GPS løsninger til bilen er en fremragende opfindelse. Ingen bøvl med at finde det rigtige kort eller udskrive en kørevejledning fra internettet – man vælger blot, hvor man vil hen, og kan så følge ruten på en skærm. Smart!
Navigon MobileNavigator 4 er en af de løsninger, der kombinerer kortsystemet med en traditionel lommecomputer. Løsningen fås i flere varianter, men den kasse, vi modtog, indeholdt den nødvendige kortsoftware, en GPS modtager, et PDA kit med kabler til forbindelse af GPS modtager og lommecomputer, en holder, så lommecomputeren kan monteres i bilen samt en Pocket Loox 420 lommecomputer fra Fujitsu Siemens.
Kortsoftwaren installeres på pc’en, og derefter vælger man hvilke kort, man vil overføre til lommecomputeren. Denne del er ganske enkel at sætte op og nem at anvende, og overførslen sker via den normale forbindelse mellem pc og lommecomputer.
Installationen i bilen er noget mere uoverskuelig – ikke mindst på grund af den gang kabel spaghetti, der skal slutte GPS modtageren til lommecomputeren og strømudtaget, typisk cigartænderen.
Det ender med et ikke ubetydeligt kabelvirvar, og en konklusion må være, at man nok bør overveje en mere permanent – og måske ligefrem skjult – kabelføring, eventuelt kombineret med Bluetooth modellen af MobileNavigator 4, hvis man skal bruge løsningen i hverdagen. Bluetooth GPS udgaven er cirka 1.000 kroner dyrere end kabel GPS udgaven, som vi testede.
Når systemet først er installeret, fungerer det imidlertid helt fornuftigt. Brugerfladen er enkel, overskuelig og på dansk. Via den trykfølsomme skærm klikker man sig hurtigt rundt mellem de forskellige menuer, indtaster adresser, vælger kort og så videre. I pakken følger kort over hele Europa med. Kortene er opdelt lande eller regionvis og installeres enkeltvis på pc’en, ligesom de også overføres enkeltvis til lommecomputeren.
Vi valgte at lægge ud med at installere og overføre Danmarkskortet, der også omfatter den sydvestlige del af Sverige. Vi plottede en adresse ind, hvorefter kortet zoomede ind på vores nuværende position.
Netop zoom funktionen er en af svaghederne ved løsningen, da lommecomputerens processor er helt afgørende for, hvor hurtigt zoom ind og zoom ud foretages. I tilfældet med den medfølgende Pocket Loox 420, der er forsynet med en Intel Xscale PXA255 processor med en clockfrekvens på 400 MHz, måtte vi i hvert fald konstatere, at den havde det med at kløjs i det. Men når først det ønskede zoom niveau var hentet frem, kørte kortet glidende henover skærmen.
Udover at kunne følge ruten på kortet, får man også talebeskeder, som hjælper én med at finde vej. En venlig kvindestemme fortæller, at man skal “dreje til venstre om 200 meter” eller at man skal “dreje til højre i krydset”. Kvaliteten af talebeskederne er hæderlig, men kan muligvis forbedres, hvis lommecomputeren indeholder en bedre højttaler end den, der sidder i Loox 420.
Alt i alt var selve oplevelsen af navigationsdelen i MobileNavigator 4 god, men i vort tilfælde med fritgående kabler og en GPS modtager, der raslede løst rundt i forruden, var det æstetisk set ikke en optimal løsning.
Største ulempe var imidlertid tilslutningen til cigartænderen. Strømstikket var nemt at sætte i, men nærmest umuligt at pille ud igen, hvilket naturligvis gør løsningen knap så fleksibel. Da vi skulle pille stikket ud, flåede vi simpelthen hele cigartænderen ud af panelet – og det er vel næppe meningen.
De cirka 4.000 kroner for den komplette løsning er en god pris, når man tænker på, at Loox 420 alene koster omkring 2.750 kroner og er man alligevel i markedet for en lommecomputer er løsningen absolut attraktiv. Men overvejer man MobileNavigator 4 alene på grund af GPS anvendelsen, så bør man nok hellere interessere sig for et af de dedikerede GPS-produkter.