Artikel top billede

Pas på - dit Word-dokument er en sladrehank

Alt for ofte er der skjulte informationer i de dokumenter, som vi sender ud af huset eller lægger på firmaets hjemmeside.

Dit Word-dokument kan blotlægge mængder af uønsket information, når du sender det ud af huset.

Det bør være børnelærdom, men mange glemmer det alligevel.

Glemmer at fjerne de såkaldte metadata, der indeholder oplysninger om navnet på dokumentets forfatter, forfatterens arbejdsplads, hvornår dokumentet er oprettet, og i visse tilfælde kan det også være muligt at fremkalde tekst, der tidligere er blevet slettet.

I sidste uge granskede Morgenavisen Jyllands-Posten metadata i den pressemeddelelse, som Naser Khader (MF) udsendte, da han trådte tilbage som partiformand for Liberal Alliance.

Dokumentet var oprettet mandag den 5. januar klokken 00.28 på hans hustrus computer. Ifølge avisen tyder det på, at Khader ikke havde planlagt sin afgang gennem længere tid.

Naser Khader er ikke den eneste, der udsender pressemeddelelser som Word-dokumenter. Computerworld modtager ofte pressemeddelelser i Word-dokumenter.

Ringe kendskab til problemet

IT- og Telestyrelsen vurderer, at der kan være en sikkerhedsrisiko forbundet med, at sende pressemeddelelser ud i Word-dokumenter.

Og mange danskere har ikke kendskab til risikoen, mener Thomas Kristmar, chefkonsulent i IT- og Telestyrelsens afdeling for it-sikkerhed.

"Når du eksempelvis udsender en pressemeddelelse som Word-fil, kommer der en række skjulte informationer med, hvis du ikke gør noget for at fjerne dem. Det er en klar sikkerhedsrisiko, som vi mener danskerne bør være opmærksomme på," siger Thomas Kristmar.

For at udbrede kendskabet til problemet har IT- og Telestyrelsen i samarbejde med Datatilsynet taget initiativ til at udgive en pjece, der oplyser om problemstillingen.

Og det er med god grund ifølge Tommy Kaas, partner i konsulentvirksomheden Kaas og Mulvad, som rådgiver og underviser journalister i computerstøttede research-metoder.

"Det er slet ikke ualmindeligt, at du på virksomheders hjemmesider kan finde Word-dokumenter med skjulte rettelser, Powerpoint-dokumenter, hvor der ligger skjulte noter eller Excel-filer, hvor der er skjulte kolonner med mellemregninger, som det ikke er meningen, at andre skal se," siger Tommy Kaas.

Tommy Kaas mener, at det bør være en rutine at rense ud i dokumenternes uønskede data på samme måde, som man gennemgår tekster for stave- og kommafejl, før de lægges ud på hjemmesider eller sendes som pressemeddelelser til medier og samarbejdspartnere.

Sådan undgår du at afsløre oplysninger

I Word, som er det mest udbredte tekstbehandlingsporgram, kan det gøres ved at sætte flueben i feltet "fjern personlige oplysninger fra filegenskaber" (vælg menupunktet funktioner, herefter indstillinger og klik på fanebladet sikkerhed) og ved at slå Words korrekturværktøj fra (vælg menupunktet funktioner og klik herefter på ændringer).

Der findes også et gratis tilføjelsesprogram til Microsoft Office, der automatisk fjerner informationerne.

En anden mulighed er at konvertere alle dokumenter, der offentliggøres, til pdf-formatet. Den løsning har Statsministeriet valgt, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2004 blev udsat for kritik, da et Word-dokument med hans nytårstale afslørede, at dele af talen var skrevet af en chef i Dansk Industri.

Men ifølge Tommy Kaas er selv konvertering til pdf-formaet ikke 100 procent sikker.

"I pdf-filen kan der også stå oplysninger om både afsender og oprettelsestidspunktet. Men der er ingen tvivl om, at det mere sikkert at konvertere dokumenter til pdf-filer," siger Tommy Kaas.

Billeder sladrer også

Billeder taget med digitalkameraer indeholder ofte også metadata.

Den nyeste iPhone, og en lang række andre kameratelefoner med GPS, har geotagging, der gemmer GPS-koordinater, som fastslår, hvor i verden et billede er taget.

Netop metadata i billeder var i 2004 ved at bringe Harry Potter forfatteren J.K Rowlings forlag på sporet af en person, der ulovligt havde affotograferet alle siderne i den nyeste Harry Potter bog, og offentliggjort dem på nettet før udgivelsesdatoen.

Ifølge den britiske avis The Times afslørede metainformationer, at billederne var taget med et kamera af mærket Canon Rebel 350 med serienummeret 560151117.

Med serienummeret i hånden vil det være muligt at afsløre præcist hvilken butik, der har solgt kameraet. Og det vil endda være muligt at identificere ejeren, hvis personen har registreret kameraet på Canons hjemmeside eller har haft det indleveret til reparation.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect

KMD A/S

Team Leader

team.blue Denmark A/S

Account Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering