Velkommen til mandagens morgen-briefing fra Computerworld.
Det er mandagen efter en af årets store julefrokost-weekender.
Er du en af dem, der eventuelt stadig er en kende ramt af weekendens snapse-brændere, vild dans på dansegulvet med nissehuse på og mængder af fed flæskesteg og arbejdsgiver-betalt bar, så vil jeg minde dig om de vise ord, som jeg altid hørte, da jeg som ung begyndte at gå i byen 'og bulder,' som det hed i Vestjylland, hvor jeg voksede op:
"Ska du være en karl om æ nat, ska du også være en karl om æ daw,' lød det igen og igen, når tømmermændene sled i den unge mands hoved mandag morgen.
Der er med andre ord ingen kære mor, og vi skal til det.
Frisk på morgen-kvisten i nattemørket med sine fingre hakkende på tastaturet har du Dan Jensen, der i denne uge som redaktionens morgen-tjener har fornøjelsen af at stå tidligt op (faktisk tidligere op end hønsene) - og gå endnu tidligere i seng.
Vi handlede for 1,2 milliarder kroner via MobilePay i fredags
Danskerne indkøbte varer via MobilePay for 1,2 milliarder kroner i fredags, hvor det jo var Black Friday.
Vipps MobilePay, der står bag løsningen, meddeler, at det svarer til en stigning på 32 procent i forhold til 2023.
Ifølge chef for e-handel i selskabet, Casper Højgaard, kan stigningen hænge sammen med, at Black Friday i år faldt på lønningsdag.
MobilePay meddeler, at der især var tryk på fredag aften. Mellem klokken 20 og 21 blev MobilePay anvendt 124.000 gange i butikker, der i denne time solgte for 84 millioner kroner.
Selskabet registrerede i alt 1,8 millioner transaktioner fredag. Især danskere mellem 47 og 53 år stod for handlerne.
Erhvervslivet vil have bedre tele-regler
Dansk Erhverv, Teleindustrien og DI Digital vil have Folketinget til at forsøge at få EU til at blødgøre de nuværende regler for konsolideringer i telemarkedet.
De tre organisationer peger i et brev til Folketingets Digitaliseringsudvalg på, at der er stort behov for det, som de kalder for ‘mere nuancerede regler for konsolidering på telemarkedet.”
De er bekymrede for, at teleselskaberne vil skrue ned for investeringerne, hvis ikke reglerne ændres. Reglerne i dag bygger ifølge dem først og fremmest på hensyn til forbrugerpriserne - og ikke eksempelvis it-sikkerhed i den kritiske infrastruktur.
“En øget konsolidering af netværksinfrastrukturen i sektoren kan hjælpe med at skabe stordriftsfordele og sikre forudsætningerne for de nødvendige investeringer il at fremtidssikre den samfundskritiske infrastruktur,” skriver de i brevet, som du kan læse her.
Du kan læse mere om problematikken i denne Computerworld-artikel: Danske teleinvesteringer på flere hundrede milliarder kroner er slet ikke nok: Advarselslamper er begyndt at blinke.
Danmark vil udveksle krypto-oplysninger med mere end 60 lande
Danmark går med i en ny aftale om udveksling af oplysninger om handel med kryptovaluta med mere end 60 lande.
Aftalen kaldes for Carf, hvilket står for ‘crypto-asset reporting framework.’
De danske skattemyndigheder vil med aftalen modtage oplysninger om danske virksomheder og borgeres handel med krypto-valuta fra skattemyndighederne i en lang række lande uden for EU.
“Udvekslingen vil blandt andet omfatte identifikationsoplysninger om de handlende, oplysninger om køb og salg, krydshandler mellem forskellige kryptoaktiver samt visse overførsler som fx airdrops, hvor kryptoaktiver tildeles gratis som en reklamegave,” meddeler Skatteministeriet om den nye aftale i denne pressemeddelelse.
Ballade om Aseteks aktie-planer
Det har vakt harme hos danske Aseteks stor-aktionær, Nordic Compund, at et flertal af selskabets aktionærer - herunder ATP - har stemt for en aktie-udvidelse, skriver Børsen.
Aktiesalget skal indbringe 115 millioner kroner til det kriseramte selskab, der med hovedkvarter i Svenstrup i Nordjylland producerer kølesystemer til især datacentre og gaming-pc’er.
Selskabet blev børsnoteret i 2013, men aktien er blevet mere end halveret.
Nordic Compound sidder på 13 procent af aktierne, og direktør Jakob Have er meget utilfreds med planerne.
“Det virker helt ekstremt, at der skulle være brug for så stor en kapitaludvidelse. Som det ser ud lige nu, bliver vi eksisterende aktionærer jo fuldstændigt udvandet,” siger han til Børsen.
Millioner til ny digital taskforce for kunstig intelligens
Folketinget bevilger tre millioner kroner til Finansministeriet til etableringen af den nye digitale taskforce for kunstig intelligens, som regeringen har aftalt sammen med KL og regionerne.
Taskforcen skal blandt andet ‘sætte retning og ambition for udnyttelse af kunstig intelligens i den offentlige sektor,” som det hedder.
Den kommer til at bestå af et sekretariat med ansatte, som er udlånt fra flere ministerier, KL og regionerne. I bestyrelsen finder vi en række departementschefer og direktørerne for KL og Danske Regioner.