Artikel top billede

Rigshospitalet afviser mobil-razzia trods livsfare

Flere forbryder sig mod Rigshospitalets mobil-forbud, men alligevel lader Rigshospitalet det være op til den enkelte at slukke telefonen - også selv om tændte mobiler kan føre til dødsfald.

Landets største sygehus, Rigshospitalet, anerkender mobiltelefoner som livsfarlige på hospitalets gange og sengeafsnit.

Men hospitalet vil ikke fratage patienter, pårørende og personalet deres mobiltelefoner.

"Vi vil meget gerne sørge for, at folk ikke benytter deres mobiltelefoner på hospitalet. Men det vil være et angreb på folks personlige frihed, hvis vi fratager dem deres mobiltelefoner ved indgangen til hospitalet," fortæller teknisk chef Ole Bergsten fra Rigshospitalets medikotekniske-afdeling

Ifølge Ole Bergsten har hospitalet aldrig overvejet at konfiskere mobiltelefoner på hospitalet.

I stedet opfordrer han folk til at respektere skilte-forbuddet mod brugen af mobiltelefoni og slukke deres mobiltelefoner, når de går ind på hospitalet.

Farlige signaler

Rigshospitalet dokumenterede i september, at en mobiltelefon fik en dråbetæller til at tilføre en patient én milliliter medicin i timen frem for de tilsigtede fem milliliter.

Den slags fejl kan få drastiske følger.

"Der er en risiko for, at folk kan dø som følge af fejlfunktioner på det tekniske udstyr forårsaget af tændte mobiltelefoner," siger Ole Bergsten og understreger, at der endnu ikke er konstateret dødsfald som direkte følge af mobilbrug.

Ole Bergsten erkender samtidigt, at patienter, pårørende og personalet jævnligt forbryder sig mod den forbudte brug af mobiltelefoner.

"Folk tror jo, at de ved bedst selv og holder mobilen tændt. Til sammenligning bliver alle mobilerne sandsynligvis slukket i et fly, fordi man jo selv kan styrte ned," siger Ole Bergsten.

Måling af mobiltelefonens signaler

Hvis man ikke vil indføre mobil-razziaer, og samtidigt vil reducere faren for, at mobiltelefoner kan være direkte dødsårsager på et hospital, kan mobil-detektorer være vejen frem.

En mobil-detektor måler en tændt mobiltelefons relativt høje frekvens og signal, der konstant udsendes og vil være kraftigst indendørs på grund af mure og andre signal-forhindringer.

"Detektoren vil kunne måle, om der er tændte telefoner i nærheden og dermed forhindre, at mobiltelefoner forstyrrer det tekniske udstyr på hospitaler eller fanger synkroniserer forklaringer i et fængsel via en mobiltelefon," siger systemkonsulent Rune Roed Schøler fra Ascom Danmark, der blandt andet leverer trådløse løsninger til hospitaler og fængsler.

Han forklarer, at der dog er en masse udfordringer, hvis man vil sikre sig 100 procent mod mobilbrugen på hospitaler.

"Folk kan bare slukke telefonen, når de går forbi detektoren, og derefter tænde den igen. Derudover skal sengeafdelinger plastres helt til med detektorer, hvis det skal fungere være effektivt. Den slags kan godt gå hen og blive omkostningstungt," siger Rune Roed Schøler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere