Århus-bydel bliver bredbåndsmekka

TDC etablerer et offentlig IP-baseret gigabit-netværk i Århus, som skal danne grundlag for områdets udvikling til vækstcenter inden for pervasive computing ? IT, der indgår i alt, hvad vi beskæftiger os med.

Katrinebjerg-området i Århus bliver nu opgraderet som IT-kompetence-område, idet TDC i løbet af de kommende måneder begynder at levere gigabit IP-forbindelser til virksomheder og institutioner i området.

Katrinebjerg, der tidligere var hjemsted for jernstøberier og maskinfabrikker, rummer i forvejen Alexandra Instituttet og centret for IT-forskning. Nu skal etableringen af lysfiberforbindelser helt ud til gadeskabene, hvorfra forbindelserne går ind i bygningerne, danne grundlag for etablering af såkaldte kompetenceklynger inden for først og fremmest pervasive computing.

Opgradering

TDC har opgraderet Skejby og Århus Nord-centralerne og har trukket lyslederforbindelser ned langs Katrinebjergvej, der går i udkanten af området. Herfra kan der hurtigt etableres korte stiklinier ud til brugerne. På hver forbindelse vil brugerne kunne dele op til foreløbig en gigabit/sek. Selve nettet er klart, men TDC skal bruge et par måneder til at få prispakkerne på plads i pilotprojektet. TDC lover, at der bliver tale om en prismodel, der gør det attraktivt at etablere sig i området.

På nettet vil kunne etableres op til 250 lukkede virtuelle LAN, der kan omfatte alt fra små arbejdsgrupper over net, der kobler flere virksomheder sammen, til et net, der omfatter alle brugere på Katrinebjerg.

Gigabit-nettet vil som et eksempel også kunne bruges til at overføre 3D-billeder fra det nærliggende Skejby sygehus.

Tjenester på vej

TDC?s mål med at etablere et offentligt net i Katrinebjerg er at få erfaringer med service, produkter og prismodeller på denne type net.

? Det offentlige gigabit-net vil gøre det lettere for Katrinebjerg at tiltrække virksomheder, der mener det alvorligt med pervasive computing. Samtidig forventer vi at få erfaringer med nye former for telekommunikationsservices: IP-baseret telefoni, video streaming, eDesk, trådløs adgang i lokalområder med videre, siger direktør Torben Olrik fra TDC Tele Danmark Erhverv.

TDC har således planer om at lægge en lang række tjenester over på det nye net som fælles IP-baseret omstillingsanlæg med voice response-funktion med videre. På lidt længere sigt har TDC også planer om at gøre Katrinebjerg til testområde for næste generation af mobiltelefoni.

Kompetenceklynger

Kompetenceklynger er det nye nøglebegreb, når det gælder skabelse af vækstcentre.

? Der har bredt sig en erkendelse af, at alt ikke kan ordnes virtuelt: Når man betragter vækstcentre fra Silicon Valley til mobilområdet i Nordjylland, har det været vigtigt, at virksomheder, der arbejder inden for samme område, er blevet samlet. Betingelserne for etablering af en kompetenceklynge er, at der skal være ekspertise i form af forskning, som er førende i verden, til stede. Dernæst skal der være et erhvervslokomotiv, en større virksomhed, som kan trække udviklingen i gang. Så skal infrastrukturen være i orden og endelig skal der være et miljø, der gør, at folk har lyst til at være der, siger udviklingsdirektør Preben Mejer fra TDC.

Forskningskompetencen i Katrinebjerg findes inden for Pervasive Computing: Det at IT-funktioner i stadig højere grad gennemsyrer både vores privat- og arbejdsliv og at flere og flere af de ting, vi omgiver os med, får tilført intelligens. De regionale myndigheder har udpeget Katinebjerg-området til vækstcenter og har åbnet et Center for pervasive computing i området.

Erhvervslokomotivet er, ifølge Preben Mejer, TDC Internet, der beskæftiger omkring 1.200 medarbejdere i Århus ? de fleste i området umiddelbart nord for Katrinebjerg, hvor også en række medievirksomheder og uddannelsesinstitutioner er placeret. Populært sagt forskes der i, hvad der skal til, for at IT overalt kan fungere, så det er lige til at gå til for brugerne.

Med etableringen af lyslederforbindelserne skulle infrastrukturen også være på plads.

Samarbejde

Katrinebjerg er et en gange to kilometer stort område, der omfatter omkring 100.000 kvadratmeter erhvervsarealer. Byggeprocenten er blevet hævet, så kvarteret nu vil kunne rumme 250.000 etagemeter.

Området ligger i umiddelbar forlængelse af centrale dele af Århus Universitet. Yderligere ligger butikscentret Storcenter Nord i området, hvilket initiativtagerne bag projektet har planer om at udnytte i forbindelse med pilotprojekter inden for elektronisk og trådløs betaling.

Morten Kyng, som er direktør for Center for IT-forskning, siger om området:

? Ud over Centret for pervasive computing har vi betydelige kompetencer inden for objektteknologi og brugerflader, og der er opbygget en tradition hos såvel forskning som erhvervsliv for ikke bare at udvikle i deres egne lukkede laboratorier, men at samarbejde i netværk til fælles bedste.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere