AAU: IT-udvikling skal på finansloven

Ericsson bliver måske ikke den sidste virksomhed, der nedlægger sin udviklingsafdeling i Danmark. Regeringen bør støtte mere samarbejde mellem højteknologiske virksomheder og universiteterne. Sådan lyder advarslen fra lederen af de naturvidenskabelige uddannelse på Aalborg Universitet, dekan Finn Kjærsdam.

Danmark risikerer at gå glip af udvikling, vækst og højteknologiske arbejdspladser, hvis regeringen ikke anerkender, at der er behov for investere i fremsynede udviklingsprojekter.

Det hævder dekan Finn Kjærsdam på det Naturvidenskabelig Fakultet på Aalborg Universitet. Her uddanner man det største antal kandidater inden for IT og elektronik.

Han betegner telekommunikationsvirksomheden Ericssons beslutning om stop for udviklingsaktivitet i Danmark som "sørgerlig for det højteknologiske erhvervsliv i Danmark."

- Vi har stået på hænder og fødder for at få støtte til at starte spændende samarbejdsprojekter og tiltrække og uddanne højt kvalificeret arbejdskraft til Nordjylland. Ericsson har været så store i Aalborg, som der var kandidater til. Måske havde det gjort en forskel i forhold til lukningen af deres udviklingsafdeling, hvis vi havde fået flere penge til samarbejde med erhvervslivet, siger Finn Kjærsdam.

Dekanen er frustreret over, at han løbende må takke nej til tilbud om udviklingsprojekter fra virksomheder, der ønsker at samarbejde med universitetet.

Situationen er ifølge Finn Kjærsdam således, at økonomien ikke rækker til meget samarbejde. Når udgifterne til selve undervisningen på de tekniske uddannelser er betalt, er råderummet meget lille.

- Danmark er et relativt lille land. Derfor skal vi være relativt interessante for, at globale koncerner vælger at placere sig i Danmark.

Sæt udvikling på finansloven

Finn Kjærsdam opfordrer derfor den nyvalgte regering til at tilgodese den højteknologiske udvikling i Danmark, når pengene skal fordeles i den kommende finanslov.

Han foreslår, at regeringen investerer nogle af de cirka fire milliarder kroner, som auktionen over UMTS-licenser indbragte, i lovende udviklingsprojekter mellem virksomheder og universiteter.

På sigt vil afkastet blive flere arbejdspladser, indbringende skatteborgere og fart på den teknologiske udvikling i Danmark, spår Finn Kjærsdam.

Som et eksempel nævner dekanen fra Aalborg, at universitetet i kraft af et vellykket samarbejde mellem NOVI (Nordjysk Videnspark) og virksomheder udviklede verdens første GSM-telefon.

Finn Kjærsdam understreger, at bekymringen ikke handler om selve universitetet og dets egne kandidater.

- For vores kandidater er det ikke noget stort problem, at Ericsson nedlægger deres udviklingsafdeling. Eller at Nokia har gjort det. Vores kandidater vil fortsat være efterspurgte på markedet, siger han.

Aalborg Universitet trækker i øvrigt også på kompetencerne i teknologivirksomhederne. Flere medarbejdere er ansat i fælles stillinger, hvor de fordeler deres arbejdstid mellem undervisning og forskning på universitetet og arbejde på en virksomhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere