Artikel top billede

Open source kan forhindre finanskriser

Lukket software i finansbranchen hindrer nuancerede beregninger og gennemsigtighed og gør det svært at forudse en krise. Det kan ændres ved at bruge open source, siger en professor.

En amerikansk professor mener, at lukkede programmer i finanssektoren har været medvirkende til at skabe den finanskrise, der i øjeblikket hærger verdensøkonomien.

Finansinstitutionerne bruger i stadig større grad it til at kalkulere risici og beregne, hvordan markedet reagerer på forandringer.

Men den krise, vi i øjeblikket oplever, tyder på, at de forudsigelser ikke fungerer helt efter hensigten.

Hvor stor en rolle, it har spillet i finansverdenens fald, er usikkert, men en professor mener at have svaret på, hvordan it kan hindre, at det hele sker igen.

Svaret er åben kildekode.

Bedre beregninger

Erik Gerding, professor på universitetet i New Mexico, siger til den amerikanske udgave af Computerworld, at eftersom beregninger af risici i dag leveres af private virksomheder med egne lukkede systemer, har de amerikanske børser outsourcet finansreguleringen.

Hvis systemerne var open source, havde verden set anderledes ud, mener han.

"Akkurat som med den åbne software ville andre have mulighed for at kopiere og justere disse beregningsmodeller til eget brug," siger Erik Gerding.

"Derved kunne man skabe mere nuancerede beregninger og større gennemsigtighed, i hvad der foregår. Det ville ruste finansverdenen langt bedre mod kriser," tilføjer han.

Ikke overraskende møder Erik Gerding modstand fra dem, der har udviklet de komplicerede systemer.

Marketingchefen i DFA Capital Management siger, at Gerdings påstand ikke holder vand, da det kræver store økonomiske ressourcer at udvikle og vedligeholde de komplicerede systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere