IT-giganters forventninger skuffer

Forventningerne til fremtiden fra IT-giganter som Intel, IBM og Microsoft har skuffet markederne, men umiddelbart ikke ramt det danske IT-marked. Dog vidner selskabernes udtalelser om, at markedet stadig er trængt.

Så er den første større kvartals-regnskabsuge i 2002 ved at være ovre. Regnskaber fra store tunge selskaber som Intel, Microsoft og IBM samt Compaq og Apple er blevet afleveret. Generelt har virksomhederne klaret sig pænt i et problematisk 2001, men især deres forventninger til 2002 har været genstand for analytikere og investorers nysgerrige blikke.

Her har der ikke været det store positive signal at hente. Virksomhederne ser ikke nogen umiddelbar vending i efterspørgslen i det første halvår. Morten Poulsen fra Nordea Securities sammenfatter det på denne måde:

- Intel, Microsoft og IBM har nok skuffet lidt med deres forventninger ? i hvert fald i forhold til deres estimater. De forsigtige udmeldinger vidner om, at markedet fortsat generelt er vanskeligt, siger han.

En markedskommentar fra Scandinavian Asset Management peger på ?meget forsigtige udmeldinger? fra både Microsoft og IBM, der ?ellers har så stærk en kerneforretning, så der skal megen modgang til for at presse udviklingen bort fra den normale udviklingslinie?.

Ifølge kommentaren tror næsten alle nu på, at der kommer opgang i andet halvår af 2002.

Morten Poulsen noterer imidlertid, at de skuffende forventninger ikke umiddelbart har påvirket de danske IT-aktier fredag. Her har der været generel opgang med stigninger på op mod tre procent. Dog er TDC og GN Store Nord faldet lidt ? og det er med til at trække KFX i minus med 1,62 procent til 261,85. KVX er sunket med 0,80 procent til 425,21.

IBM skuffede ? Compaq overraskede

IBM fik et nettoresultat i fjerde kvartal, der var 13 procent lavere end i samme kvartal året før. Det skyldtes især et fald i salget af pc?er. Nettoresultatet blev 2,3 milliarder dollar - et fald fra 2,67 milliarder dollar i 2000. Omsætningen faldt til 22,8 milliarder dollar mod 25,6 milliarder dollar i fjerde kvartal i 2000.

Det fik torsdag aktien til at falde med 4 procent i eftermarkeds-handelen, fordi investorer var skuffede. Dog pegede flere iagttagere på, at IBM nok skal komme hurtigt igen, fordi dets servicedel klarer sig godt.

Til gengæld overraskede Compaq med et resultat, som var bedre end forventet for sit fjerde kvartal. Salget faldt som ventet med 26 procent, men landede på 8,5 milliarder dollar, hvor analytikerne havde forventet en omsætning på 8,02 milliarder dollar.

Det gav et nettooverskud på 92 millioner dollar i fjerde kvartal 2001 mod et underskud på 672 millioner dollar i 2000.

Det smilende æble

Apple fik også smilene frem hos investorerne ? ligeledes med et resultat for dets første kvartal i regnskabsåret 2002. Det kom ud med et overskud på 38 millioner dollar mod et dundrende underskud på 195 millioner dollar for et år siden.

Således var omsætningen også steget med 37 procent til 1,38 milliarder dollar. Næsten halvdelen af den omsætning fik Apple uden for USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere