Artikel top billede

Kan lægerne bruge Google Flu Trends til at påvise epidemier under opsejling?

Kan Google forudsige dansk influenza-epidemi?

Ud fra de ord, som folk søger på, kan Google længe før lægerne forudsige en kommende influenza-epidemi. Men holder det i virkeligheden?

Når feberen melder sig, øjnene løber i vand og krillerhosten driver omgivelserne og én selv til vanvid, søger danskerne mod nettet.

Her åbner de deres yndlingssøgemaskine Google og taster søgeord som feber, hoste og influenza, i håbet om at finde hjælp mod lidelserne.

Med applikationen Google Trends kan man se hvilke ord, der søges mest på.

Dermed kan søgningerne give et vink om, at for eksempel en influenza-epidemi er på vej.

Det er gribende enkelt. Om sommeren søger folk gode råd, når de er blevet skoldet af solen, i foråret handler det om pollen og allergi, mens den om vinteren står på feber og hoste.

Google: Pålidelig model
Google spørger sig selv, om tendenserne nu også er pålidelige. Kan man skabe en realistisk model på et fænomen i den virkelige verden på baggrund af søgeresultater på internettet?

Ja, mener Google, for der er en klar sammenhæng mellem, hvor mange mennesker, der søger på influenza-relaterede ord og på hvor mange, der rent faktisk bliver syge.

Selvfølgelig er ikke alle, der søger på ordet influenza, syge, men mønstret er klart, mener Google. Og bakker argumenterne op med de offentlige statistikker over sygdomstilfælde.

I USA er det CDC, der står for U.S. Centers for Disease Control and Preventention, som indsamler tallene, og de indrapporerterede antal sygdomstilfælde stemmer fint overens med Google-tallene.

Google kunne også vise, hvorledes influenzaen bredte sig over de forskellige landsdele og var i influenzasæsonen 2007-2008 i stand til at påvise epidemien to uger tidligere end CDC selv.

Epidemiolog: Google er ikke valid
Google leverer også danske statistikker.

Men på Statens Serum Institut i København afviser overlæge Steffen Glismann i Epidemiologisk afdeling blankt, at Google Flu Trends har videnskabelig validitet.

"Det behøver ikke være influenza, folk fejler. Det afspejler kun, hvad folk klikker ind på," siger han.

Googles påvisning af den amerikanske influenza-epidemi 2007/2008 to uger før de officielle tal gør ifølge Steffen Glismann ikke Google Flu Trends mere brugbar.

"For hvad skal man bruge Googles tal til, hvis man ikke har de rigtige tal at sammenligne med?" spørger han.

Fugleinfluenza, hvor?

Er der for eksempel udbrud af fugleinfluenza i Sydtyskland, så ville man se en masse danske klik. Men det betyder ikke, at der nødvendigvis er fugleinfluenza i Danmark.

"Hvad får folk til at klikke? Er de syge eller bekymrede? Kender de nogen, der er syge? Det er ikke et udtryk for sygelighed, men for bekymring," siger Steffen Glismann.

Seruminstituttets epidemiologiske afdeling modtager daglige indrapporteringer fra landets vagtlæger og ugentlige rapporter fra de praktiserende læger.

"Vores informationer er valide, fordi det er en fagperson, lægen, der registrerer, om en person har influenza. Google er meget lidt specifik, og vi giver sjældent køb på specificiteten, hvis det giver anledning til for stor usikkerhed," siger Steffen Glismann.

Der er udbredt influenza i Europa i øjeblikket, som man kan forvente på denne tid af året, men der er ikke tale om en epidemi, lyder det fra overlægen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere