Artikel top billede

ITEK giver dig online-hjælp til cloud computing

ITEK giver gode råd til virksomhederne om, hvad cloud computing egentlig er for en sky, og hvilke muligheder man bør kigge på.

It-brancheforeningen ITEK har udarbejdet en række vejledninger til virksomheder om cloud computing, så de ikke kun skal forlade sig leverandørernes anbefalinger.

"Cloud computing er blevet vældigt hypet, og vi har fået en masse henvendelser. Det lyder næsten for godt til at være sandt, siger de ude i virksomhederne," lyder det fra Henning Mortensen, konsulent i ITEK.

Når noget lyder for godt til at være sandt, er der som bekendt ofte noget om snakken. Men det er ikke ITEK's ærinde at tale imod cloud computing, men at hjælpe med at skabe klarhed over, hvad der egentlig findes af muligheder.

En virksomhed kan i princippet gå hen og blive 100 procent virtuel, når alle programmer afvikles på tynde klienter, og når selv ansvaret for driften af infrastrukturen er outsourcet til en leverandør.

"På den vis behøver virksomhederne færre og færre it-kompetencer internt, selvom jeg tvivler på, at vi kommer til at se helt virtuelle virksomheder. Det vil heller ikke være hensigtsmæssigt at skaffe sig af med al sin interne it-kompetence," siger Henning Mortensen.

ITEK definerer cloud computing inden for tre kategorier. Begreberne dækker over teknologier, der enten er velkendte, eller som i sig selv er blevet hypet.

Det er for eksempel Software as a Service (SaaS), Infrastruktur as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), grid computing, utility computing, serviceorienteret arkitektur (SOA) og Web 2.0.

På mere tilgængeligt dansk betyder SaaS, at der ligger et program et sted i skyen, og at det kan tilgås fra alle klienter på nettet. Det er webmail-programmer et godt, gammelkendt eksempel på.

Men i dag er det også muligt at tilgå tekstbehandling, regneprogrammer, ERP- og CRM-systemer, der ligger ude i skyen.

Skyen på dansk

PaaS betyder, at man kan udvikle, skræddersy og afvikle et program på nettet, og få præcis den regnekraft til det, som man måtte have brug for. Man får som virksomhed stillet en platform til rådighed til at lave sine programmer på. Platformen kan for eksempel være Java eller .Net.

PaaS var det koncept, som blandt andre IT Factory forsøgte at bryde igennem med, inden selskabet blev fældet af Stein Baggers leasing-karussel.

IaaS betyder, at man lejer fysisk infrastruktur, som for eksempel regnekraft, netværk eller lagerplads. Det er tæt beslægtet med Utility Computing, der betyder, at en service stilles til rådighed i netop den mængde, en kunde efterspørger.

Der er altså ikke nogen spildkapacitet i form af uudnyttet lagerplads eller regnekraft. Samtidig er hensigten, at det skal være let for kunden at skalere op eller ned efter behov.

Gammel vin og nye flasker

Fælles for alle disse muligheder er, at de ligger helt eller delvist på internettet, der i denne sammenhæng betegnes med metaforen skyen.

Dermed er det ikke længere virksomheden selv, der afvikler programmerne, men en leverandør placeret i skyen.

På den vis, er SaaS eller cloud computing gammel vin på nye flasker, for det er snart 10 år siden, at it-verden første gang introducerede ideen om at sælge programafvikling over nettet. Dengang hed det bare ASP, Application Service Provider.

ITEK peger på denne opstilling som et eksempel på en cloud-service: En virksomhed skal bruge et program, der kan lave komplicerede beregninger på tal. Programmet kan være egenudviklet (PaaS) eller et, man har købt adgang til (SaaS).

Tallene og regnekraften til at foretage beregningen kan være placeret i skyen (IaaS), så den kan tilgås fra en uintelligent klient - uanset platform. I dette tilfælde befinder det hele sig i skyen, mens resultatet af beregningen bliver vist på en klient.

Således kan virksomheden i princippet blive fuldstændig virtuel, og nøjes med at levere strømmen til de dumme klienter. Det eneste, virksomheden selv har, er links, som binder data på nettet sammen med applikationer og regnekraft. Serviceaftaler med leverandører i skyen, som virtuelt hoster applikationer, regnekraft og data, betales automatisk via netbanken.

Fordele og ulemper ved skyen

ITEK lister her fordele og ulemper ved cloud computing, og der kan læses meget mere på ITEK's hjemmeside.

Fordele:
• Efterspørgslen er let skalerbar.

• Efterspørgslen kan hurtigt svinges fra leverandør til leverandør, alt efter hvem der er bedst og billigst.

• Investeringer i eget datacenter kan reduceres.

• Man kan lettere dele data med forretningspartnere og generelt forbedre forretningsprocessen.

• Man kan minimere iværksætteromkostningerne (lav entry-barriere).

• Man kan integrere egne systemer ud i skyen eller danne private skyer med nære samarbejdspartnere.

• Man behøver ikke så mange it-kvalificerede medarbejdere.

• Man kan få fokus på grøn it, fordi den samlede mængde energi, der bruges til at holde it-systemerne i luften, vil blive reduceret, når det hele samles i datacentre.

Ulemper:
• Man har ikke længere samme kontrol med sikkerheden i betydningen tilgængelighed af data og services samt fortrolighed og integritet af data.

• Det er ikke sikkert, at applikationerne i skyen faktisk kan samarbejde (interoperabilitet) eller kan fungere hjemme i virksomheden (portabilitet).

• Der skal stadig håndteres licenser og arbejdes med forskellige elementer af lifecycle for data.

• Overvågning og performancemåling kan blive mere kompliceret i takt med mindre kontrol med egne data, regnekraft og applikationer.

• Da man sjældent ved præcis hvor data befinder sig, kan det være vanskeligt at sikre, at forskellige typer lovgivning - for eksempel persondataloven - overholdes.

• Afhængighed af at være online på de rette tidspunkter forøges betydeligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere