Hvad nu Mathiesen?

Selvom 2M Invest mangler penge og tiltro på fondsbørsen, kunne ventureselskabets travle stifter Michael Mathiesen ikke drømme om at frasige sig formandskabet i IT-Brancheforeningen. Trods krisen tror han stadig på den forretningsmodel, der fra dag ét har ligget til grund for hans ventureselskab.

Michael Mathiesen har stadig mod på posten som formand for IT- Brancheforeningen, selvom hans hjertebarn, 2M Invest, har brug for intensiv behandling. En akut likviditetskrise, lave kurser og dårlige resultater fra ventureselskabets side får ikke Michael Mathiesen til at trække snuden tilbage.

- Med de problemer, IT-branchen for tiden oplever, kan man jo sige, at jeg er en fantastisk god repræsentant, siger Michael Mathiesen til Computerworld Online med et glimt i øjet.

Han mener dog, at det er op til organisationen og medlemmerne at vurdere, om han bør bestride den post.

Baggrund

Den 9. marts 2001 offentliggjorde ventureselskabet 2M Invest årsregnskabet for 2000. Heri anførte selskabet, at regnskabsåret 2001 forventeligt ville ende med et resultat på mellem 210 og 240 millioner kroner.

Otte måneder senere, 13. november, foretog selskabet i en kvartalsmeddelelse en kraftig nedjustering, hvor forventningerne var mere forsigtige. Denne gang mente selskabets ledelse, at 2M Invest kom ud på den anden side med et plus på 100 millioner. Dette krævede dog, at 2M Invest fik solgt fem seks porteføljeselskaber inden nytår.

Nytårsaftensdag underrettede Michael Mathiesen Fondsbørsen om, at det ikke var lykkedes at få de lovede virksomhedssalg igennem. Det forventede plus på 100 millioner blev til et minus på samme beløb.

- Jeg sidder ikke og klamrer mig til den post. Jeg prøver hele tiden at være kritisk overfor det, jeg foretager mig, og så længe jeg selv mener, at jeg har noget at tilføre branchen, vil jeg ikke trække mig, siger han.

Ifølge Michael Mathiesen selv fungerer han hovedsageligt som sparringspartner for IT-Brancheforeningen, der benytter sig af hans lange erfaring i branchen.

- Tidsmæssigt kan jeg godt få det til at hænge sammen. Blandt andet fordi IT-Brancheforeningen har et fantastisk velfungerende sekretariat. Der er jo heller ikke tale om, at jeg er hverken fuldtids- eller halvtidsformand, siger han.

Alligevel lægger Michael Mathiesen ikke skjul på, at rent personligt er det anstrengende at være inde i en dårlig periode.

- Jeg synes ikke, det er sjovt at læse om mig selv, hvis jeg har lavet noget skidt. Jeg er ikke masochist. Men det må jeg og firmaet sgu leve med, hvis vi ikke har nået årsresultatet, siger Mathiesen.

Der har ellers været nok at læse om for Michael Mathiesen i det seneste års tid.

2M Invests administrerende direktør kunne på tærsklen til år 2002 konstatere, at resultatforventningerne til hans selskab på blot ni måneder var dalet mellem 310 og 340 millioner kroner. De bristede forventninger skyldtes, at det ikke var lykkedes 2M Invest at sælge seks salgsmodne porteføljeselskaber inden nytår.

Nu er der udsigt til, at selskabet løber tør for penge i marts. Michael Mathiesen mener dog godt, at han kan få 2M Invest ud af likviditetskrisen.

Biografi

Bopæl:
Ordruphøjvej 29, 2920 Charlottenlund.

Født:
1959.

Familie:
Gift med Annette. Fire børn.

Job:
Direktør i 2M Invest, direktør MM Finans 1 A/S.

Uddannelse:
1980: HH, Niels Brock. 1982: HD første del.

Hidtidig karriere:
1980-83: Konsulent i Max Bodenhoff. 1982-85: Stifter og salgschef i Pentakæden. 1985-92 stifter og adm. direktør i Dataco. 1992-: Stifter og adm. direktør i 2M Invest.

Bestyrelsesposter:
Formand: IT Media A/S, The Virtual Factory Outlet, 2M Services A/S.
Medlem: Medicon A/S, Simcorp A/S, 2M Invest A/S, Kapitalformidlingsselskabet DAT-ING A/S, Mørup Invest A/S, Savannah A/S, Itmedia A/S, Amazing Music World A/S, Netpoint A/S, Travis A/S, Circle Records A/S, Pagh Mørups Børnekonfektion A/S, Huset Mandag Morgen A/S, Radiometer A/S.

Andre tillidsposter:
Hovedbestyrelsesformand i IT-brancheforeningen, medlem af regeringens IT-kreds.

Fritidsinteresser:
Marathon-løb (bedste tid: 3.30).

- Primært handler det om at få solgt nogle af de virksomheder, som vi forsøgte at sælge op til nytår. Desuden vil vi sandsynligvis i årets første halvdel forsøge at tilføre selskabet kapital, siger Michael Mathiesen, der forestiller sig to modeller.

- Enten går vi ud og beder om x millioner på aktiemarkedet, med fortegningsret hos vores nuværende aktionærer. Den anden model kunne blive en mere strategisk kapitaltilførsel, hvor noget af kapitalen kom fra partnerskaber, siger Michael Mathiesen uden at nævne en konkret partner.

Fortsat optimistisk

64.000 kroners spørgsmålet har hele tiden været, hvordan det kunne komme så vidt for Michael Mathiesen og 2M Invest. Selv forklarer han nedturen med naturen af den business ? venturebranchen ? som han bevæger sig i.

- Det tager i snit mellem tre og fem år at gøre en virksomhed salgsmoden. Men som branchen ser ud i dag, er du ikke selv herre over, om salget bliver på det ene eller det andet tidspunkt. Og hvis du pludselig ikke sælger noget i fire, fem, seks måneder, så giver det jo nogle fantastiske udsving i vores indtjening. Derfor mener jeg ikke, at de isolerede årsresultater er repræsentative. De siger jo ikke, hvor meget værdi vi har tilført nogle af vores 54 porteføljeselskaber, siger han.

Flere analytikere har dog fremført, at de lidt for positive udmeldinger fra ventureselskabet har presset selskabets aktiekurs i negativ retning. 2M Invests aktie bliver for tiden handlet til kurs 24 på Københavns fondsbørs. Da den var på sit højeste i 2001, blev den handlet til kurs 133.

Men det får ikke Mathiesen til at skrue ned for forventningerne i fremtidens regnskabsmeddelelser.

- Vi kan ikke tillade os at bede folk om at købe vores aktier uden at have en holdning til vores forventninger. Vi vil hellere sige, at det går sådan og sådan, men samtidig fremhæve, at vores forretningsmodel har indbygget en fantastisk stor usikkerhed, siger Mathiesen.

2M Invests frontfigur medgiver dog, at der skal lægges mere vægt på det sidste.

- Hvis vi kunne spole tiden tilbage, ville vi da have gjort endnu mere ud af at fortælle aktiemarkedet, hvor usikkert det her er, nu da vi ikke nåede de forventede resultater.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere