Artikel top billede

Svensk spilblokering udsat til efter valg

Et svensk forslag til ny spillelov med blokering af spillesider på nettet er udsat til efter valget. Forslaget, der minder om det danske, fik massiv kritik i sidste års høringsrunde.

Det skal åbenbart ikke være let at tilbyde online-spil om penge til hverken danskere eller svenskere.

For et svensk lovforslag til en ny spillelov, der ligesom det danske foreslog kontroversielle blokeringer af adgang til spillesider på internettet, blev i april sidste år udsat for massiv kritik i en høringsrunde.

Det svenske lovforslag foreslår ligesom det danske, at spillesider på internettet skal blokeres af internetudbyderne, hvis spillesiderne ikke har en tilladelse fra staten.

I modsætning til Danmark indeholder det svenske forslag om blokering af spillesider en diskussion af flere tekniske spærringer, idet der ikke blot er tale om DNS-blokering, men også såkaldt ip-blokering og andre tiltag.

Udsat til valget er overstået

Imidlertid betød en høringsrunde i Sverige på baggrund af en mere end 600 sider lang udredningsrapport, at lovforslaget efter mere end 10 måneder endnu ikke er kommet videre, efter at høringssvarene ankom til regeringskansliet i april sidste år.

"Status er, at vi er forsinkede med et lovforslag, og at der ikke kommer noget lovforslag inden valget i september," siger Maria Wennerberg Sedigh, som er kansliråd hos det svenske finansdepartementet

"Det, som der var vældig meget diskussion om, da denne betænkning var ude i høring, var spørgsmålet om blokeringer. De fleste høringssvar var negative i forhold til både ip-blokering og blokering af betalingsformidling," siger hun.

Ifølge Maria Wennerberg Sedigh går argumenterne mod blokering af internetsider ifølge høringssvarerne på, at det er muligt at omgå blokeringen, og at blokeringen er et for hårdt middel, som kan sammenlignes med kinesiske tilstande

"Der er også mange som synes, at det er alt for hårde midler at tage i brug og sammenligner det med diktaturer," siger hun.

Hun fortæller, at det ikke er de mange negative høringssvar, som har forsinket spilleloven. Men det er derimod et kompliceret lovarbejde, og hver gang, man forsøger at løse et problem, opstår ti andre, forklarer hun.

"Naturligvis har høringsparternes synspunkter indflydelse, men det er ikke det, som har forsinket arbejdet, siger hun.

Finansminister også imod blokering

Til spørgsmålet om, hvorvidt de mange negative høringssvar om blokering af internetsider peger i en retning af, om blokeringen skal være med i det endelige lovforslag, forklarer Maria Wennerberg Sedigh, at Finansdepartementet ikke kan sige noget om dette, da lovarbejdet stadig er i gang.

"Men finansminister Anders Borg gik ret tidligt ud og sagde, at han heller ikke var så positiv overfor blokeringerne," siger Maria Wennerberg Sedigh, som peger på FRA-debatten og vurderer, at blokeringer er et langt større politisk spørgsmål i Sverige end i Danmark.

"Det virker sådan, når jeg taler med mine danske kolleger," siger hun.

Lovændring kan have lange udsigter

Hos den svenske pendant til Spillemyndigheden, Lotteriinspektionen, fortæller generaldirektør Håkan Hallstedt, at myndigheden gerne vil have en modernisering af den svenske spillelov.

Men det kan have lange udsigter.

"Der kommer ikke til at ske noget før valget, og skulle der være uændret politisk majoritet, tror jeg, at forslaget vil være uden ip-blokering, selvom man fremlægger et forlag," siger Håkan Hallstedt.

Danske høringssvar ankommet

Hos Spillemyndigheden fortæller specialkonsulent Morten Rønde, at man naturligvis har skelet til den svenske lov, men at baggrunden for den danske og svenske lov er vidt forskellig.

"Vi har et samarbejde på nordisk plan med finansdepartementet og spillemyndigheden (Lotteriinspektionen, red.) i Sverige, så vi kender godt indholdet af de politiske diskussioner der har været i Sverige," siger Morten Rønde.

Han fortæller, at Skatteministeriet i høringsrunden om det danske lov har modtaget 57 høringssvar om forslaget til den nye spillelov, som kommer fra en bred skare af interessenter. Der var frist for indsendelse af høringssvar i fredags.

"Der er helt naturligt, en del svar kommer fra spiludbydere. Så er der overskudmodtagere og brancheorganisationerne. Det er primært dem, som skriver," siger Morten Rønde, som oplyser, at høringssvarene bliver offentlige når loven sendes til Folketinget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere