Artikel top billede

Steve Ballmers 10 år som topchef - fik han sin vilje?

Interview: Det er 10 år siden, at Steve Ballmer overtog roret i Microsoft. Læs her, om hans ideer holdt stik. Og få hans bud på, hvad han selv mener er hans største bedrift.

Computerworld News Service: Den 13. januar var det 10 år siden, at Microsofts grundlægger]Bill Gates overlod ansvaret som administrerende direktør for Microsoft til Steve Ballmer, der dengang lagde vægt på, at internettet skulle være i fokus for virksomhedens arbejde med software-udvikling.

Hvis vi spoler frem til den nylige annoncering af produkt-integration mellem Microsoft og HP, vidner det, sammen med sidste års begivenheder inden for cloud computing og Windows Azure om, at Steve Ballmer dengang faktisk havde set lyset.

Tilbage i 2000 var Microsoft stadig i fare for at blive splittet op af det amerikanske justitsministerium. I dag forsøger Steve Ballmer at integrere forretning og cloud computing.

Masser af store sager

Han har brugt det sidste årti på at navigere gennem sagsanlæg, sammenlægninger, opkøb, konkurrence og, selvfølgelig, nyt software, som blandt andet sidste års lancering af Windows 7, der muligvis vil komme til at stå som den vigtigste arv efter hans lederskab ved Microsoft.

Steve Ballmer har sat sit mærke på virksomheden, hvor han blandt andet har stået bag store medarbejder-forandringer.

Under Steve Ballmers ledelse er virksomhedens omsætning steget med 163 procent, mens aktierne er faldet med 39 procent.

Steve Ballmer måtte sidste år desuden gennemføre Microsofts første masse-fyringer nogensinde, og i forbindelse med årsskiftet blev han hilst velkommen til 2010 af Newsweeks forudsigelse om, at han ikke vil overleve de næste 12 måneder.

Steves største succes - ifølge Steve.

Den administrerende direktør har gjort sig bemærket med sine skarpe, men ikke altid lige velovervejede, replikker.

I 1999, året inden han overtog fra Bill Gates, kom Steve Ballmers bemærkning om, at teknologi-aktierne - heriblandt Microsoft - var overvurderede, til at koste ham 6,28 milliarder kroner, da markedet i løbet af to dage styrtdykkende og endte med, at Nasdaq composite-indekset nåede sit laveste punkt i fem måneder.

På samme måde er Steve Ballmers 'developers, developers, developers' udbrud - og den tilhørende youtube-video, hvor man kan nyde synet af hans dansetrin - efterhånden blevet legendariske.

Men Steve Ballmer er først og fremmest vedholdende og optimistisk.

I november sad han sammen med Network World og reflekterede over de forgangne 10 år.

Han fortalte, at han er stolt af, hvor virksomheden er i dag, og sådan som fremtidsudsigterne ser ud.
'
Da han blev spurgt til sine største succeser, udfordringer og fortrydelser i perioden, kluk-lo han og sagde "Ja, jeg har jo nok haft alle tre i overmål."

Han nævnte sin succes med at få tredoblet profitten i løbet af de sidste 10 år. "hvilket i sidste ende betyder noget for en administrerende direktør, det er på en måde en vigtig dimension og eftersom udgangspunktet var højt i forvejen, så har jeg det ret godt med det," sagde han.

Han fortalte, at Microsoft for 10 år siden ikke blev anset for at være en seriøs spiller på forretningsdelen, men at den holdning har ændret sig i dag.

"Det er jeg stolt af," fortsatte han.

"Og jeg har det også godt med, at vi på trods af al det postyr, der var for 10 år siden i forbindelse med Linux, open source, internettet og OpenOffice, har klaret os rigtig godt på innovations-området i forhold til Windows, Office og Windows Server."

Steve Ballmer fortæller også utvetydigt om, hvilke områder der kan holde ham vågen om natten.

"Jeg ville ønske, at vi gjorde det lidt bedre på markedet, og at vi havde en bedre position i forhold til søgninger, det er da helt klart," erkendte han.

"Vi kom hurtigt med på mobil-vognen, og selv om vi er med i opløbet, så burde vi have gjort lidt mere for at være med længst fremme."

I betragtning af Apples popularitet, Verizons Android-udbud og den lunkne modtagelse, som kritikerne har givet Windows Mobile 6.5-telefonerne vil den udfordring nok fortsætte ind i fremtiden.

Steve Ballmer indrømmede blankt, at han har masser af fortrydelser, men antydede samtidig at der ikke er nogen grund til at dvæle for meget ved dem.

"De fleste fortrydelser er af typen 'hey, jeg ville ønske, vi havde gjort noget ved det der tidligere, jeg ville ønske, jeg havde taget en lidt anderledes beslutning,' men jeg har det først og fremmest bare godt med alle de ting, jeg kan være stolt af."

Det handler blandt andet om, at virksomheden er godt positioneret til at gå fremtiden i møde, sagde han.

"Vi er i gang med at investere i nogle helt fantastiske ting, og jeg tror, at vi vil fortsætte som ledende virksomhed i vores industri, selv om mange andre virksomheder også har øjnene rettede mod den position."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere