IT-opturen på vej

De første tegn på et nyt økonomisk opsving har allerede vist sig, påstår topchefen Patrick McGovern, International Data Group, IDG.

Midt i en verdensøkonomi tvunget i knæ med terrorangrebet den 11. september på New York i frisk erindring og en halv million afskedigede på et år i IT-industriens hidtil mest voldsomme nødlanding er der nu tegn på at det hele vender omtrent lige så hurtigt.

Det påstår en af IT-branchens mest erfarne analytikere, den 65-årige Patrick McGovern, som er stifter, ejer og bestyrelsesformand for International Data Group (IDG). En international medie- og analysekoncern med 3,1 milliard dollar i omsætning, hovedkvarter i Boston og med IT-aviser, magasiner og nyhedstjenester i 85 lande som Computerworld og PC World i Danmark samt analysefirmaet IDC med 51 kontorer i 43 lande.

? Hvis der ikke kommer et nyt massivt terrorangreb, så vil privatforbruget starte op med et godt salg i december og januar måned. Forbruget i erhvervslivet vil gå op i februar og marts med stor vækst i 2. kvartal 2002 for IT-investeringer, siger IDG-chefen Patrick McGovern.

Otte til ni procent op

For indeværende kvartal vil IT-investeringerne i USA være seks til syv procent højere end det tilsvarende kvartal for et år siden.

For hele 2002 forventer Pat McGovern, at der på IT-
investeringer i USA vil være en fremgang på otte til ni procent sammenlignet med 2001.

Terrorbombningen havde en klar kortsigtet effekt med et fald i privatforbruget. Men nu er det igen på vej op. For IT-investeringer var der umiddelbar stor vækst i IT-sikkerhed, personlig ID-kontrol, videomøder og båndbredde.

? Det er interessant, hvad der sker i USA lige nu. Patriotismen er høj, og forbrugerne vil ikke give terroristerne den glæde, at vi skal lide under en langsom økonomi. Vi skal forbruge for at gøre økonomien sund, siger Pat McGovern.

General Motors gik således ud midt i oktober med kampagnen ?Let us keep the company rolling?. Resultatet var flere solgte biler på fire uger end nogensinde før på denne årstid.

Vi har set det før

Det massive fald i IT-industrien, efter at dotcom-boblen sprang, ryster ikke Pat McGovern. Det har han set to gange før, og han ved det vender. Første gang var sent i 1960?erne med computerterminal-firmaerne og i 1983-85 med boblen af pc-, hardware- og software-firmaer.

? Hver gang pustes boblen op og klapper sammen. Folk bliver meget begejstret for mulighederne i den nye teknologi. Venture-milliarderne fosser ind, men kunderne er forvirrede over, hvad de skal vælge i de mange hundrede nye selskaber. Så mens industrien vokser, går farten ned på købernes beslutning om at investere, siger Pat McGovern.

Ligesom efter dotcom-boblen falder selskaberne i børsværdi når de ikke får omsætning.
Konkurser, fyringer og presse om, at teknologien er kikset følger efter. Men så kommer salget. Når der kun er 30-40 IT-selskaber tilbage med den nye teknologi, beslutter kunderne sig og investerer.

? Det er præcis, hvad vi ser nu i den sidste måned, hvor IT-investeringerne stiger og værdien af IT-selskaber som Cisco, Microsoft, IBM og Sun gik op på Nasdaq. Det samme så vi i 1985 med forudsigelser om en fejlslagen økonomi og IT-industri. Men i perioden 1985-2000 blev der solgt for en trillion dollars pc?er, siger Pat McGovern.

Behager investorerne

Når vi i øjeblikket ser de drastiske udmeldinger fra IT-firmaernes administrerende direktører om masseafskedigelser, sker det ifølge McGovern for at behage investorerne på aktiemarkedet.

Det er IT-ledere som under dotcom-opturen har vænnet sig til aktieværdier, der var større end indtjeningen berettigede. Derfor giver de nu besked om voldsomme reduktioner, og det får aktieværdien op. Men de fyrer aldrig så mange. De skal bare have hjælp til at få værdien af selskabet op.

? Det er forskellen på et privat og et børsnoteret selskab. Direktøren for et børsnoteret selskab er bange for at blive overtaget, når aktieværdien falder, han frygter selv at blive fyret og han tør ikke investere, siger Pat McGovern, IDG.

Computerworld Online og PC World Online er også ejet af Patrick J. McGovern. red.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere