Artikel top billede

Teleanalytiker: Satellit-bredbånd er en dårlig løsning

EU overvejer at investere i satellit-bredbånd, så alle europæere kan få internetadgang. Men satellit-teknologi bliver aldrig en god løsning, mener dansk teleanalytiker.

Det lyder som en smart løsning, men teknologien er bare elendig til formålet.

Sådan lyder reaktionen fra teleanalytiker Torben Rune fra Netplan, efter Computerworld i dag har fortalt, at EU kan være på vej med milliarder af kroner til blandt andet satellit-bredbånd.

Målet er at koble de europæere, der ikke allerede har adgang til bredbåndsteknologier som ADSL, kabel-modem og mobilt bredbånd, på internettet.

Fordelen ved satellit-bredbånd er, at man kan nå ud i fjerne afkroge af Europa, hvor de andre teknologier ikke er endnu, for eksempel i Alperne.

"Men det er basalt set en dårlig løsning," siger Torben Rune.

Fint til tv, elendigt til internet

Selvom mange danskere kender satellit-signalet fra den parabol på taget, der giver liv til stue-alteret, skal man nemlig ikke forvente den samme positive oplevelse, hvis man har en satellit-baseret internetforbindelse.

"Internettet er ikke bygget til den form for kommunikation. Selvom der kan rådes bod på det på forskellig vis, bliver satellit-bredbånd aldrig en optimal løsning. Det skyldes simpelthen radiobølgernes hastighed. Der er rigtig fælt langt ud til de her satellitter, og der er rigtig langt ned igen," forklarer Torben Rune.

Han forklarer, at satellitterne fungerer så godt til tv-signaler, fordi der i den sammenhæng er tale om en flydende data-strøm og om envejskommunikation.

På internettet forholder det sig anderledes, fordi mange applikationer fungerer ved, at du får en klump data af gangen - og den næste klump får du først, når din PC har sagt OK til den første.

"Når der både er forsinkelse på signalet til og fra computeren, betyder det, at der kommer alt for lang ventetid for internet-brugeren. Derfor er satellit ikke særlig velegnet til interaktivitet. Det bliver hurtigt meget tungt," siger Torben Rune.

FWA er den mest oplagte teknologi

Teleanalytikeren tilføjer, at et andet problem er, at båndbredden er meget begrænset, når det kommer til upload-hastigheder.

"Realistisk set vil man kunne fra nogle hundrede kilobit få noget, der minder om mobil data-hastigheder, og så undtagelsesvis op til to megabit - hvis man ellers har økonomien til det," forklarer Torben Rune.

Han henviser til, at han selv var med til lave opsætningen på det satellit-link, der forbandt Galathea-ekspeditionen med Danmark.

Dengang havde man 1,8 Mbit/s hele vejen rundt om jorden, men det var også et ganske dyrt setup, forklarer Torben Rune.

Så selvom satellit-bredbånd kan være velegnet i forskellige sammenhænge, for eksempel til bjergbestigere, hvor man har brug for en forbindelse på atypiske steder, bliver det aldrig et optimalt valg som bredbåndsteknologi.

"Men hvis vi ser bort fra de tilfælde, hvor satellit stort set er den eneste mulighed, vil jeg mene, at en teknologi som FWA er langt mere brugbar. Der er en masse erfaring med at bruge den også i øde områder," lyder forslaget fra Torben Rune.

FWA står for Fixed Wireless Access og er en radioteknologi, som blandt andre Clearwire, Butlernetworks og Elro herhjemme arbejder med i form af deres WiMax-forbindelser.

Med FWA kommer man dog ud for andre udfordringer, fordi der skal strøm frem til sendemasterne, der typisk ikke rækker mere end 25-30 kilometer.

Det er naturligvis ikke det store problem i et land som Danmark, men kan være det andre og mere øde steder på kloden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere