Artikel top billede

Windows mister igen markedsandele

Hvad tabes på gyngerne skal vindes på karrusellerne. Windows dykker fortsat, mens Googles Android og Apples iPhone OS vinder frem. Andelene for Mac OS X og Linux er stort set uændrede.

Computerworld News Service: Microsofts Windows genoptog i sidste måned sin sædvanlige nedgangstendens, idet styresystemets brugsandel faldt med omtrent en tredjedel af et procentpoint på trods af, at det ny Windows 7 opnåede imponerende fremgang for anden måned i træk, oplyser internetanalysefirmaet Net Applications.

Selvom kurven for de konkurrerende styresystemer til desktoppe - som Mac OS X og Linux - i store træk er forblevet flad, har de konkurrerende mobil-styresystemer heriblandt Googles Android og Apples iPhone OS udfyldt tomrummet efter Windows' nedgang.

Det anslås, at der nu kører mobil-styresystemer på 1,3 procent af alle de maskiner, der surfer på internettet.

Windows afsluttede 2009 med en markedsandel på 92,2 procent, hvilket udgør en nedgang på 0,3 procentpoint. December var den ottende ud af årets 12 måneder, hvor Windows mistede andele.

Ligesom i 2008 tog Windows' nedgang igen fart i andet halvår, hvor styresystemet mistede 1,2 procentpoint markedsandele. Til sammenligning faldt Windows kun med 0,5 procentpoint i de første seks måneder af 2009. Også i 2008 mistede Windows mere end dobbelt så stor markedsandel mellem juli og december som i de foregående seks måneder.

Men denne nedgang betyder ikke, at Windows er i overhængende fare for at miste grebet om styresystems-markedet. Hvis de sidste 24 måneders tempo fortsætter, vil der gå 27 år, før Windows ikke længere sidder på hovedparten af markedet.

Ligesom i november mistede både Windows XP og Windows Vista markedsandele i december, mens Windows 7 vandt terræn. Men i modsætning til i november lykkedes det i december dog ikke Windows 7 at gøre det op for nedgangen for Microsofts ældre styresystemer.

Windows XP mistede 1,3 procentpoint i december, hvilket er dets andenstørste nedgang på en enkelt måned nogensinde. Den største nedgang er stadig november 2009, da XP mistede 1,4 procentpoint. Vista mistede 0,7 procentpoint, hvilket er styresystemets hidtil største nedgang på en enkelt måned, og sluttede på 17,9 procent. December var anden måned i træk, hvor Vista mistede markedsandel - den tredje i løbet af de sidste fire måneder. Denne tendens tyder på en permanent nedgang, i takt med at brugerne opgiver Vista til fordel for Windows 7.

Men størstedelen af Microsofts tab af markedsandel siden lanceringen af Windows 7 22. oktober kommer fra Windows XP. Det otte år gamle styresystem har mistet 2,7 procentpoint i de sidste to måneder, mens Vista kun har mistet et procentpoint.

Microsofts nyeste styresystem har på den anden side øget sin markedsandel med 1,7 procentpoint og endte i december med en andel på 5,7 procent. Det betyder, at cirka én ud af hver 18. pc på nettet i sidste måned kørte Windows 7. Hvis styresystemet kan holde tempoet fra de sidste 60 dage, vil det nå op på syv procent i denne måned, hvilket er seks måneder hurtigere end det i sin tid lykkedes for Vista.

Windows 7 opnåede også en milepæl 1. januar 2010 med et dagligt højdepunkt af markedsandel på otte procent. Den forrige dagsrekord på 7,6 procent blev opnået 27. december 2009.

Mobile styresystemer vinder

Apples Mac OS X dykkede for anden måned i træk og afsluttede december på 5,1 procent efter en nedgang på statistisk ubetydelige 0,01 procentpoint. Mac OS X havde dog fremgang i de fleste af årets måneder: December var kun en ud af fem måneder i 2009, hvor Apples styresystem mistede markedsandele.

De mobile styresystemer er ifølge Net Applications årets vinder. De stod for 1,3 procent af alle styresystemer på de hardware-enheder, der tilsluttede internettet i december. Selvom deres andele fortsat er små - den størst var Java Platform Micro Edition med kun 0,53 procent efterfulgt af iPhone OS med 0,44 procent - så var de månedlige stigninger i visse tilfælde dramatiske.

Googles Android øgede eksempelvis sin markedsandel med 56 procent fra november til december, mens RIM og iPhone øgede deres andele med henholdsvis 22 og 20 procent.

Net Applications måler styresystemernes markedsandele ved at spore de maskiner, der surfer på de 40.000 websites, som firmaet overvåger for sine klienter, hvilket hver måned giver omtrent 160 millioner unikke besøgende. Firmaet afvejer derefter markedsandelene i forhold til det anslåede antal af hvert lands internetbrugere.

Disse data er frit tilgængelige på Net Applications' website.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere