Over 25 timers computerarbejde er farligt

Risikoen for skader på kroppen firedobles, hvis du sidder arbejder ved skærmen mere end 25 timer om ugen. Og du kommer endnu mere i farezonen, hvis du plages af tunge opgaver, stress og utilfredshed med arbejdspladsens indretning. Det viser en ny dansk undersøgelse.

Det er ikke selve computerens skyld, at mennesker får arbejdsskader. Årsagen er de mange timer, vi lænker os til den og udsætter kroppen for ensidigt, gentaget arbejde. Organiseringen af arbejdsopgaverne og indflydelsen på den kan også være giftigt for sundhedstilstanden på jobbet. Sådan lyder nogle af konklusionerne i en ny undersøgelse, der er foretaget af et forskerteam fra arbejdsmedicinske klinikker i Glostrup, Odense og Herning.

De har spørgeskema-undersøgt 7000 flittige computerarbejdere, nemlig medlemmer af Teknisk Landsforbund. Og 1358 af disse havde inden for det seneste uge været plaget af moderate eller svære smerter i nakke, skuldre, arme eller hænder. De 1358 personer blev yderligere undersøgt på arbejdsmedicinske klinikker.

Der viste sig at være en markant skillelinie ved 25 timers computerarbejde. Hvis man hver uge kommer over den grænse, bliver risikoen for computerskader iøjnefaldende større. Pc-brugere med 25-30 timers skærmarbejde, har en firedoblet risiko for at få smerter i underarmen. Hvis man har over 30 timers pc-arbejde ugentligt, er risikoen for smerter seks gange større, end den er for personer med under 25 timers computerarbejde.

En arbejdsgiver kan heller ikke nøjes med investere massivt i moderne ergonomisk indretning for at gardere sig mod, at hans medarbejdere får skader. Det virker forebyggende og gør også medarbejderne mere tilfredse, men det er ikke nok.

- Sagt lidt brutalt vil det blot medføre ergonomisk korrekt nedslidning, siger Ole Skals Pedersen, formand i Teknisk Landsforbund.

Undersøgelsen peger nemlig på, at noget af det, der i høj grad kan forårsage smerter og skader, er arbejdspres, stress og manglende indflydelse på organiseringen af arbejdet. Jo større pres og frustration, man føler, jo større er risikoen for, at det også kan mærkes i kroppen.

Undersøgelsen af de 7000 teknikere er et led i det såkaldte NUDATA-undersøgelse, som fortsætter i de kommende år.

Relevante links:
Læs mere om undersøgelsen på NUDATA-sitet og på Teknisk Landsforbunds websted

Sitet Museskade.dk tilbyder en oversigt over sider på nettet om computerarbejdes sundhedsrisici




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere