Munkedal starter inkubator-firma

En rugekasse for opstartsvirksomheder inden for IT-sikkerhed. Det er Ulf Munkedals mål med at starte virksomheden Fortress Group, der er ved hjælpe fire nye firmaer frem med rådgivning, praktisk hjælp og fremskaffelse af investorer. Desuden er han ved at etablere et konsulentfirma og en teknologivirksomhed inden for sikkerhed.

Efter at have haft studeret 50 opstartsvirksomheder inden for brancher som trådløs teknologi, underholdning og sikkerhed i de seneste fem måneder, må Ulf Munkedal sande, at han bliver inden for sikkerhedsbranchen i sit fremtidige virke.

Markedet er i efteråret blevet svagere for de to andre områder ? og sikkerhed er kommet endnu mere på dagsordenen siden august 2001, hvor han forlod det daglige arbejde i sikkerhedsfirmaet Vigilante, som han stiftede sammen med Lars Neupart.

- Folk søger tryghed, og flere virksomheder ofrer mere opmærksomhed på sikkerhed. Så jeg har holdt mig til den banale lære: Skomager bliv ved din læst, griner Ulf Munkedal.

Et netværk til iværksætteren

Derfor har han etableret Fortress Group ? en virksomhed, som skal fungere som støtte for nye iværksættere. De kan komme med en god idé eller et unikt produkt inden for sikkerhed, men mangler f.eks. hjælp til at udvikle forretningsplanen, sammensætte et budget og finde investorer.

Inkubator-virksomheden skal tilbyde det fundament, som Ulf Munkedal fra sin egen tid som iværksætter ved tager megen tid at få skabt.

- Jeg har brugt de seneste to-tre måneder på at få skabt et formaliseret netværk, som iværksætterne kan få adgang til. Jeg har jo efter fem år i branchen kontakt til mange mennesker ude i verden; kunder, partnere og forretningsforbindelser, som kan være af betydelig værdi for den nye opstartsvirksomhed, forklarer han og tilføjer:

- Det tager megen tid, når man starter fra bunden. Du skal selv bære skraldespanden ud, tænke på at få forhandlet en ordre hjem og endelig udvikle på dit produkt. Opmærksomheden skal deles mellem mange ting, og det kan være frustrerende.

I den forbindelse har han samlet et udrykningshold ? eller Task Force, som han kalder det ? der kan tilkaldes til at arbejde koncentreret med den lille virksomhed, når den pludselig står med en interesseret investor. Han vil gerne se et gennemarbejdet prospekt, udkast til salgs- og markedsføringsindsats og realistisk budget.

- Her kender jeg så personer, der kan de ting, og samtidig kender jeg til sikkerhedsbranchen med alle dens problemstillinger. Så slipper iværksætteren for at skulle bruge megen tid på overhovedet at få fortalt rådgiverne, hvordan branchen ser ud, siger Ulf Munkedal.

Liv til ideerne i skuffen

Som paraply for iværksætterne består Fortress Group mandskabsmæssigt af Ulf Munkedal og en af hans tidligere medarbejdere fra Vigilante, Ken Willén, der fungerede som direktør for dette selskabs konsulentafdeling. Derudover er en tredje person på vej ind i selskabet, som får hovedkvarter i Københavns Nordvest-kvarter, hvor 300 m2 lokaler er ved at blive gjort klar. Et websted er heller ikke sendt i luften endnu.

I øjeblikket rådgiver Fortress Group fire virksomheder, hvoraf de to er iværksætter-hold, som er ved at få udviklet deres idé og produkt. Dertil kommer så to etablerede virksomheder, som Ulf Munkedal er sparringspartner for, og som netop har fået tilført investormidler.

Planen er, at flere iværksættere skal komme til, så der kan opstå en række deciderede virksomheder, der kan vokse som en del af Fortress Group. Ved at være sammen skal virksomhederne også kunne hjælpe hinanden med at udveksle ideer og måske sammen gå ud og byde på opgaver. Det giver en synergi-effekt, der genererer endnu flere ideer, lyder grundtanken.

Virsomhederne skal så være under gruppens paraply indtil de giver overskud og kan klare sig selv.

Endelig er han selv ved at etablere to virksomheder. En konsulentvirksomhed inden for sikkerhed og et teknologifirma. Ulf Munkedal siger selv, at han nu har lejlighed til at gribe ned i skuffen med ideer, som han ikke havde tid til at realisere i Vigilante-årene eller ikke kunne gøre noget ved.

- Vigilante skal være fuldstændig uafhængigt - som et FDM Testcenter for biler. Det går ikke, hvis FDM samtidig sælger biler af et bestemt mærke. Så alle ideer af den type er røget ned i skuffen til senere brug. Nu har jeg så en idébank at arbejde ud fra ? og her stammer de to første virksomheder fra, forklarer han.

Den evige iværksætter

Hovedårsagen til, at Ulf Munkedal trådte ud af Vigilante var, at han savnede selve processen med at bygge en virksomhed op. Med Fortress Group tror han, at han har fundet et koncept, som sikrer, at det bliver hans arbejde fremover.

- Jeg elsker den der anarkistiske stemning, hvor udgangspunktet er, at alt kan lade sig gøre. Det er meget inspirerende ? det at skabe noget. Det er det, som driver mig, forklarer han.

Samtidig håber han, at han med sin rugekasse for opstartsvirksomheder kan gøre sit til, at der opstår en decideret branche for IT-sikkerhed herhjemme. Det skal vel at mærke være en branche med internationale ambitioner, fordi det vil være en naturlig del af strategien for de virksomheder, som han vil søge at hjælpe frem. Sigtet skal være globalt.

- Vi vil gerne være verdens bedste IT-nation. Jeg vil have, at vi bliver verdens bedste IT-sikkerhedsnation. Det skal vi ud og sælge. Der er ingen idé i at spise bøfferne selv ? det skal eksporteres, lyder det fra Ulf Munkedal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere