Hurtigere pc med færre tjenester

Windows starter en hel masse tjenester, når pc’en tændes. Men mange af dem har man ikke brug for, og ved at lukke dem får man en hurtigere pc og mere ledig hukommelse.

Hurtigere pc med færre tjenester

I Windows findes der en type programmer, der kaldes tjenester. De kører i baggrunden, uden man bemærker dem, og som navnet antyder, udfører de tjenester for andre programmer – ofte på et lavt systemniveau.

Der findes eksempelvis en tjeneste, som overfører filer i baggrunden og som anvendes af blandt andet Windows Update.

En af forskellene mellem tjenester og andre programmer er, at de fleste tjenester startes under en lokal systemkonto i stedet for en almindelig brugerkonto. Det betyder, at tjenesterne startes, selv om ingen er logget på pc’en.

Dette skal ses i modsætning til programmer, der starter automatisk, når en bruger logger ind. Sammenlagt findes der en lang række tjenester – denne artikel skrives eksempelvis på en pc med over 90 tjenester kørende.

Ved at lukke nogle af dem starter Windows hurtigere, fordi pc’en ikke behøver at håndtere dem. Samtidig optager de lukkede tjenester ikke dyrebar hukommelse.

Op til 70 megabyte ekstra hukommelse

Den formodentlig mest omfattende informationskilde om, hvilke tjenster, der behøves eller kan undværes, er websiden www.BlackViper.com. Denne webside er desværre midlertidigt under ombygning, men i mellemtiden kan indholdet læses på adressen
www.dead-eye.net/WinXP%20Services.htm.

Ifølge Black Viper vil man kunne opnå mellem 12 og 70 megabyte ekstra ledig hukommelse, ved at lukke tjenester, der ikke behøves.

For at ændre startindstillingerne for tjenesterne, skal man være logget på Windows med administratorrettigheder.

Så åbner man dialogboksen for tjenester ved at klikke på Start knappen og vælge Kontrolpanelet. Hvis man har Kontrolpanelet indstillet til klassisk visning, vælger man Administrations ikonet. Har man derimod Kontrolpanelet åbnet i kategorivisning vælges først Ydelse og vedligehold og derefter Administration.

Blandt administrationsprogrammerne aktiveres nu programmet Tjenester. Man kan også bruge genvejen, som er at klikke på Start knappen, vælge Kør... og skrive services.msc.

Det bedste overblik over tjenesterne får man ved at se dem sorteret på en liste.

Vælg derfor menuen Vis og menupunktet Detaljer. Nu vises navnet på hver tjeneste, hvorvidt den er startet eller ej samt den benyttede startmetode. Klik på en tjeneste for at se en uddybende beskrivelse af den i venstre side af vinduet.

Starttyper og afhængighed

Inden man ændrer indstillingerne for tjenesterne, er der to ting, man bør være opmærksom på: hvilken metode, som anvendes til at starte tjenesten, og om tjenesten er afhængig af andre tjenester, eller om andre tjenester er afhængige af, at den valgte tjeneste kører.

Dobbeltklik på en tjeneste i listen eller højreklik på en tjeneste og vælg Egenskaber i den viste menu. Vælg nu fanebladet Generelt. Midt i dialogboksen ses indstillingen af Starttypen, hvor der kan vælges imellem Automatisk, Manuelt og Deaktiveret.

Starttypen Automatisk indebærer, at tjenesten startes samtidig med Windows. Tjenester, der startes automatisk, kan være nødvendige for, at Windows overhovedet fungerer. Hvis sådanne tjenester derudover er afhængige af andre tjenester, bør disse også startes automatisk.

Manuel start betyder, at tjenesten kan startes af brugerne eller af en anden tjeneste, som er afhængig af den. Den tredie og sidste starttype, Deaktiveret, er ensbetydende med, at tjenesten ikke kan startes af hverken Windows, brugerne eller andre tjenester

Ændret start sparer tid

Formentlig findes der adskillige tjenester på pc’en, som er indstillet til at starte automatisk, men som ikke behøves. Ved at ændre starttypen for dem til Manuel eller Deaktiveret, kan man spare tid, når Windows starter. Desuden kan man opnå mere fri hukommelse.

Når der skal vælges mellem at ændre starttypen til Manuelt eller Deaktiveret, er det i mange tilfælde bedst at vælge Manuelt. Skulle en anden tjeneste være afhængig af den ændrede tjeneste, kan den stadig startes. Nogle gange kan det dog være bedst at vælge Deaktiveret som starttype.

Det gælder eksempelvis tjenester, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko såsom Messenger eller Telnet.
Inden man deaktiverer en tjeneste, bør man kontrollere, om andre tjenester er afhængig af den. Skulle man eksempelvis få deaktiveret tjenesten Plug and Play (gør det ikke!), ophører en hel række andre tjenester med at fungere.

Man kan nemt se, hvilke afhængighedsforhold en tjeneste har, ved at dobbeltklikke på den og vælge fanebladet Afhængighed. Visse tjenester har slet ingen afhængighedsforhold – såsom tjenesten Temaer, der udgør temastyringen i Windows’ brugergrænseflade.

Kun en ændring ad gangen

Man bør ikke ændre indstillingerne for mange tjenester i samme omgang. Det gør det langt sværere at fejlsøge, hvis der skulle opstå et problem. I stedet bør pc’en genstartes, hver gang indstillingerne for en tjeneste er ændret. Opdager man et problem, ændrer man blot indstillingen tilbage igen.

Skulle der vise sig problemer under selve opstarten af pc’en, kan man prøve at starte den i fejlsikret tilstand. Åbn derefter dialogboksen for tjenester og returner indstillingerne til deres udgangspunkt. Et alternativ er at genstarte pc’en i fejlsikret tilstand og køre en systemgenskabelse.

Er man usikker på, hvorvidt man kan deaktivere en bestemt tjeneste, kan man starte med at ændre starttypen til Manuelt. Microsoft har iøvrigt i forbindelse med Service Pack 2 til Windows XP ændret starttypen for flere tjenester fra Automatisk til Manuelt eller Deaktiveret.

Et eksempel er indstillingen for tjenesten Messenger, som tidligere blev startet automatisk. Med Service Pack 2 installeret er denne tjeneste blevet deaktiveret. Bemærk desuden at når man installerer opdateringer via Windows Update, kan en tidligere deaktiveret tjeneste blive aktiveret.

Har man brug for mere hjælp i forbindelse med håndteringen af tjenester, vælger man menuen Hjælp og menupunktet Emner i hjælp. Nu åbnes Windows’ hjælpesystem, og her vælger man Tjenester. Endnu hurtigere er det dog blot at trykke på F1 eller vælge Hjælp i den menu, der fremkommer, når man højreklikker på en tjeneste.

Men lad os nu se nærmere på en række tjenster, hvis indstillinger med fordel kan ændres. Bemærk, at nogle af tjenesterne kun forekommer i Windows XP Professional Edition.

Forslag til at spare hukommelse

Hvis pc’en har meget hukommelse, er gevinsten ved at stoppe tjenester tilsvarende mindre. Men som man kan læse i boksen “Skyd gerne budbringeren”, kan man også højne sikkerheden ved at lukke unødige tjenester.

Computerbrowser – Denne tjeneste holder styr på, hvilke pc’er og andre ressourcer, der findes i lokalnetværket. Har man en pc, som ikke er tilsluttet et lokalnet, kan man deaktivere tjenesten. Som standard starter den nemlig automatisk.

Distributed Link Tracking Client – Denne tjeneste holder styr på genveje til filer gemt på NTFS harddiske eller andre pc’er i netværket. Et eksempel kunne være, at en fil er lagret på pc nr. 1, og pc nr. 2 har en genvej til filen på pc nr. 1. Flyttes filen på pc nr. 1 fra eksempelvis en harddisk til en anden, opdaterer denne tjeneste genvejen på pc nr. 2.

Anvender man FAT32 systemet i stedet for NTFS, kan man deaktivere tjenesten, der ifølge Black Viper tager mellem 3,5 og 4 megabyte hukommelse i aktiveret tilstand. Og den startes som udgangspunkt automatisk, når Windows startes.

Tjenesten Fejlrapportering – Hvis man kommer ud for mere alvorlige fejl i Windows, bliver man spurgt, om man vil rapportere fejlen til Microsoft. Denne tjeneste kan spares væk, hvis man ikke vil rapportere fejl til Microsoft.
Bemærk at man også kan stoppe fejlrapporteringen ved at højreklikke på Denne computer og vælge Egenskaber.

I dialogboksen vælges fanebladet Avanceret, og her klikkes på knappen Fejlrapportering. Men selvom fejlrapporteringen deaktiveres på denne måde, kører tjenesten stadig.

Hjælp og Support – Hvis denne tjeneste deaktiveres, er Hjælp og support centeret ikke længere tilgængeligt på pc’en. Det er det vindue, man får frem, hvis man vælger Hjælp og support fra Start menuen.

Desuden kan man ikke længere køre programmer såsom Systeminformation og Guiden Programkompatibilitet. Man kan overveje at nøjes med at ændre starttypen til Manuelt, så tjenesten kan startes, hvis en af disse programmer får brug for den.

Indekseringstjeneste – Tjenesten gennemgår filerne på pc’ens harddisk og indekserer dem. Formålet er, at det skal gå hurtigt at søge efter informationer såsom dokumenter, der indeholder bestemte ord.

Black Viper er ikke begejstret for tjenesten og skriver, at hvis pc’en føles sløv, er det fordi indekseringstjenesten arbejder i baggrunden. Selv når tjenesten ikke arbejder, optager den mellem 500 kilobyte og 2 megabyte hukommelse, så den kan man godt deaktivere.

Et alternativ er at afinstallere indekseringstjenesten helt. Åbn Kontrolpanelet og start programmet Tilføj eller fjern programmer. Klik nu på Tilføj/fjern Windows komponenter og fjern markeringen ud for Indekseringstjeneste.

For effektiv søgning efter dokumenter på harddisken anbefales i stedet Yahoo! Desktop Search (desktop.yahoo.com), Google Desktop (desktop.google.com) eller MSN Search Toolbar (desktop.msn.com).

Behøves ikke uden netværk

Messenger – Læs mere i boksen “Skyd gerne budbringeren”.

Netlogon – Denne tjeneste anvendes, når man logger på et Windows NT domæne med Windows XP Professional. Er pc’en ikke tilsluttet et netværk, eller er den tilsluttet et netværk uden NT domæner, kan man deaktivere denne tjeneste. Før XP Service Pack 2 var Netlogon indstillet til at starte automatisk, men nu er starttypen sat til Manuelt.

NetMeeting – Deling af fjernskrivebord. Via denne tjeneste er det muligt for andre brugere at komme ind på pc’en via programmet NetMeeting. Tjenesten er normalt indstillet til manuel start, men eftersom den indebærer en potentiel sikkerhedsrisiko, bør den deaktiveres for at være på den sikre side.

Performance Logs and Alerts – Tjenesten indsamler informationer om pc’ens ydelse og skriver disse informationer i en logfil eller viser en advarsel, når visse grænseværdier er ved at være nået. Hvis tjenesten er deaktiveret indsamles ingen informationer.

Normalt startes den manuelt og optager derfor ingen plads i hukommelsen, før den behøves, men har man ikke brug for den, kan man deaktivere den. Og vil man have et kig på de indsamlede informationer, klikker man på Start knappen og vælger Kør... Her skriver man perfmon.msc.

Serienummertjenesten for bærbart medie – Denne tjeneste aflæser serienummeret på bærbare musikafspillere, der tilsluttes pc’en. Tidligere startede tjenesten automatisk, men den er indstillet til manuel start i XP Service Pack 2. Har man ingen mp3 afspiller, kan man deaktivere tjenesten.

Hjælp til Sessionsstyring til Fjernskrivebordet – En af nyhederne i Windows XP er fjernhjælp. En person kan altså fjernstyre en anden persons pc. Er denne tjeneste startet, bruger den ifølge Black Viper mellem 3,4 og 4 megabyte hukommelse, også når den ikke anvendes. Benytter man ikke fjernhjælp, kan tjenesten altså deaktiveres. Normalt er den dog indstillet til manuel start.

Automatisk konfigurering af trådløse enheder – Tjenesten bruges til automatisk konfigurering af netværkskort, der understøtter 802.11 protokollerne. Har man ikke trådløst netværk, kan tjenesten, som normalt starter automatisk, deaktiveres.

Stopper uautoriseret indtrængen

Remote Registry – Denne tjeneste gør det muligt for fjernbrugere at ændre registreringsindstillinger på pc’en. Hvis tjenesten ikke er startet, kan der kun foretages ændringer i pc’ens registreringsdatabase af lokale brugere. Ved at deaktivere den eliminerer man et potentielt sikkerhedshul.

Alternativt logon – Gør at en bruger kan køre programmer med andre rettigheder end dem, der gives brugerens normale login. En almindelig bruger kan med den rigtig adgangskode køre et program som administrator, og en administrator kan køre et program som almindelige bruger.
Prøv at højreklikke på et programikon og vælg Kør som. I dialogboksen kan man nu vælge, hvilken brugerkonto der skal benyttes til at køre programmet.

Chipkort – Behøves kun, hvis man anvender chipkort i pc’en. Ellers kan tjenesten deaktiveres.

SSDP genkendelsestjeneste – Anvendes af Universal Plug and Play som ikke skal forveksles med almindelig Plug and Play. Denne tjeneste kan man af sikkerhedshensyn vælge at deaktivere. Læs mere i boksen “Skyd gerne budbringeren”.

Skru tiden tilbage

Tjenesten Systemgendannelse – En nyhed i Windows XP er muligheden for at returnere operativsystemet til et tidligere konfigurations stadie. Har man eksempelvis installeret et program, der skaber problemer, kan man så at sige skrue tiden tilbage for Windows til et tidspunkt, inden programmet blev installeret.

Værktøjet til Systemgendannelse befinder sig i Start menuen under Alle programmer, Tilbehør, Systemværktøjer.

For at kunne returnere Windows til en tidligere konfiguration, må denne tjeneste være aktiveret. Black Viper skriver, at tjenesten er unødvendig.

Den tager selvfølgelig plads i hukommelsen, og hvert lagret gendannelsespunkt tager plads på harddisken, men synes man, at det er en god funktion, bør man beholde tjenesten på automatisk start.

Det er ikke ofte, man behøver at skrue tiden tilbage på Windows, men funktionen er skøn at have, når noget er gået galt. Skulle man vælge at deaktivere tjenesten, skal man vide, at samtlige tidligere gendannelsespunkter slettes.

Tjenesten TCP/IP NetBIOS Helper – Muliggør NetBIOS kommunikation over TCP/IP samt NetBIOS navneopslag. Det er de færreste, der har brug for dette, men som standard starter denne tjeneste automatisk. Derfor kan den altså deaktiveres.

De blev deaktiveret med XP Service Pack 2

Telnet – Med Telnet aktiveret kan andre netværksbrugere logge ind på pc’en og køre programmer. Men hvis der ikke er noget behov for at tillade dette, bør Telnet deaktiveres, da den ellers kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Telnet findes ikke i Windows XP Home, og i Windows XP Professional var starttypen for Telnet tidligere sat til Manuelt. Med Service Pack 2 blev dette dog ændret til Deaktiveret, hvilket indikerer tjenestens mulige sikkerhedsproblemer.

Temaer – Denne tjeneste søger for, at man kan anvende grafiske temaer i Windows’ brugergrænsefade. Deaktiveres den, kommer Windows til at se mere kedelig ud. Black Viper vurderer, at tjenesten optager mellem 4 og 12 megabyte hukommelse, men anbefaler dog ikke, at man ændrer den automatiske start.

Vil man gøre den grafiske brugergrænseflade så enkel som muligt for at få lidt mere ydelse, kan man højreklikke på Denne computer og vælge Egenskaber fra menuen. Vælg nu fanebladet Avanceret og klik på Indstillinger i rammen Ydeevne. Vælg her indstillingen Juster til bedste ydelse og klik OK.

Vært for Universal Plug and Play enhed – Ligesom SSDP genkendelsestjenesten anvendes denne tjeneste af Universal Plug and Play, som man af sikkerhedsgrunde kan vælge af stoppe. Se boksen “Skyd gerne budbringeren”.

Styr selv tiden

Windows Time – Hvis pc’en indgår i et domæne, synkroniserers pc’ernes ure ofte automatisk med en tidsserver i netværket. Men er man ikke tilsluttet et domæne, kan man synkronisere dato og tid med en tidsserver på Internet.

I det tilfælde hentes tiden sædvanligvis fra time.windows.com. Denne synkronisering sker en gang om ugen, men tjenesten aktiveres alligevel automatisk, når man starter pc’en. Vil man selv tage ansvaret for at justere pc’ens ur, kan denne tjeneste deaktiveres.

Vælger man at deaktivere tjenesten, bør man dog først fortælle Windows, at man ikke vil synkronisere dens ur. Dobbeltklik på uret i systembakken og vælg fanebladet Internettid, hvor krydset ved automatisk synkronisering fjernes. Glemmer man at gøre dette, vil man få en fejlbesked, når Windows forsøger at synkronisere pc’ens ur.

Skyd gerne budbringeren

Messenger er en af de tjenester, som man kan lukke med god samvittighed. Den har intet at gøre med programmerne MSN Messenger, Windows Messenger eller andre chatprogrammer. Messenger bruges til at sende og modtage meddelelser fra systemadministratorer og tjenesten Alerter.

Fra og med Windows NT har brugere i netværk kunnet sende beskeder til hinanden. De vises i små vinduer, og systemet var indledningsvist beregnet til, at systemadministratorer skulle kunne sende besked til brugerne om, at en server ville blive slukket.

Desværre kan Messenger misbruges til at sende spam til pc’en. Desuden optager tjenesten værdifulde systemressourcer. Men man kan nemt stoppe tjenesten ved at hente gratisprogrammet Shoot The Messenger, som er skrevet af Steve Gibson.

Programmet fylder kun 22 kilobyte og kan downloades fra adressen grc.com/stm/shootthemessenger.htm. Det kan også benyttes til Windows NT og Windows 2000, men hvis man har installeret Service Pack 2 på Windows XP, er Messenger allerede deaktiveret.

Stevet Gibson har også skrevet det lille program UnPlug’n’Pray, som lukker tjenesterne SSDP genkendelsestjeneste og Vært for Universal Plug and Play enhed. Disse tjenester kan udnyttes af hackere, men har man aktiveret Windows XP’s indbyggede firewall, er pc’en ikke sårbar over for angreb via UPnP.

Det skader dog ikke at anvende Steve Gibsons program til at lukke for de to tjenester. Programmet finder du på adressen grc.com/UnPnP/UnPnP.htm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere