polemik via medierne. Jeg synes måske, at amtet som en offentligt myndighed skulle vise den samme tilbageholdenhed, når vi taler om en sag, der behandles juridisk, siger han med henvisning til en artikel i Århus Stifttidende lørdag den 26. januar, hvor Mogens Ensig-Karup også udtalte sig.

Til det siger amtets IT-chef blot:

- Som offentlig myndighed er vi underlagt en politisk ledelse ? Sundhedsudvalget ? der har fået en redegørelse, der dermed også er offentligt tilgængelig. Det er vilkårene, når man arbejder med en offentlig virksomhed, siger Mogens Engsig-Karup.

Den anden leverandør, Systematic, følger med i sagen fra sidelinien. Selskabet har ingen lignende tvist med amtet om rettigheder til udviklet software, oplyser den adminstrerende direktør Michael Holm.

- Det er en ærgerlig sag, som da påvirker projektet. Vi er mange mennesker, der arbejder tæt sammen, og så kan sådan noget mærkes, bemærker han.

Der er endnu ikke berammet noget møde i Vestre Landsret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere