Artikel top billede

Militæret trues af falske chip

Falske kinesiske computerchip truer den amerikanske hærs våbensystemer. Det danske forsvar kan ikke afvise, at en falsk chip kan ende i en dansk F16.

Når det amerikanske forsvarsministerium Pentagon køber computerchip til reservedele og vedligeholdelse, er 15 procent af chippene falske.

De stammer hovedsagligt fra kinesiske sidegadeindustrier, hvor arbejdere under kummerlige forhold stripper gamle pc'ers printkort for komponenter, som påtrykkes en ny dato og eventuelt et navn på en mærkevareproducent.

Det fortæller den amerikanske civilingeniør Robert P. Ernst, som har arbejdet for det amerikanske militær i 26 år til det amerikanske erhvervsmagasin BusinessWeek, der i oktober bragte en længere artikel om den amerikanske hærs problemer med falske computerchip.

Det er sandsynligt, at falske chip i flere tilfælde har været medvirkende årsag til problemer med alt fra kampfly og helikoptere til hangarskibe og radaranlæg.

400 falske routere

Det er ikke kun risikoen for havarier af kritiske systemer og fartøjer, der bekymrer den amerikanske hær. Risikoen for at blive udspioneret af fjenden er også til stede.

Et eksempel er de flere hundrede falske kinesiske routere, der over de seneste fire år, har fundet vej til både hæren, flåden og luftvåbnet.

Routerne var mærket, så de så ud til at være blevet produceret af den amerikanske netværksvirksomhed Cisco i San Jose, Californien, og der kører i øjeblikket retssager mod de mistænkte i svindlen.

En talskvinde for Cyber Security-enheden i den nationale efterretningstjeneste fortæller om beslaglæggelse af mere end 400 falske routere, og siger, at de falske produkter kædes sammen med nedbrud af kritiske netværk, og at de endda muligvis indeholder skjulte bagdøre, der kan kompromittere følsomme data og sikkerheden i netværket.

Kina: Det gør alle her
Ifølge BusinessWeek bruger Pentagon årligt 3,5 milliarder dollars alene i elektroniske reservedele. Det enorme behov for reservedele afgør, at besparelser på indkøb står højt på dagordnen.

Samtidig er mange af våbensystemerne ikke just udviklet i går, og dermed er efterspørgslen på chip af ældre dato stadig stor.

BusinessWeek har talt med en leder af en af de chipfabrikker i Kina, der annoncerer med, at virksomheden sælger chip og kredsløb til "militær" brug.

Disse chip formodes at have større holdbarhed end kommercielle komponenter, og kan for eksempel fungere under ekstreme temperaturer.

Direkte adspurgt erkender chefen for den kinesiske fabrik, at komponenterne er falske, og at datoerne på standardchipsene bliver slebet af og erstattet med et militært mærke. Det gør alle her, siger han.

"Datoerne er 100 procent falske, fordi de komponenter, der pilles af printpladerne er fra 80'erne og 90'erne, og kunderne efterspørger produkter fra efter 2000," siger den kinesiske leder.

Danske forsvar er ubekymret

De falske produkter finder vej ind i hjertet verdens mest moderne militær via helt almindelige salgskanaler, hvilket vil sige via internettet.

Når kinesiske sidegadeindustrier har strippet gamle computere, og forfalsket mærkerne på komponenterne, tilbydes produkterne i online-annoncer, som ses af mæglervirksomheder, der sælger udstyr til hæren.

Mange af de chip, der skal bruges i våbensystemerne er gamle, og det giver markedsmuligheder for folk, der ikke er helt fine i kanten.

Mæglervirksomhederne parrer forespørgsler fra forsvarsministeriet på ofte ældre chips, der er svære at skaffe.

Det er tit billigere at bruge ressourcer på at skaffe en sjælden, gammel chip, end at ændre et ældre våbensystem, lyder argumentationen fra Pentagon.

Dummeslag fra Intel

Det driver dem i armene på chip-mæglere, der benytter sig af tvivlsomme kinesiske chip-leverandører, i stedet for at handle direkte hos producenterne.

Denne holdning til pris over kvalitet får en af verdens førende chip-producenter til at uddele dummeslag til Pentagon.

"Vi har i ti år sagt til Forsvaret, at de skal købe deres chip hos os eller hos en anden autoriseret leverandør. Men militæret går slavisk efter den laveste pris uden at tjekke kvaliteten," siger Intel-talsmand Chuck Mulloy.

Danmark: Ikke et fokusområde
I det danske forsvar er oprindelsen af de chip, der sættes i våbensystemerne, ikke et fokusområde, oplyser chef for Forsvarsstabens IKT-Planlægningssektion, oberstløjtnant Peter Elkjær, som er ansvarlig for overordnet planlægning og styring af udviklingen af it og kommunikationsteknologi.

For eksempel er komponenterne i Forsvarets F16-fly helt og holdent amerikanske, og det danske forsvar har ingen realistisk mulighed for at undersøge oprindelsen af samtlige chip i de komponenter, der leveres fra den amerikanske producent.

"Stumperne kommer fra USA og er de samme, som der sidder i de amerikanske fly. Vi har ingen mulighed for at undersøge, om det er de forkerte chip, der sidder i de ting, vi får leveret. Det er deres systemer, og vi kan kun undersøge ned til et vist niveau," siger han.

En kinesisk kopi-chip kan altså godt finde finde vej til et dansk F16-fly.

"Det kan man da ikke afvise," siger Peter Ekjær.

Det danske forsvar har ikke haft eksempler på nedbrud, der kan relateres til kopi-chip.

"Det er ikke noget, vi betragter som et problem, og det er ikke et fokusområde," siger han.

Ifølge Forsvarets Materieltjeneste er det leverandørens ansvar, at det materiel, der leveres er lovligt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Det fremgår også af kontrakterne, at leverandøren skal stå inde for, at han besidder alle rettigheder til det materiel, der leveres, og at han skal sikre sig, at tilsvarende gælder for tredjeparts materiel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere