Manglen på praktikpladser i IT-branchen er eksploderet.
Op til 2.000 unge studerende på datamekaniker- og IT-supporter-uddannelserne mangler en praktikplads den 1. oktober. Det vurderer Dansk Metal, der nu sætter skub i en storstilet kampagne sammen med Dansk Industri.
Problemet er vokset markant, siden Computerworld Online for næsten tre uger siden sidst beskrev situationen. Dengang manglede der 834 praktikpladser, og virksomhederne blev opfordret til at hjælpe.
Med den nye kampagne tager organisationerne skeen i den anden hånd. Væk er traditionelle charmetricks med pjecer, hjemmesider og cd-rommer. Den slags overbeviser ikke IT-branchen om, at de skal ansætte praktikanter. Virksomhederne skal nu kontaktes personligt, og alle kneb gælder for at aflive myterne om besværlige studerende, der spilder de travle IT-kometers kostbare tid.
Opsøgende arbejde
- Vi skal ud og lave et opsøgende arbejde i virksomhederne, forklarer sekretær Per H. Madsen fra Dansk Metals IT-team.
- Vi skal kigge på, hvad der er gået godt rundt omkring på skolerne, og herefter uddanne folk til at tage ud og tale med virksomhederne. Vi skal fortælle åbenhjertigt om det at ansætte en elev, fortsætter han.
Dansk Industri præsenterer i morgen sit kampagnefremstød og bruger blandt andet IBM som et godt eksempel på en IT-virksomhed, der har glæde af praktikanterne.
Alt for mange skoler
Næstformand i Dansk Metal, John Højlund Olsen, placerer et stort ansvar for de manglende praktikpladser hos Undervisningsministeriet.
- Ministeriet har godkendt flere skoler, end det umiddelbart er hensigtsmæssigt, mener han.
- I ministeriet siger man, at der ikke kan ses bort fra, at branchen står og skal bruge 40-50.000 medarbejdere, fortsætter han uden at godkende argumentationen.
Behovet for arbejdskraft i IT-branchen tilfredsstilles nemlig ikke ved at udvide antallet af studiepladser. Når branchen ikke efterspørger praktikanter, men hellere vil have de færdiguddannede datamekanikere og IT-supportere, opstår flaskehalsen, mener Dansk Metal. Fagforbundet har anbefalet Undervisningsministeriet at begrænse uddannelserne til tre skoler. Det råd har ministeriet ikke fulgt, og i dag er ni skoler spredt over hele landet godkendt til at uddanne datamekanikere og IT-supportere.
Har ikke fattet en brik
John Højlund Olsen er også vred på de arbejdsgivere, der undskylder sig med tidmangel. I sidste måned fortalte Jubii og Københavns Kommunes IT-afdeling til dagbladet Aktuelt, at de ikke har tid til at have praktikanter.
- Andre brancher tager selv ansvaret for at have praktikpladser nok til de studerende. Det har nogle i IT-branchen ikke fattet en brik af. Her er man meget kortsigtet i sin tankegang, siger John Højlund Olsen.
Konsekvensen af de manglende praktikpladser er, at de studerende må blive på skolen, det vil sige gå i skolepraktik.
- Det er en brugbar nødløsning. Men det er klart, at de studerende får det største udbytte af at være der, hvor vinden blæser, altså ude i en rigtig virksomhed. Det er sjovest, når de ting man laver, rent faktisk skal bruges til noget, fastslår John Højlund Olsen.
Computerworld Online iværksatte i sidste måned en kampagne, hvor vi opfordrede virksomheder til at ansætte praktikanter. I alt 15 IT-virksomheder henvendte sig og blev skrevet op på vores liste over ledige praktiksteder.
Dansk Metal vurderer, at der inden for de seneste uger er godkendt omkring 50 nye praktikpladser.
Virksomheder, der vil vide mere om at ansætte praktikanter fra datamekanikeruddannelsen, kan kontakte Per H. Madsen på adressen harding@danskmetal.dk.