Ny generation af Pentium M

Intel har lanceret Pentium M baseret på 90 nanometer teknologi. Processoren med kodenavnet Dothan har frekvenser op til to gigahertz. Med Dothan begynder Intel at udstyre processorerne med modelnumre, så den hurtigste Pentium M også kendes som nummer 755.

Indhold

Tre nye processorer beregnet til bærbare pc'er har set dagens lys. Chipgiganten Intel er nemlig begyndt at fremstille Pentium M, der indgår i Centrino-platformen, med 90 nanometer teknologi.

Den nye generation af Pentium M-processorer, der hidtil har været kendt under kodenavnet Dothan, får to megabyte L2-cache, og det er dobbelt så meget som den afgående generation med kodenavnet Banias. En større mængde cache-hukommelse betyder højere ydelse i hukommelses­intensive programmer.

De tre nye Pentium M Dothan har frekvenser på 2,0, 1,8 og 1,7 gigahertz. Når den bærbare pc kører på batteriet, kan frekvensen sænkes til 600 MHz. På den måde kan der spares på batteriet.

Lanceringen af Pentium M Dothan er også startskuddet for en ny måde at benævne Intel-processorer. Fremtidige processorer bliver forsynet med et trecifret nummer, der skal gøre det lettere for forbrugerne at finde ud af, hvor hurtig processoren er.

Således får en 2,0 GHz Pentium M Dothan nummer 755, mens de to langsommere modeller får numrene 745 og 735. Så er spørgsmålet selvfølgelig, om forbrugerne rent faktisk føler sig hjulpet af de nye numre, eller om de bare bliver forvirret på et højere plan.

Pentium M Banias, der er fremstillet med 0,13 mikron teknologi, får ikke numre, idet de nye modelnumre kun gives nye processorer. Således vil kommende Celeron- og Pentium 4-processorer også få tildelt modelnumre.

Pentium M Dothan består af 140 millioner transistorer fordelt på 83,6 kvadratmillimeter. Til sammenligning havde Pentium M Banias kun 77 millioner transistorer på 82,8 kvadratmillimeter. De to chips er altså næsten lige store, men den nye fremstillingsteknologi har givet plads til langt flere transistorer. De ekstra transistorer går hovedsageligt til den større cache-hukommelse.

Det maksimale strømforbrug for Pentium M Dothan er 21 watt, og det er 3,5 watt mindre, end Banias bruger.

De første udgaver af Dothan har en busfrekvens på 400 MHz nøjagtigt lige som Banias. Senere på året bliver systembussens frekvens sat op til 533 MHz i forbindelse med lanceringen af et nyt chipsæt.

Indtil videre benytter ærkekonkurrenten AMD 0,13 mikron teknologi til fremstilling af processorer. AMD har netop lanceret to nye Athlon 64 til bærbare pc'er, nemlig Mobile Athlon 64 2800+ og 2700+. Disse processorer bruger 35 watt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere