Artikel top billede

IBM bygger chip af DNA-molekyler

Forskere fra IBM eksperimenterer med at bruge DNA-molekyler til at bygge bittesmå kredsløb, der kan komme til at danne grundlaget for mindre og hurtigere computerchip.

Computerworld News Service: IBM forsker i metoder til at få DNA til at arrangere sig selv i mønstre på overfladen af en chip og derefter fungere som en slags stillads, hvorpå millioner af bittesmå kulstof-nanorør og nanopartikler placeres.

Et sådan netværk af nanorør og nanopartikler kan komme til at fungere som forbindelsesledninger og transistorer på fremtidige computerchip, forklarer forskerne fra IBM.

I årtier har chipproducenterne ætset mindre og mindre mønstre ned på overfladen af chip for at øge ydelsen og reducere strømforbruget.

De hurtigste chip i dag produceres ved en 45 nanometer-proces, men når processen dykker under de 22 nanometer inden for få år, bliver fremstillingen af chip langt dyrere og mere besværlig, påpeger Bob Allen, som er senior manager for kemi og materialer hos IBM Research.

Den ny teknik bygger på tidligere forskning udført af Paul Rothmund fra California Institute of Technology, som regnede ud, at man kan få DNA-molekyler til at "selv-organisere" sig i bittesmå former såsom trekanter, kvadrater og stjerner.

Denne tilgang benytter sig af DNA's naturlige egenskab til at inkorporere store mængder af kompleks information, der kan anvendes til forskellige typer af aktiviteter.

For at lave sådan en chip skaber forskerne først litografiske skabeloner - som er de mønstre, kredsløb skabes ud fra - ved hjælp af traditionelle chipfremstillingsteknikker.

Derefter hælder de en DNA-opløsning over silicium-overfladen, og de bittesmå trekanter og kvadrater - som forskerne kalder DNA-origami - arrangerer sig selv efter de litografiske skabeloners mønstre.

Fremtidens chip-teknologi?

Forskerne fra IBM har sammen med Rothmund regnet ud, hvordan man kan afsætte lag af millioner af nanorør og nanopartikler over sådanne stilladser af DNA, hvor de således knytter sig fast og udgør bittesmå, integrerede kredsløb.

"Hvis vi med utrolig præcision kan placere disse små origami ordentligt på pladens overflade, så kan vi bruge DNA's egenskaber til at skabe printplader i nanoskala," forklarer Allen.

DNA's selvorganiserende egenskaber er et nøgleelement, der er afgørende for at opnå større præcision i design og fremstilling af chip, fremhæver IBM-forsker Greg Wallraff, som er medforfatter af en videnskabelig artikel om denne forskning.

"Sværhedsgraden for nanofremstilling stiger voldsomt," siger Wallraff.

Selvom denne teknologi ser lovende ud, så er den årevis fra praktisk udnyttelse, advarer forskerne.

"Det er for tidligt at sige, om dette vil give en afgørende ændring inden for chipfremstilling," siger Allen. "Men vi ret entusiastiske over potentialet ved denne teknik."

Hvis alt går efter planen, kan dette føre til en ny måde at afsætte detaljer på overfladen af chip, der vil gøre det muligt at fremstille halvledere, der er endnu mindre, hurtigere og mere strømeffektive, end de er i dag.

En afhandling, der beskriver forskernes resultater, blev offentliggjort søndag i tidsskriftet Nature Nanotechnology.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere