Fælles IT-lobby på vej

Bestyrelserne for ITEK i Dansk Industri og IT-Brancheforeningen mødes i dag for at undersøge, hvordan man slår kræfterne sammen i de to interesseorganisationer for at kunne lægge et massivt pres på VK-regeringens IT-politik.

Allerede to dage efter, at Anders Fog Rasmussen havde vundet folketingsvalget i sidste uge, var de to IT-brancheforeninger ITEK og IT-B ude og byde den nye regering velkommen med et fælles oplæg om at gøre Danmark til et avanceret IT- og videnssamfund.

Samarbejdet var så vellykket, at bestyrelserne for de to foreninger i dag vil drøfte, hvordan de kan fortsætte det tætte samarbejde. Står det til branchefællesskabet ITEK under Dansk Industri skal kræfterne udnyttes optimalt ved en egentlig sammenlægning af ITEK med den ældre og større IT-Brancheforeningen (IT-B). For at komme udenom problemet med, at ITEK er en arbejdsgiverorganisation og IT-B er organisationsfri, kunne løsningen være en overbygning på de to organisationer. En ny fælles interesseorganisation Dansk IT, som med én stemme repræsenterede næsten 1.000 IT-virksomheder. En IT-lobby som ville gå stærkt og klart igennem hos politikerne.

En politisk sværvægter

Dansk IT ville blive en af landets mest magtfulde organisationer, som politikerne ville have meget svært ved at overhøre. Samfundets omstilling fra industri- til det såkaldte videns- og informationssamfund er allerede langt fremme. Så langt, at IT-branchen i dag udgør 18 procent af Danmarks bruttonationalprodukt (BNP), samfundets totale omsætning.

På trods af en øjeblikkelig verdensomspændende IT-krise vokser den danske IT-forretning med 6-7 procent om året. Det placerer IT-branchen som det hurtigst voksende forretningsområde, som mere og mere vil være helt afgørende for, at det danske velfærdssamfund kan overleve.

Det ved politikerne på Christiansborg udmærket, og det var netop grunden til, at den tidligere statsminister Nyrup Rasmussen gjorde IT til et strategisk focusområde i sin politik om, at Danmarks skulle være verdens bedste IT-nation. En politik som ITEK og IT-B bakkede op, men politisk løb statsningen dog ud i sandet, bl. a. da regeringen lukke hjemme-pc ordningen. Men med den nye VK-regering med Anders Fogh Rasmussen som statsminister vejrer den danske IT-branche morgenluft. Derfor vil de to brancheforeninger sætte skub på IT-udviklingen i fællesskab.

For og imod

- Vi er ikke imod at slå de to organisationer sammen, tværtimod. Vi mener tiden er moden for en sammenlægning. Det har vi også talt om i bestyrelsen, siger direktør Tom Togsverd, branchefællesskabet ITEK under Dansk Industri med godt 200 IT-virksomheder som medlemmer.

Hos IT-Brancheforeningen med godt 650 virksomheder som medlemmer er direktør Jakob Lyngsø mere forsigtig med at kaste sig i armene på ITEK. De fleste IT-virksomheder og IT-medarbejdere er ikke organiserede i arbejdsgiverforeninger og fagforeninger. For det første er der ikke tradition for det, og dels er IT-ansatte ofte højtlønnede, selvstændige eller arbejder i små virksomheder, hvor løn- og arbejdsvilkår aftales individuelt.

- Vi er ikke en arbejdsgiverforening. Vi er en uafhængig organisation, og det lægger vi stor vægt på, og det gør vore medlemmer også. Vi har kun omkring 10 fællesmedlemmer med ITEK. Til gengæld kan vi rumme alle og repræsentere dem i en fælles organisationsfri IT-Brancheforening (IT-B). Det gør vi enten i IT-B eller ved at være sekretariat for en halv snes andre IT-foreninger. Men vi arbejder da allerede sammen med ITEK i fællesinitiativer på konferencer, udtalelser, udstillinger og rejser, siger direktør Jakob Lyngsø, IT-B.

IT-Brancheforeningen (IT-B) er bl.a. sekretariat for og/eller samarbejder med Mobilbranchen (tidligere Leverandørforeningen for Radio og Telekommunikation ? LRK), FDIH (Internethandel), IT-Brancheforeningen Oresund, DVAC (venture), Dansk Handel & Service (rejser), Finansrådet (Dankort), Brancheforeningen for Forbrugerelektronik, FIL (Internetleverandører), IT-Forum Århus, IT-Forum Odense, IT-Klubben Trekantområdet samt ITEK hos Dansk Industri.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere