Nokia kursbelønnes af markedet

Ifølge en analytiker er det gode ved Nokias regnskab det forhold, at overskudsgraden stadig er høj - selvom selskabet har øget markedsandelen for mobiltelefoner i et år, hvor markedet skrumpede.

Det finske IT-lokomotiv ? den tidligere gummistøvle-fabrik ? Nokia leverede varen og lidt til med sit regnskab for fjerde kvartal og hele året 2001. Overskuddet faldt godt nok fra 3,9 milliarder euro til 2,2 milliarder euro, men omsætningen steg med tre procent i et år med en skidt samfundsøkonomi.

Samtidig bevarede selskabet en høj overskudsmargin, hvilket især er det, en analytiker som Bjørn Schwarz fra Sydbank vurderer som positivt.

- Den er ikke faldet i nævneværdig grad, og det er sket i en situation, hvor Nokia har formået at øge sin markedsandel inden for mobiltelefoner. Normalt falder overskudsgraden, når det sker, forklarer han. Indtjeningen per aktie er 0,79 cent per aktie, hvor det sidste år var 0,85 cent per aktie, mens overskudsgraden var på 16,8 procent mod 19,3 procent i 2000.

Analytikeren peger endvidere på, at markedsandelen er blevet øget i et år, hvor markedet for mobiltelefoner faktisk skrumpede - fra 405 millioner styk i 2000 til 380 millioner i 2001. Det er også udtryk for en styrke.

Forventninger til 2002 holdes

Nokia har tidligere meldt ud, at selskabet forventer en omsætningsvækst på 15 procent ? og det holder finnerne fast i. Som mange andre selskaber og iagttagere regner Nokia med, at andet halvår vil vise en begyndende økonomisk vækst ? og det er i det halvår, at selskabets højeste stigninger i omsætningen er placeret.

Fjerde kvartal vil vise en vækst på 25 ? 35 procent, fremgår det af selskabets forventninger. Det hænger også sammen med, at selskabet vil lancere en mængde nye produkter i løbet af første halvår.

Kun forventningen til første kvartal giver anledning til rynker i panden hos Bjørn Schwarz.

- Nokia meddelte i december, at første kvartal ville vise et mindre fald i salget ? og her tænker man nok på et par procent eller tre. Nu skriver de så, at selskabet regner med et fald på seks til ti procent. Der kan man jo godt diskutere, om det falder ind under betegnelsen ?mindre fald?, bemærker han, men understreger at forventningen til hele året bevares.

Som analytiker med fokus på mobilproducenterne ser han nu frem til dagen i morgen, hvor Skandinaviens anden store televirksomhed, Ericsson, leverer sit regnskab for fjerde kvartal. Her vil markedet især se på, hvordan det er gået med Ericssons netværksforretning i forhold til Nokias.

Relevante links:
Følg Nokia på Stockholmsbörsen
Læs Nokias regnskabsmeddelelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere