Artikel top billede

Derfor vil giganterne Nokia og Intel sove i ske

ComputerViews: Intel og Nokia har begge pænt store huller i deres mobil-paletter. Vil de to giganter kunne føre hinanden til verdens rigdom og leve lykkeligt til deres dages ende?

ComputerViews: Det giver altid genlyd, når to selskaber, der hver især er altdominerende inden for deres felt, indgår partnerskaber.

Derfor rumler jorden da også under mægtige Nokia og mægtige Intel, som trods deres respektive mægtige styrker håber at kunne hjælpe hinanden med et nyt partnerskab, som Computerworld som det første danske medie kunne løfte sløret for tirsdag.

Sagen er nemlig, at både Intel og Nokia har pænt store huller i deres fremskudte bolværk mod markedet for avancerede håndholdte enheder, som på alle måder står til at blive et af fremtidens vigtigste og mest lukrative markeder for både mobil-producenten Nokia og chip-producenten Intel.

Nye enheder og ny chiparkitektur

Ambitionerne i samarbejdet fejler intet.

Nokia og Intel vil samarbejde om at udvikle nye mobile enheder og ny chip-arkitektur målrettet de håndholdte enheder, ligesom de vil samarbejde om en stribe mobile Linux-løsninger.

Et sted i horisonten ligger en ambition om at udvikle en helt ny type mobile apparater, der kan få fat i et andet publikum end de forbrugere, der i dag anvender netbooks og avancerede mobiltelefoner.

Målet er at forene mobiltelefonen og en regulær computer, lyder meldingen fra Intel og Nokia, der ellers er yderst sparsomme med konkrete detaljer om eventuelt kommende produkter, der er født af samarbejdet mellem de to selskaber.

Analytikere vurderer, at samarbejdet med Intel kan indikere, at Nokia kan være på vej ind på netbook-markedet med veritable netbook-computere på bedding.

Mod rigdom og velstand

Matchet mellem de to selskaber ligger da også lige for. Intel er verdens førende chip-producent og ved i sagens natur en del om chip.

Til gengæld har selskabet trods en mangeårig ambition og indædt stræben fortsat ikke formået at få ordentligt fodfæste på mobil-markedet.

Her regerer Nokia til gengæld. Med masser af viden om mobiltelefoner, men en elendig kompetence-vifte, når det handler om computere og pc'er, hvor Intel altså står stærkt med en meget bred vifte af produkter, der er mere avancerede end de Arm-chip, som Nokia i dag primært anvender.

Hertil kommer, at Nokia længe har skulet længselsfuldt efter Apples iPhone og den enorme succes, som iPhonen har haft med sin stærke software og det omfattende underholdnings-økosystem, der omgiver den.

Her forestiller Nokia sig, at selskabet kan udvide øko-systemet rundt om Nokia-apparaterne ved at anvende Intel-chip, da det vil give mulighed for, at brugerne afvikler x86-baserede applikationer på Nokia-enhederne.

Vigtigt er det imidlertid også, at stærke selskaber som Nokia og Intel har massevis af ressourcer til at forfølge deres mål - også over lang sigt.

Der skal mange fejlskøn til, hvis Nokia skal misse ambitionen om at komme ind på computing-markedet, ligesom Intel med sin styrke har kraft nok til at komme ind på mobilmarkedet på et eller andet tidspunkt.

Derfor er man i både Nokia og Intel klar over, at det andet selskab udgør en potentiel hovedkonkurrent i kampen om markedet for de avancerede håndholdte enheder - en konkurrent, der altså nu for begge parters vedkommende er eliminieret for øjeblikket med det nye partnerskab.

Nokia skubber på Atom - Intel får 3G

Med det nye tætte samarbejde vil Nokia desuden få direkte indflydelse på udviklingen af Intels mobilchip, Atom, der nu kan designes direkte i den retning, som Nokia ønsker at bevæge sig.

Intel får til gengæld 3G, hvilket udfylder et markant hul i selskabets portefølje. Intel har hidtil lagt vægten på Bluetooth, Wi-Fi og Wimax.

Nokia sidder temmelig tungt på de intellektuelle rettigheder til 3G, og samarbejdet betyder, at 3G nu kommer med i viften af teknologier, som Intel vil forbederede fremtidige arkitekturer til.

Det betyder, at Intel vil bygge 3G ind i nye processorer, hvilket vil gøre selskabet i stand til at konkurrere bedre med eksempelvis iPhone, der i dag har 3G som standard i modsætning til eksempelvis Intel-baserede netbooks, der i dag kun sjældent har 3G.

Så alt i alt er der tale om et fornufts-ægteskab af de - ja - mere fornuftige, der giver mening for begge selskaber - også selv om det ikke skulle kaste et konkret produkt af sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere